subota, 08.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 06.05.2018. u 11:11 Dragan Todorović
PORTRET BEZ RAMA: VIKTOR NEMEŠ

Davorovim putem

Драган Стојановић

Mno­gi se da­nas sla­žu u oce­ni da rvač Vik­tor Ne­meš (24) go­to­vo si­gur­no ide uta­ba­nim sta­za­ma svog ido­la, du­go­go­di­šnjeg ci­me­ra, naj­bo­ljeg dru­ga iz re­pre­zen­ta­ci­je – olim­pij­skog po­bed­ni­ka i svog bu­du­ćeg ku­ma Da­vo­ra Šte­fa­ne­ka. Po­sle naj­no­vi­jeg uspe­ha u Ka­spij­sku, na ko­jem je mla­di Sen­ća­nin osvo­jio sre­br­nu me­da­lju, op­šte je uve­re­nje da srp­sko rva­nje ne mo­ra da bri­ne za bu­duć­nost.

Pro­fe­sor Mi­lo­rad Dok­ma­nac, po mno­gi­ma idej­ni tvo­rac no­ve ge­ne­ra­ci­je na­ših naj­bo­ljih rv­ča, ko­ju je za­jed­no s po­koj­nim Bra­ni­sla­vom Pi­per­skim, pre jed­ne de­ce­ni­je se­lek­ti­rao na naj­bo­lji mo­gu­ći na­čin, imao je, sla­žu se mno­gi struč­nja­ci, od­lu­ču­ju­ću ulo­gu u raz­vo­ju ve­li­kog rvač­kog šam­pi­o­na. Te sud­bo­no­sne 2008. go­di­ne pro­fe­sor se sreo s ro­di­te­lji­ma dvo­ji­ce bra­će bli­za­na­ca Ma­tea i Vik­to­ra Ne­me­ša, ko­ji su ro­đe­ni 21. ju­la 1993. go­di­ne u Sen­ti, sa­mo s jed­nim za­dat­kom: da ro­di­te­lji od­lu­če u ko­je de­te će vi­še ula­ga­ti. Ri­zik je bio ogro­man, ali se na kra­ju is­pla­tio. Ta­ko je na ne­ki na­čin kre­nuo uz­let pet mi­nu­ta sta­ri­jeg bra­ta.

Vik­tor je te iste go­di­ne na Ka­det­skom šam­pi­o­na­tu Evro­pe u Le­to­ni­ji osvo­jio bron­za­nu me­da­lju, a već sle­de­će go­di­ne pre­se­lio se u Zre­nja­nin, gde je i da­nas član Pro­le­te­ra. Pr­ve rvač­ke lek­ci­je na­u­čio je u ču­ve­noj rvač­koj ško­li u Sen­ti kod Mi­klo­ša Mol­na­ra i Zer­de La­sla, gde je sta­sao i Kri­stjan Fris, a „gla­zu­ru” kod Vo­ji­sla­va Traj­ko­vi­ća u Pro­le­te­ru, či­ji dres no­si pu­nih šest go­di­na.

Ipak, glav­ne ve­šti­ne u rva­nju Vik­tor je pri­hva­tio od Da­vo­ra Šte­fa­ne­ka, s ko­jim je i naj­bo­lji drug u re­pre­zen­ta­ci­ji. Ka­da je tre­ba­lo iza­bra­ti ško­lu ili rva­nje, od­lu­ka je pa­la da na­krat­ko „za­mr­zne” da­lje ško­lo­va­nje, ma­da je kod ro­di­te­lja po­sto­ja­la že­lja da upi­še Ma­šin­ski fa­kul­tet, s ob­zi­rom na to da je Vik­tor u ško­li bio od­li­čan đak. Tu že­lju svo­jih ro­di­te­lja je ipak is­pu­nio, uz obe­ća­nje da će se sa stru­nja­če po­vu­ći ka­da osvo­ji olim­pij­sko od­lič­je.

Pra­vi uz­let u rvač­kom spor­tu Vik­tor je do­ži­veo pre tri go­di­ne ka­da je u Ba­kuu na pr­ven­stvu Evro­pe za­po­čeo ni­sku ve­li­kih uspe­ha, na­sta­viv­ši je go­di­nu da­na ka­sni­je u Ri­gi, gde je ta­ko­đe bio tre­ći i u Ri­ju, gde je sti­gao do če­tvrt­fi­na­la olim­pij­skog tur­ni­ra, ma­da je i ta­ko ošte­ćen u du­e­lu s Iran­cem.

Pro­šle go­di­ne je u Pa­ri­zu po­stao svet­ski pr­vak, či­me je na­ja­vio da će u To­ki­ju za dve i po go­di­ne bi­ti je­dan od na­ših naj­ve­ćih adu­ta da po­no­vi uspeh svog ido­la.

U slo­bod­no vre­me vo­li da po­gle­da do­bar film, a s de­voj­kom ko­ja ži­vi u Adi to­kom le­ta će naj­ve­ro­vat­ni­je na le­to­va­nje u Tur­sku. Sa Šte­fa­ne­kom je osam go­di­na ci­mer i ka­ko ka­že, vo­li da po­gle­da vr­hun­ski fud­bal, po­seb­no me­če­ve u Li­gi šam­pi­o­na.

Komentari0
64c6e
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja