utorak, 20.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 06.05.2018. u 13:07 B. J.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića

Ми­ле­на Дра­вић у Ју­го­сло­вен­ској ки­но­те­ци (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Ju­go­slo­ven­ska ki­no­te­ka otvo­ri­la je u Be­o­gra­du Le­gat Mi­le­ne Dra­vić i Dra­ga­na Ni­ko­li­ća, uva­že­nog glu­mač­kog pa­ra i zve­zda ju­go­slo­ven­ske i srp­ske ki­ne­ma­to­gra­fi­je. Ta­ko svi po­klo­ni­ci dram­ske umet­no­sti ima­ju pri­li­ku da ubu­du­će u Uzun Mir­ko­voj 1 raz­gle­da­ju deo ostav­šti­ne iz za­vid­ne ka­ri­je­re na­šeg omi­lje­nog glu­mač­kog i brač­nog pa­ra.

Mi­le­na Dra­vić je re­kla da je do­bi­la mno­go na­gra­da ko­je ni­je oče­ki­va­la. Za ne­kim na­gra­da­ma ža­li, ali one su, kao i Dra­ga­no­ve, ne­tra­gom ne­sta­le.

Is­ta­kla je da je ima­la vi­še sre­će s do­bi­ja­njem pri­zna­nja od su­pru­ga Dra­ga­na.

„Za­o­bi­la­zi­le su ga na­gra­de za ne­ke sjaj­ne ulo­ge... Nje­gov bo­ra­vak u Pa­ri­zu i tro­go­di­šnji rad u Fran­cu­skoj i ve­li­ke ulo­ge ko­je je ta­mo od­i­grao po­kri­va­ju iz­o­sta­nak tih na­gra­da ko­je ni­je do­bio za ve­li­ke ulo­ge”, ka­za­la je Mi­le­na.

Glu­mač­ki par za­ve­štao je svo­je na­gra­de, di­plo­me, ali i ne­ke za­ni­mlji­ve pred­me­te kao što je ha­lji­na ko­ju je Mi­le­na Dra­vić no­si­la pri­ma­ju­ći glu­mač­ku na­gra­du u Ka­nu 1980. go­di­ne.

Ve­li­ka­ni srp­skog film­skog, te­le­vi­zij­skog i po­zo­ri­šnog glu­mi­šta brač­ni par Mi­le­na Dra­vić i Dra­gan Ni­ko­lić osta­vi­li su upe­ča­tljiv trag u srp­skoj i ju­go­slo­ven­skoj ki­ne­ma­to­gra­fi­ji. Le­po­ti­ca še­zde­se­tih i šar­mant­ni Dži­mi Bar­ka obo­ji­li su ha­ri­zma­tič­nim po­ja­va­ma go­to­vo dve sto­ti­ne do­ma­ćih film­skih ostva­re­nja.

Za­jed­no su pr­vi put za­i­gra­li u fil­mu „Ho­ro­skop” (1969) Bo­re Dra­ško­vi­ća, pa u „Ulo­zi mo­je po­ro­di­ce u svet­skoj re­vo­lu­ci­ji” (1971) Ba­te Čen­gi­ća. Ali ne­raz­dvoj­ni par u oči­ma mi­li­o­na gle­da­la­ca po­sta­li su u ču­ve­nom šou pro­gra­mu TV Be­o­grad „Obraz uz obraz” ra­nih se­dam­de­se­tih. Vo­le­li su se „kao dve bu­da­le” što su taj­nim ven­ča­njem u to­ku sni­ma­nja isto­i­me­nog fil­ma i do­ka­za­li.

Nji­ho­va pre­da­nost glu­mi po­tvr­đe­na je naj­vi­šim glu­mač­kim pri­zna­nji­ma. Mi­le­na Dra­vić i Dra­gan Ni­ko­lić do­bi­li su na­gra­du „Pa­vle Vu­i­sić” za ži­vot­no de­lo, ko­ju do­de­lju­je Udru­že­nje film­skih glu­ma­ca Sr­bi­je.Dra­gan Ni­ko­lić pre­mi­nuo je 2016. go­di­ne.

Komentari2
f543d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Sasa Trajkovic
Divno nadam se da će to biti uspomena na velikane naše filmske i pozorišne scene i nostalgično podsećanje na jedno vreme i glumce koji su pronašli svoj put na nebu fimskih zvezda.
Саша
Легенде! Легенде! Легенде!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja