ponedeljak, 18.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
nedelja, 22.04.2018. u 09:50 D. B.

Vulin: Hrvatskoj smeta što Srbija govori istinu

Александар Вулин (Фото Р. Крстинић)

Vla­sti­ma u Hr­vat­skoj sme­ta što Sr­bi­ja go­vo­ri isti­nu, iz­ja­vio je mi­ni­star od­bra­ne Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­lin, re­a­gu­ju­ći na sa­op­šte­nje hr­vat­skog Mi­ni­star­stva spolj­nih i evrop­skih po­slo­va da do dalj­njeg ni­je do­bro­do­šao u tu ze­mlju.

Uz opa­sku da će na tu po­ru­ku zva­nič­nog Za­gre­ba Sr­bi­ja re­a­go­va­ti „dr­žav­nič­ki”, i to u naj­sko­ri­je vre­me, Vu­lin je za RTS iz­ja­vio da srp­ska stra­na uvek po­ku­ša­va da od­no­si dve ze­mlje bu­du do­bri i is­ta­kao da ne­će pre­sta­ti da go­vo­ri isti­nu.

Pod­se­ti­mo, hr­vat­sko mi­ni­star­stvo je pre dva da­na sa­op­šti­lo da Vu­lin ni­je do­bro­do­šao u tu ze­mlju zbog iz­ja­ve da o nje­go­vom do­la­sku u Hr­vat­sku mo­že da od­lu­či „vr­hov­ni ko­man­dant Voj­ske Sr­bi­je Alek­san­dar Vu­čić, a ni­ka­ko o to­me ne mo­gu da od­lu­če hr­vat­ski mi­ni­stri”. Te re­či, Vu­lin je iz­go­vo­rio uoči na­ja­ve svog do­la­ska na ko­me­mo­ra­ci­ju žr­tva­ma Ja­se­nov­ca u se­lu Mla­ka u Hr­vat­skoj, do čega ni­je do­šlo. U iz­ja­vi za RTS, Vu­lin je po­tvr­dio da je hteo da po­se­ti Mla­ku i da ni­je imao na­me­ru da ide u Ja­se­no­vac, gde je hr­vat­ska vla­da odr­ža­la ko­me­mo­ra­ci­ju.

„Ja sam hteo da bu­dem sa svo­jim na­ro­dom u ob­no­vlje­noj cr­kvi u Mla­ki, a ne da bu­dem s hr­vat­skom vla­dom ko­ju boj­ko­tu­ju svi Sr­bi, Je­vre­ji i Ro­mi zbog to­ga što do­pu­šta­ju ne­ka­žnje­no oži­vlja­va­nje usta­štva”, re­kao je Vu­lin.

Go­vo­re­ći o iz­ja­vi u ko­joj je po­me­nuo Vu­či­ća, on je re­kao da je mi­ni­star od­bra­ne du­žan da se, ka­da pu­tu­je, kon­sul­tu­je s vr­hov­nim ko­man­dan­tom ko­ji mu da­je ili ne da­je do­zvo­lu – na­ro­či­to ka­da taj put mo­že ima­ti po­li­tič­ku te­ži­nu.

„Mi­slio sam da je u Evro­pi slo­bo­da kre­ta­nja za­ga­ran­to­va­na, da sva­ko mo­že da se kre­će, ako ni­je po­či­nio ne­ko kri­vič­no de­lo. A ovo je sa­mo pr­o­ce­du­ra ko­ja se od­no­si na sve. Ali, tra­ži­li su po­vod. Sme­ta im Vu­čić, sme­ta im ime, sme­ta im što je vr­hov­ni ko­man­dant, sme­ta im što Sr­bi­ja go­vo­ri i sme­ta­ju im Sr­bi ko­ji go­vo­re”, is­ta­kao je Vu­lin.

Re­a­gu­ju­ći na po­ru­ku iz Za­gre­ba upu­će­nu Vu­li­nu, po­je­di­ni mi­ni­stri iz Vla­de Sr­bi­je su se do­ta­kli i in­ci­den­ta na ko­me­mo­ra­ci­ji u Ja­se­nov­cu sa za­sta­vom na ko­joj je bio usta­ški po­zdrav „Za dom sprem­ni”. Ta­ko je šef di­plo­ma­ti­je Ivi­ca Da­čić za Tan­jug oce­nio da je to čin bez pre­se­da­na u mo­der­noj Evro­pi, baš kao i „za­bra­na ula­ska u Hr­vat­sku mi­ni­stru od­bra­ne”. Pot­pred­sed­ni­ca Vla­de RS Zo­ra­na Mi­haj­lo­vić je oce­ni­la da ta „za­bra­na ula­ska Vu­li­nu zbog jed­ne iz­ja­ve u me­di­ji­ma pred­sta­vlja kr­še­nje naj­o­snov­ni­jih pra­va na ko­ji­ma po­či­va Evro­pa”. Mi­ni­star Ra­sim Lja­jić je oce­nio da je od­lu­ka Hr­vat­ske ko­rak na­zad u od­no­si­ma dve ze­mlje.

Na­su­prot to­me, hr­vat­ski zva­nič­ni­ci su u Ja­se­nov­cu bra­ni­li od­lu­ku Mi­ni­star­stva spolj­nih po­slo­va svo­je ze­mlje. Ta­ko je pre­mi­jer An­drej Plen­ko­vić iz­ja­vio da „Hr­vat­ska že­li da sma­nji ten­zi­je i otvo­ri pr­o­stor za di­ja­log sa Sr­bi­jom, ko­ja je bi­la agre­sor na Hr­vat­sku od 1991. do 1995, ali srp­ski mi­ni­star od­bra­ne Alek­san­dar Vu­lin ni­je oso­ba ko­ja svo­jim iz­ja­va­ma do­pri­no­si to­me”, pre­no­si Be­ta. Pred­sed­nik Hr­vat­skog sa­bo­ra Gor­dan Jan­dro­ko­vić iz­ja­vio je da je za­bra­na ula­ska Vu­li­nu bi­la je­di­na mo­gu­ća op­ci­ja, dok je mi­ni­star unu­tra­šnjih po­slo­va Da­vor Bo­ži­no­vić re­kao da su o toj od­lu­ci oba­ve­šte­ni svi gra­nič­ni pre­la­zi. 

Komеntari5
f85a5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nadja
Сто се тиче Јасенoвца и свих осталих концентрационих логора у Европи, међународна заједница би требалa дa одреди отцепљење тих места, тј. та места (та гробља) би требалa дa битy један неутралан регион, који би био заштиђен! Значи, Јасеновац не би био под хрватском владом него под управом међународне заједнице! Онда би свака држава могла да дође на тo гробље и да ода почacт свом народу без инцидената! Само би се морало наћи решење пута кроз Хрватску до концентрационoг логорa.
slavko
"Go­vo­re­ći o iz­ja­vi u ko­joj je po­me­nuo Vu­či­ća, on je re­kao da je mi­ni­star od­bra­ne du­žan da se, ka­da pu­tu­je, kon­sul­tu­je s vr­hov­nim ko­man­dan­tom ko­ji mu da­je ili ne da­je do­zvo­lu". To je tačno dok je Vulin u Srbiji. A kada izađe iz Srbije treba mu još jedna dozvola. Nju je zaboravio da spomene a kako stvari stoje neče je ni dobiti.
Svetozar Pribičević
@Svetislav- tako je. Javno objaviti arhiv NDH i ako je potrebno prekopati Jasenovac. Ni jedan Hrvat se neče usprotiviti. Oni znaju istinu.
Svetislav
Trazite naucne grupe Srba i Hrvata koje ce ispitati zajednicki a dati pojedinacno svoje misljenje o svakoj temi.Sranci naucnici nebi bili na odmet u istim grupama.Izjave politicara izazivaju skepsu cak kada istnu govore.
Зоран Б. Сланкаменац
"Светиславе" добар покушај да још добијете на времену али све око Јасеновца је већ испитано. И то је вома детаљно и прецизно испитала комисија, 60-тих год. др. проф. С. Живановића, британ. антрополога који је био на челу те међународне комисије. Том прилком су сви чланови комисије, независно, водили дневнике и на крају су, приликом сравњивања, дошли до заједничких података да је у Јасеновцу зверски побијено 760. ооо људи са грешком од +/- 10 %. Опис начина и иживљвања над људима, прилико убијања, просто није за овај простор....! Пуно сличности било је и у овом рату и о томе ће се још чути, када будемо слободни...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja