utorak, 21.05.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 09:14

Kim pušta strane stručnjake u nuklearno postrojenje

Severnokorejski vođa rekao predsedniku Južne Koreje da će eksperti i novinari moći da dođu na zatvaranje poligona za testiranje atomskih bombi
Autor: V. V.nedelja, 29.04.2018. u 19:44
Севернокорејски лидер Ким Џонг-ун (Фото Бета/АП)

Pre­ma iz­ve­šta­ji­ma agen­ci­ja
Se­ul, Va­šing­ton, Mo­skva – Šef Be­le ku­će Do­nald Tramp iz­ja­vio je da će se u na­red­ne tri do če­ti­ri ne­de­lje sa­sta­ti sa se­ver­no­ko­rej­skim vo­đom Kim Džong Unom, ko­ji je na sa­mi­tu s pred­sed­ni­kom Ju­žne Ko­re­je Mun Džae Inom ipak obe­ćao da će pu­sti­ti stra­ne struč­nja­ke i no­vi­na­re na za­tva­ra­nje svog po­li­go­na za te­sto­ve nu­kle­ar­nih pro­jek­ti­la, pla­ni­ra­no za maj, re­kli su zva­nič­ni­ci u Se­u­lu. Nji­ho­vi na­vo­di Ki­mo­vih re­či, ko­je pre­no­si Roj­ters, sti­gli su na­kon kri­ti­ka da Mun na sa­mi­tu ni­je us­peo da pri­vo­li li­de­ra sa se­ve­ra Ko­rej­skog po­lu­o­str­va na čvr­ste ga­ran­ci­je da će za­i­sta ra­di­ti na pro­kla­mo­va­nom ci­lju uni­šte­nja ar­se­na­la atom­skih bom­bi. 

„Ne­ma raz­lo­ga da po­se­du­je­mo nu­kle­ar­no oruž­je ko­je nam za­da­je te­ško­će ako za­jed­nič­ko po­ve­re­nje bu­de iz­gra­đe­no iz­me­đu nas i Sje­di­nje­nih Dr­ža­va kroz če­ste sa­stan­ke ubu­du­će i ako bu­du obe­ća­ni kraj ra­ta i iz­o­sta­nak agre­si­je”, ta­ko­đe je ka­zao Kim, pre­ma ci­ta­tu Mu­no­vog se­kre­ta­ra za me­di­je Jun Jang Ča­na.

Ka­ko je Jun re­kao, li­der Se­ver­ne Ko­re­je je na­po­me­nuo i da su dva do­dat­na, ve­li­ka tu­ne­la na po­li­go­nu za te­sti­ra­nja u ve­o­ma do­brom sta­nju. Ti­me je po­re­kao ve­ro­va­nje po­je­di­nih eks­pe­ra­ta da se ce­lo to zda­nje, uko­pa­no pod pla­ni­nu, uru­ši­lo od eks­plo­zi­ja i da je to mo­žda je­di­ni raz­log iz ko­jeg je Kim obe­ćao da će od­u­sta­ti od da­ljih pro­ba nu­kle­ar­nog ar­se­na­la.

„Sje­di­nje­ne Dr­ža­ve, prem­da je u njih ugra­đe­no ne­pri­ja­telj­stvo pre­ma Se­ver­noj Ko­re­ji, shva­ti­će, čim poč­nu na­ši raz­go­vo­ri, da ja ni­sam ta­kva oso­ba da bih upo­tre­bio nu­kle­ar­no oruž­je pro­tiv Ju­ga ili Sje­di­nje­nih Dr­ža­va s one stra­ne Pa­ci­fi­ka”, re­kao je Kim, ka­ko to na­vo­di Jun, i na­ja­vio i da će ča­sov­ni­ke u Se­ver­noj Ko­re­ji, pre tri go­di­ne sim­bo­lič­no po­me­re­ne po­la sa­ta una­pred, uskla­di­ti s oni­ma na ju­žnom de­lu po­lu­o­str­va, i na taj na­čin či­ne­ći ko­rak ka uje­di­nje­nju po­de­lje­nog na­ro­da. 

Na­kon te­le­fon­skog raz­go­vo­ra Mu­na i Tram­pa, pred­sed­nič­ka pa­la­ta u Se­u­lu je sa­op­šti­la i da za pred­sto­je­ći su­sret pr­vih lju­di SAD i Se­ver­ne Ko­re­je po­sto­je dve ili tri mo­gu­će lo­ka­ci­je. Me­đu nji­ma ni­su Ame­ri­ka, Se­ver­na Ko­re­ja ni­ti de­mi­li­ta­ri­zo­va­na zo­na iz­me­đu nje i Ju­ga. Pre­ma ne­i­me­no­va­nom ame­rič­kom zva­nič­ni­ku, pre­no­si Roj­ters, jed­no od me­sta ko­je se raz­ma­tra za taj sa­sta­nak je Sin­ga­pur. 

Mun je te­le­fo­nom raz­go­va­rao i s ru­skim pred­sed­ni­kom Vla­di­mi­rom Pu­ti­nom, ko­ji je, ja­vlja Tan­jug, ka­zao da je nje­go­va ze­mlja sprem­na da po­mog­ne us­po­sta­vlja­nju sa­rad­nje na po­de­lje­nom Ko­rej­skom po­lu­o­str­vu, iz­me­đu osta­log i u iz­grad­nji in­fra­struk­tu­re i re­a­li­za­ci­ji ener­get­skih pro­je­ka­ta.

Ame­rič­ki dr­žav­ni se­kre­tar Majkl Pom­peo iz­ja­vio je da su ga raz­go­vo­ri sa Ki­mom uve­ri­li da po­sto­ji „re­al­na šan­sa” da se­ver­no­ko­rej­ski li­der i ame­rič­ki pred­sed­nik po­stig­nu spo­ra­zum o okon­ča­nju nu­kle­ar­nog pro­gra­ma Se­ver­ne Ko­re­je. Pom­peo je to re­kao u ob­ja­vlje­nom in­ter­vjuu za Ej-Bi-Si.


Komentari13
3c96f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Mislilac
Kim Džong Un korisi priliku da se sjedini sa Južnom Korejom. Nije on sada siromašni rođak sa severa, on je atomska sila. Zbog toga je ponosni Koreanac sa juga vise zadivljen Severnom Korejom nego Koreanac sa severa Južnom Korejom, i zbog toga će se oni – sad kad im se može - konačno sjediniti i proterati Amarikance. A Tram neka Trampuje i dalje.
Zlatko S P
Mnogo se ispricalo po komentarima,al zaista malo kazano. Svi se boje ;SAD,S.Koreja,J Koreja ,Japan,Kina I Rusija,jer niko tacno nezna ,kako ce se sve ovo odigrati .Kao prvo S.Koreja Ostace ,kao Nuklearna Zemlja,jer bez toga ostace obezglavljena ,I zasto je toliko ispastala ,kako ideoloski ,tako I ekonomski,a to niko njoj ne moze nadohnaditi? Valjda, Kinna I Rusija nisu samo spavali pola veka u S,Koreji,da je ostala samo jedna Planina ,sto se survala S.Koreja je puna takvih planina ..Zapamtite , S.Koreja je isspartana ,i je najveca Ruska I Kineska Baza,da nije tako odavno S.Koreja bila bi Americki ;Avganistan,Iraq,Libija,Yugoslavija I Sirija .
Djordje
Tramp zapretio i odma pušta strane stručnjake....
dragan
Ajde ljudi ne smarajte sa ovakvim i onakvim teorijama pa coveku se urusio ceo centar za nuklerna istrazivanja odnosno eksplodirao i planina se urusila na njega. Nema ga vise
nenad markovic
ne znam zasto ali me nikako ne napusta osecaj da je ovaj preokret na kraju uperen prema rusiji voleo bih da gresim
Milivoje Radaković
Donekle ste u pravu, Markoviću, u onoj meri u kojoj je Moskva koristila severnokorejske nuklearne pretnje kao čip u raskusuravanju sa Amerikom. Sada kada izgleda da su te pretnje sklonjene sa stola, Moskva nema više sta da proda na korejskom poluostrvu.
Preporučujem 13

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja