subota, 19.01.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:25
PREKO PUNE LINIJE

Otključana kapija i zaključana savest

Autor: Toma Todorovićponedeljak, 23.04.2018. u 10:00
дво­ри­ште вр­ти­ћа „Леп­ти­рић” (Фото Т. Тодоровић)

Niš –Iz dvo­ri­šta vr­ti­ća „Lep­ti­rić”, 11. apri­la ove go­di­ne, u Uli­ci Ju­žno­mo­rav­skih bri­ga­da u Ni­šu, ko­ji je u sklo­pu De­či­je usta­no­ve „Pče­li­ca”, na uli­cu je neo­pa­že­no iza­šao tro­go­di­šnji de­čak. Ugle­dao je ma­li­šan otvo­re­nu ka­pi­ju, odvo­jio se od gru­pe vr­šnja­ka i kre­nuo pra­vo ka pro­met­noj sa­o­bra­ćaj­ni­ci. Ni­ko ga ni­je pri­me­tio ka­da je na­pu­stio dvo­ri­šte – ni osta­li de­ča­ci i de­voj­či­ce, ali ni vas­pi­ta­či­ce, ko­je su ima­le sa­mo je­dan za­da­tak: da bri­nu o nji­ma i nji­ho­voj si­gur­no­sti.

Ve­li­ka je sre­ća što je ne­ko­li­ko pro­la­zni­ka iz ovog de­la gra­da na ni­škoj Tro­ša­ri­ni pri­me­ti­lo sa­mog i bez sum­nji dez­o­ri­jen­ti­sa­nog tro­go­di­šnja­ka u tre­nu ka­da se spre­mao da pre­tr­či sa­o­bra­ćaj­ni­cu, uhva­ti­li ga za ru­ku i za­u­sta­vi­li. Vra­ti­li su gra­đa­ni ma­li­ša­na u dvo­ri­šte ob­da­ni­šta da bi se tek ta­da vas­pi­ta­či­ce ras­tr­ča­le i po­če­le da pro­ve­ra­va­ju da li su im sva de­ca na bro­ju.

Ka­da su no­vi­na­ri sa­zna­li za ovaj do­ga­đaj, a me­di­ji ob­ja­vi­li in­for­ma­ci­ju o to­me, me­đu ro­di­te­lji­ma je na­sta­lo ve­li­ko uz­ne­mi­re­nje i ne­ve­ri­ca. Dok se če­ka­lo da ru­ko­vod­stvo „Pče­li­ce” od­mah i bez od­la­ga­nja utvr­di okol­no­sti pod ko­jim se sve de­si­lo, naj­pre je na­sta­lo ću­ta­nje. Ka­ko je, me­đu­tim, ja­čao pri­ti­sak jav­no­sti, de­si­lo se ne­što što ni­ko ni­je oče­ki­vao – na sva­ki na­čin po­ku­ša­no je da se sve što se do­ga­đa­lo s tro­go­di­šnja­kom mi­ni­mi­zi­ra, a po­tom i da se od­la­že utvr­đi­va­nje od­go­vor­no­sti.

Po­če­lo se s pri­čom „da ni­je po­zna­to ka­ko je ka­pi­ja u to vre­me bi­la ot­klju­ča­na i ko je to ura­dio”, a on­da i s tvrd­nja­ma „da u usta­no­vi ima­ju ve­li­ke oba­ve­ze i pre­ča po­sla, kao i da zbog to­ga ne­ma­ju vre­me­na i ne mo­gu da spro­ve­du ni di­sci­plin­ski po­stu­pak pro­tiv vas­pi­ta­či­ca ko­je su de­žu­ra­le na dvo­ri­štu ili pro­tiv spre­ma­či­ca ko­je ot­klju­ča­va­ju i za­klju­ča­va­ju ka­pi­ju”. Ali, i „da će sve oko di­sci­plin­skog po­stup­ka ura­di­ti čim na­đu ma­lo vre­me­na”.

Zar je tre­ba­lo da se ne­što do­go­di ma­li­ša­nu?

Nad­le­žni ima­ju hit­nu oba­ve­zu da utvr­de kriv­ca. Po­seb­no zbog to­ga što ovo ni­je usa­mljen, a ni pr­vi slu­čaj da de­voj­či­ce i de­ča­ci bez iči­jeg zna­nja i kon­tro­le iz­la­ze ne sa­mo iz ovog vr­ti­ća i lu­ta­ju u oko­li­ni.


Komentari4
11a62
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Radenko
Sada ce Ministar prosvete i Centar za Socijalni rad odmah naloziti da se de3te oduzme od roditelja, smesti u neku hraniteljsku porodicu na 6 meseci, a onda preda na usvajanje u Nemacku ili SAD. Pa krivi su roditelji sto nisu organizovali dezuru ispred kapije vrtica, zar ne? SAmo napred, sa Barneverdeom svetla buducnost je pred nama.
Илија З. Лукић
Несрећни случајеви се дешавају и незвисно од наше будности, стицајем разних околности, па и кад су у питању дечији вртићи који, природно, изазивају највећу пажњу. На жалост, такво је опште стање у земљи почев од техничког и хигијенског одржавања зграда па до аутобуса градског саобраћаја који излазе из гаржа без савесне тхничке контроле о њиховој исправности. Довољно је погледати унутрашњост аутобуса па схватити какав хаос влада у том предузећу јер су, наприм. деклови, (поклопци) појединих комора рашрафљени иако је аутобус наоко у добром стању. То поспешује упропашћавање матреијалне безе предузећа а толико је уочљиво и иритантно да боде очи али и показује одакле треба поћи са чишћењем људског шкарта који резонује по принципу, "што горе то боље"! Када се почне радикално обрачунавати са тим примитивизмом, овој ће земљи сванути!
dragoslavic
Svim vaspitacicama otkaz, rukovodstvu takodje. Nova ekipa da pazi decu uz saznanje da zbog bilo cije greske svi dobijaju otkaz. Ima da paze i decu i jedni druge!
Milos
Pa, ja bih ipak ogranicio na sve one koji su u dvoristu u tom trenutku pazili, ili je trebalo da paze decu, i njihov kompletan menadzment. Jezivo.
Preporučujem 10

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja