ponedeljak, 26.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 28.04.2018. u 21:41 Aleksandar Miletić
PORTRET BEZ RAMA: ZORANA ARUNOVIĆ

Žena sa zlatnim pištoljem

Драган Стојановић

Zo­ra­na Aru­no­vić (32) u stre­lja­štvu pred­sta­vlja da­nas ono što je ne­ka­da bio njen uzor Ja­sna Še­ka­rić – na­ša naj­ve­ća uzda­ni­ca i jed­no od naj­zvuč­ni­jih ime­na na sve­tu u tom spor­tu. Pret­hod­nih da­na „upu­ca­la” je dve bron­ze na Svet­skom ku­pu u Čan­gvo­nu (Ju­žna Ko­re­ja) i sa­da ima ukup­no 16 od­lič­ja na tim tak­mi­če­nji­ma (če­ti­ri zla­ta). Ti­tu­la evrop­skog pr­va­ka u va­zdu­šnom pi­što­lju, osvo­je­na pro­šle go­di­ne u Ma­ri­bo­ru (Slo­ve­ni­ja), do­ne­la joj je i svet­ski re­kord (246,9). Pre­do­lim­pij­sku 2015. go­di­nu za­vr­ši­la je na pr­vom me­stu svet­ske rang-li­ste. Za 17 go­di­na ka­ri­je­re osvo­ji­la je sve što se osvo­ji­ti mo­že, osim olim­pij­ske me­da­lje ko­ja joj je iz­ma­kla za dla­ku u Lon­do­nu 2012. go­di­ne:

„U Lon­do­nu sam na svo­joj ko­ži is­ku­si­la za­što je če­tvr­to me­sto naj­go­re me­sto. Mno­go sam pro­pa­ti­la zbog to­ga. Pro­la­zi­la sam kroz raz­ne fa­ze. U jed­nom tre­nut­ku sam od­lu­či­la da se vi­še ne ba­vim spor­tom, za­tim sam re­ši­la da se ba­vim sa­mo re­kre­a­tiv­no, pa da ću da na­pra­vim pa­u­zu...

Me­đu­tim, po­sle ope­ra­ci­je ko­ju sam ima­la po­sle tih olim­pij­skih iga­ra i me­sec i po da­na pre fi­na­la svet­skog ku­pa, sve sam to za­bo­ra­vi­la. Kao da su mi iz­vr­ši­li lo­bo­to­mi­ju i lon­don­sko is­ku­stvo mi se uči­ni­lo sa­svim dru­ga­či­jim. Lon­don mi je do­neo mno­go do­brih stva­ri, uči­nio me je ja­čom”, iz­ja­vi­la je za „Po­li­ti­ku” o svom gor­kom is­ku­stvu pre šest go­di­na.

Po­sle ti­tu­la ju­ni­or­ske šam­pi­on­ke i Evro­pe i sve­ta 2006. go­di­ne, po­sta­la je i se­ni­or­ska pr­va­ki­nja pla­ne­te, u Min­he­nu 2010. Da je pra­vi tim­ski igrač sve­do­či i to što joj je jed­na od naj­o­mi­lje­ni­jih me­da­lja ona osvo­je­na u ekip­noj kon­ku­ren­ci­ji (sre­bro), za­jed­no sa svo­jim ido­lom Ja­snom Še­ka­rić i se­strom Je­le­nom Aru­no­vić, na istom šam­pi­o­na­tu u Min­he­nu. Te go­di­ne (2010) Olim­pij­ski ko­mi­tet Sr­bi­je ju je pro­gla­sio spor­tist­ki­njom go­di­ne, dok je u mu­škoj kon­ku­ren­ci­ji to pri­zna­nje pri­pa­lo No­va­ku Đo­ko­vi­ću.

„Ne bih sla­ga­la ako bih ka­za­la da mi je se­stra Je­le­na naj­va­žni­ja oso­ba na sve­tu. Ne po­sto­ji ni­ko bit­ni­ji od nje jer ona mi je pr­vo se­stra, za­tim tre­ner, pa ono što se na en­gle­skom ka­že „tim mejt” i – na kra­ju ku­var. Ja sam u toj po­de­li – šo­fer. Ša­lu na stra­nu, ona me je od sa­mog po­čet­ka sa­ve­to­va­la, da­va­la za­dat­ke, is­pra­vlja­la gre­ške. To tra­je go­di­na­ma, ali zva­nič­no tre­ner mi je po­sta­la 2010. i to je naj­bo­lji po­tez ko­je smo uči­ni­le u na­šim ka­ri­je­ra­ma, iako je ona zbog to­ga mo­ra­la da pre­ki­ne svo­ju ka­ri­je­ru”, re­kla je Zo­ra­na, član Cr­ve­ne zve­zde, jed­nom pri­li­kom za „Po­li­ti­ku”.

Iako obo­ža­va stre­lja­štvo, pri­zna­je da ono do­no­si i ve­li­ki stres („Stres u stre­lja­štvu ve­ro­vat­no ima ve­ći uti­caj na re­zul­ta­te ne­go u dru­gim spor­to­vi­ma, me­da­lje osva­ja onaj ko se naj­bo­lje iz­bo­ri sa stre­som”). U rav­no­te­žu je vra­ća­ju nje­ni ho­bi­ji – pe­ca­nje, fo­to­gra­fi­ja, mu­zi­ka i uče­nje stra­nih je­zi­ka. Do­du­še, je­zi­ci su joj i oba­ve­za, po­što je ap­sol­vent na Fi­lo­lo­škom fa­kul­te­tu (go­vo­ri en­gle­ski, špan­ski i ru­ski). Ka­že da ško­la i vr­hun­ski sport te­ško idu za­jed­no, da tu za­to ma­lo ka­sni, ali da će usko­ro is­pu­ni­ti i taj cilj.

Komentari1
8469e
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Miki
Divna si :)

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja