ponedeljak, 26.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 23.04.2018. u 16:16 Đ. Đ. i B. G. T.

Snažan glumački iskorak vojvođanskih pozorišta

U ciklusu između dva festivala selektor Goran Ibrajter odgledao je 45 predstava
Го­ран Ибрај­тер (Фо­то: Б. Лу­чић)

„Glum­ci su se vra­ti­li, pu­bli­ko” pod­na­slov je ovo­go­di­šnjeg 68. iz­da­nja Fe­sti­va­la pro­fe­si­o­nal­nih po­zo­ri­šta Voj­vo­di­ne ko­je će bi­ti odr­ža­no u Zre­nja­ni­nu od da­nas pa do 29. apri­la, uz uče­šće se­dam dram­skih i pet de­či­jih u rav­no­prav­noj se­lek­ci­ji. Već dve go­di­ne Go­ran Ibraj­ter je se­lek­tor ovog voj­vo­đan­skog fe­sti­va­la i oba pu­ta je svom po­slu pri­stu­pio bez bi­lo ka­kvog pred­u­mi­šlja­ja. U se­lek­ci­o­nom ci­klu­su iz­me­đu dva fe­sti­va­la od­gle­dao je 45 pred­sta­va, što, ka­že, pred­sta­vlja iz­ve­stan kvan­ti­ta­tiv­ni po­mak u od­no­su na pret­hod­ni ci­klus. 

– Pu­stio sam da pred­sta­ve „ra­de” za se­be, od­no­sno sma­trao sam da je nji­hov kva­li­tet je­di­no me­ri­lo ko­je tre­ba da od­re­di ko­je će od njih bi­ti se­lek­to­va­ne, a ne ne­ki una­pred za­da­ti kon­cept. Ove go­di­ne, ipak, jed­na či­nje­ni­ca sa­ma po se­bi na­met­nu­la je ne­ku vr­stu kon­cep­ta, ili fo­ku­sa. U pi­ta­nju je ne­ko­li­ko za­i­sta, po mom su­du, bri­ljant­nih glu­mač­kih ostva­re­nja vi­đe­nih na sce­na­ma voj­vo­đan­skih po­zo­ri­šta. Upra­vo to me je opre­de­li­lo da u ovo­go­di­šnjoj se­lek­ci­ji u pr­vi plan is­tak­nem glum­ce, od­no­sno ona ostva­re­nja gde glu­mač­ko ume­će do­la­zi do pu­nog iz­ra­ža­ja – ka­že za „Po­li­ti­ku” Go­ran Ibraj­ter i do­da­je: 

– Za na­ma je za­ni­mljiv po­zo­ri­šni pe­ri­od, naj­pre po to­me što se na sce­na­ma voj­vo­đan­skih te­a­ta­ra u pret­hod­nih go­di­nu da­na po­ja­vio či­tav niz vr­lo ujed­na­če­nih pred­sta­va. Ti­me je iz­bor bio te­ži i pod­ra­zu­me­vao niz di­le­ma. Ne­ću mno­go pre­te­ra­ti ako ka­žem da je kva­li­tet­nih ostva­re­nja bi­lo za go­to­vo dve rav­no­prav­ne se­lek­ci­je. Kad je reč o fe­sti­va­lu, sma­tram da je on pre sve­ga svo­jom du­go­več­no­šću obez­be­dio me­sto na na­šem te­a­tar­skom pro­sto­ru. Pod­se­ti­ću, ovo je na­ša naj­sta­ri­ja po­zo­ri­šna ma­ni­fe­sta­ci­ja, ne­ki tvr­de i na Bal­ka­nu, i sa ma­njim pre­ki­di­ma tra­je od 1947. go­di­ne. To je tra­di­ci­ja ko­ja oba­ve­zu­je, pa i u smi­slu is­ko­ra­ka iz nje. Jed­no od nje­go­vih osnov­nih obe­lež­ja je­ste ve­za­nost za od­re­đe­ni, uokvi­re­ni pro­stor – Voj­vo­di­nu. Sve­mu to­me po­seb­nu bo­ju da­je či­nje­ni­ca da je upra­vo Voj­vo­di­na ko­lev­ka na­še po­zo­ri­šne umet­no­sti, ali i re­le­vant­nost u ši­rim okvi­ri­ma ono­ga što se do­ga­đa na ov­da­šnjim po­zo­ri­šnim sce­na­ma. 

Po­sle dva se­lek­tor­ska man­da­ta, Go­ran Ibraj­ter že­li da uka­že na sma­njen obim po­zo­ri­šne pro­duk­ci­je. 

– To je, na­ža­lost, na­ro­či­to iz­ra­že­no u do­me­nu pred­sta­va za de­cu. Da ni­je bi­lo Deč­jeg po­zo­ri­šta iz Su­bo­ti­ce, ko­je je­di­no odr­ža­va uobi­ča­je­ni pre­mi­jer­ni ri­tam uz pri­me­re­ni kva­li­tet pred­sta­va, go­to­vo da bih bio u si­tu­a­ci­ji da, u ovoj kon­ku­ren­ci­ji, sve po­nu­đe­ne pred­sta­ve po­zo­vem na Fe­sti­val ka­ko bi se on odr­žao u pu­nom obi­mu.

Komentari0
16f6b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja