utorak, 22.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 18:06

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

Autor: B. J.nedelja, 06.05.2018. u 13:07
Ми­ле­на Дра­вић у Ју­го­сло­вен­ској ки­но­те­ци (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Ju­go­slo­ven­ska ki­no­te­ka otvo­ri­la je u Be­o­gra­du Le­gat Mi­le­ne Dra­vić i Dra­ga­na Ni­ko­li­ća, uva­že­nog glu­mač­kog pa­ra i zve­zda ju­go­slo­ven­ske i srp­ske ki­ne­ma­to­gra­fi­je. Ta­ko svi po­klo­ni­ci dram­ske umet­no­sti ima­ju pri­li­ku da ubu­du­će u Uzun Mir­ko­voj 1 raz­gle­da­ju deo ostav­šti­ne iz za­vid­ne ka­ri­je­re na­šeg omi­lje­nog glu­mač­kog i brač­nog pa­ra.

Mi­le­na Dra­vić je re­kla da je do­bi­la mno­go na­gra­da ko­je ni­je oče­ki­va­la. Za ne­kim na­gra­da­ma ža­li, ali one su, kao i Dra­ga­no­ve, ne­tra­gom ne­sta­le.

Is­ta­kla je da je ima­la vi­še sre­će s do­bi­ja­njem pri­zna­nja od su­pru­ga Dra­ga­na.

„Za­o­bi­la­zi­le su ga na­gra­de za ne­ke sjaj­ne ulo­ge... Nje­gov bo­ra­vak u Pa­ri­zu i tro­go­di­šnji rad u Fran­cu­skoj i ve­li­ke ulo­ge ko­je je ta­mo od­i­grao po­kri­va­ju iz­o­sta­nak tih na­gra­da ko­je ni­je do­bio za ve­li­ke ulo­ge”, ka­za­la je Mi­le­na.

Glu­mač­ki par za­ve­štao je svo­je na­gra­de, di­plo­me, ali i ne­ke za­ni­mlji­ve pred­me­te kao što je ha­lji­na ko­ju je Mi­le­na Dra­vić no­si­la pri­ma­ju­ći glu­mač­ku na­gra­du u Ka­nu 1980. go­di­ne.

Ve­li­ka­ni srp­skog film­skog, te­le­vi­zij­skog i po­zo­ri­šnog glu­mi­šta brač­ni par Mi­le­na Dra­vić i Dra­gan Ni­ko­lić osta­vi­li su upe­ča­tljiv trag u srp­skoj i ju­go­slo­ven­skoj ki­ne­ma­to­gra­fi­ji. Le­po­ti­ca še­zde­se­tih i šar­mant­ni Dži­mi Bar­ka obo­ji­li su ha­ri­zma­tič­nim po­ja­va­ma go­to­vo dve sto­ti­ne do­ma­ćih film­skih ostva­re­nja.

Za­jed­no su pr­vi put za­i­gra­li u fil­mu „Ho­ro­skop” (1969) Bo­re Dra­ško­vi­ća, pa u „Ulo­zi mo­je po­ro­di­ce u svet­skoj re­vo­lu­ci­ji” (1971) Ba­te Čen­gi­ća. Ali ne­raz­dvoj­ni par u oči­ma mi­li­o­na gle­da­la­ca po­sta­li su u ču­ve­nom šou pro­gra­mu TV Be­o­grad „Obraz uz obraz” ra­nih se­dam­de­se­tih. Vo­le­li su se „kao dve bu­da­le” što su taj­nim ven­ča­njem u to­ku sni­ma­nja isto­i­me­nog fil­ma i do­ka­za­li.

Nji­ho­va pre­da­nost glu­mi po­tvr­đe­na je naj­vi­šim glu­mač­kim pri­zna­nji­ma. Mi­le­na Dra­vić i Dra­gan Ni­ko­lić do­bi­li su na­gra­du „Pa­vle Vu­i­sić” za ži­vot­no de­lo, ko­ju do­de­lju­je Udru­že­nje film­skih glu­ma­ca Sr­bi­je.Dra­gan Ni­ko­lić pre­mi­nuo je 2016. go­di­ne.


Komentari2
c2f80
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Sasa Trajkovic
Divno nadam se da će to biti uspomena na velikane naše filmske i pozorišne scene i nostalgično podsećanje na jedno vreme i glumce koji su pronašli svoj put na nebu fimskih zvezda.
Саша
Легенде! Легенде! Легенде!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja