subota, 23.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 09.05.2018. u 14:51 Jelena Cerovina
PARADA U MOSKVI POVODOM DANA POBEDE

Putin, Vučić i Netanijahu predvodili Besmrtni puk

Uz predsednika Rusije i ratne veterane, jedine visoke zvanice u svečanoj loži bili su predsednik Srbije i premijer Izraela
Бенјамин Нетанијаху, Владимир Путин и Александар Вучић (Фо­то АП)
Ракетни системи на Црвеном тргу (Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
Припаднице руске војске у елегантним униформама (Фото Танјуг)

Više od 13.000 vojnika marširalo je moskovskim Crvenim trgom na tradicionalnoj vojnoj paradi povodom Dana pobede kojom je Rusija obeležila 73. godišnjicu trijumfa u Drugom svetskom ratu. Uz predsednika Vladimira Putina i ratne veterane, jedine visoke zvanice u svečanoj loži bili su srpski predsednik Aleksandar Vučić i izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Ni ove godine Moskva na paradu nije pozvala nikoga od zapadnih zvaničnika. Predsednici Putin i Vučić i premijer Netanijahu posle vojnog defilea položili su venac na Spomenik neznanom junaku u Moskvi i prošetali sa građanima u tradicionalnoj koloni „Besmrtni puk”.

Na početku Parade pobede ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je smotru jedinica i raportirao predsedniku Putinu kao glavnokomandujućem oružanih snaga Ruske Federacije. U letačkom programu parade učestvovalo je 75 posada operativno-taktičkog, vojnotransportnog i ratnog vazduhoplovstva. Prikazano je i više od 150 komada savremenog naoružanja i vojne tehnike, odnosno 75 aviona i helikoptera. U defileu ispod Kremlja učestvovali su i predstavnici Mornaričke škole „Nakimov”, kao i Arktičke jedinice, a viđeni su i novi oružani sistemi, testirani u operacijama u Siriji.

U predstavljanju borbenih vozila prikazan je tenk T-34, glavni sovjetski tenk u Drugom svetskom ratu, kojim je Crvena armija ušla u Berlin, ali i tenk pete generacije „armata”. Parada je bila prilika da se vidi i raketni sistem protivvazdušne odbrane „S-400”, koji može da pogađa ciljeve na udaljenosti do 600 kilometara. Ovaj sistem istovremeno može da prati i gađa 36 ciljeva.

(Foto Tanjug)

Trgom su paradirala i vozila vazdušnih desantnih snaga, samohodne haubice „koalicija” i „msta”, raketni bacači, raketni sistemi „buk”. Posmatrači su imali priliku da vide i robotizovani tenk „uran 9”, koji je naoružan protivtenkovskim raketama, topovima i mitraljezom, može sam da locira mete, a odluku o dejstvu donosi komandir koji sedi u blindiranom kamionu na udaljenosti od tri kilometra. Predstavljen je i takozvani robotizovani diverzant, vozilo „uran 6”, koje se inače koristi za čišćenje mina. Vozilom se upravlja daljinski, a domet mu je do jednog kilometra.

Prvi put je prikazan i terenski pešadijski „bagi”, namenjen za vožnju po svim terenima. Vozilo AM-1 dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primenu tokom operacija na nepristupačnim terenima. Novi dron „korsar”, koji se mogao videti, može da se koristi za raketne napade, izviđanje i prenošenje zaliha. Ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može da se vine i do šest kilometara visine. Publika je videla i interkontinentalnu balističku raketu „jars”.

Posle ovog defilea usledio je i prelet helikoptera, a zatim i bombardera i lovačkih aviona. Nebo nad Moskvom parali su strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojnotransportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, „migovi 29”, presretači „mig 31BM”, lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25.

(Foto Tanjug)

Prikazan je i Su-57, najnoviji lovac-bombarder pete generacije, urađen po stelt tehnologiji, koji je korišćen u operacijama u Siriji. Serijska proizvodnja ovog aviona trebalo bi da počne sledeće godine. Avioni „mig-31” nosili su nove hipersonične protivbrodske rakete „kinžal”, koje mogu da potope nosače aviona. Već tradicionalno na vojnim paradama, vazdušni deo parade „začinjen” je akrobacijama letačke grupe „Striži”. Na kraju je Crvenim trgom promarširala ruska garda u pratnji orkestra ruske vojske i bubnjara moskovske Vojne muzičke škole. Posebnu pažnju privukle su elegantne pripadnice ruske vojske.Antrfile

Predsednik Ruske Federacije: Dan pobede je sveti praznik

(Foto Tanjug)

U obraćanju okupljenima posle parade Vladimir Putin je čestitajući ruskim vojnicima i građanima 9. maj podsetio na trijumfalnu pobedu sovjetske vojske u Drugom svetskom ratu. „Dan pobede je sveti praznik za čitavu zemlju, praznik opštenacionalnog ponosa. Sovjetski Savez je odredio ishod Drugog svetskog rata, a danas postoje pokušaji ignorisanja tog podviga. Međutim, mi to nećemo dozvoliti”, poručio je ruski predsednik.

On je istakao i da Rusija pamti tragedije rata, razume lekcije istorije „koje nam ne daju da žmurimo”, a razume i ozbiljnost izazova današnjice. „Naš dug je da čuvamo pamćenje na hrabrost vojnika koji su dali život za živote drugih. Uvek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije povio kičmu pred surovim neprijateljem”, rekao je Putin i istakao da se ruski narod „borio do smrti”.

Usledio je minut ćutanja, a ruski predsednik je podsetio na stradale i patnju koju je rat doneo. „Naš narod se borio na život i smrt, a nijedna zemlja nije izdržala takvu najezdu. Ničim se ne može izmeriti hrabrost naših vojnika”, naglasio je Putin i dodao da je veoma važno da sve zemlje i celo čovečanstvo shvate da je svet veoma krhak i da njegova stabilnost jača naše zajedničke težnje da slušamo jedni druge, verujemo i poštujemo jedni druge. Putin je naglasio i da je Rusija otvorena za dijalog o svim temama radi obezbeđivanja svetske bezbednosti, spremna na konstruktivno i pravično partnerstvo za dobrobit sporazuma, mir i napredak planete.Antrfile

„Pancir-S” i „uragan” – visoka efikasnost u Siriji

„Mig-31” naoružan raketama „kinžal” (Fo­to AP)

„U trenutku kada su ispred nas prolazili sistemi ’pancir’ i ’uragan’ predsednik Rusije mi je došapnuo da je to prava stvar za nas i da su se odlično pokazali u Siriji”, otkrio je Aleksandar Vučić na pitanje šta mu je tokom parade šapnuo njegov domaćin Vladimir Putin. Predsednik Putin, kako je rekao Vučić, odlično poznaje rusko naoružanje. „Za Putina je najradosniji trenutak bio prolazak tenka T-34 sa Beloruskog fronta. To je podsećanje na Drugi svetski rat i legendarni ruski tenk koji je izlazio na kraj sa najmoćnijim nemačkim ’leopardima’. Ali se u više navrata naginjao ka meni da kaže ’ovo oruđe nam se pokazalo veoma dobro u Siriji, ovo bi trebalo i vi da razmotrite. Ovo je pokazalo najveću efikasnost.’ Posebno mi se obratio kada su u pitanju bila dva sistema – jedan je ’pancir S’, a drugi ’uragan smerč’”, ispričao je Vučić i dodao da, kad je reč o sistemu „uragan smerč”, mi u ovom trenutku ne možemo da ga priuštimo.Antrfile

Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti stavove o KiM

Predsednik Srbije je istakao da je za naš narod važno da je Srbija učvrstila svoje prijateljstvo i saradnju sa Rusijom i da je sa predsednikom Ruske Federacije razgovarano i dogovarano u vezi sa ključnim pitanjima za Srbiju. Vučić je rekao da je Srbija imala čast da na najvišem nivou, i od strane domaćina na najlepši način, bude predstavljena na taj veliki dan. Kako je objasnio, sa predsednikom Putinom imao je priliku da razgovara na brojne teme, od Kosova i Metohije do ekonomske saradnje dve zemlje.

Prema njegovim rečima, Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove kad je reč o Kosovu i Metohiji. Kako je naglasio, bez ruske saglasnosti u UN nemoguće je postići bilo kakvo rešenje. „Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove o Kosovu i Metohiji, a bez Rusije je nemoguće ono što je veoma važno, što sam i rekao predsedniku Putinu, bez bilo kakve ruske saglasnosti u UN nemoguće je da se dobije bilo kakvo rešenje. On je dodao da će, u tom smislu, Rusija veoma aktivno pratiti razgovore o KiM ’i sve što se bude zbivalo’ i da će uvek pravovremeno reagovati.”

Interesovanje ratnih veterana za srpskog predsednika

Nakon polaganja venaca na Grob neznanog junaka sa Putinom i Netanijahuom, uz zvuke i srpske himne, predsednik Vučić je rekao da je to osećaj koji je teško opisati i da je srećan što je naša zemlja uvažena na tako veličanstven način. „Bio sam srećan što sam našu malu zemlju mogao da predstavljam i budem uvažen na veličanstven način u Moskvi i Rusiji. Kada čujete srpsku himnu prilikom polaganja venaca, a stojite pored Putina i Netanijahua, onda je to osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše”, rekao je Vučić i dodao da je iskoristio mogućnost da razgovara sa premijerom Izraela o tome kako dalje da učvrstimo naše odnose.

Ispričao je i anegdotu o dva ruska veterana koja su svoje vojevanje u Drugom svetskom ratu završila na granici Srbije. Oni su se, kako je rekao, na prijemu koji je Putin priredio u Velikom kremaljskom dvorcu raspitivali „gde je taj predsednik Srbije”. Privukli su, kaže, i pažnju predsednika Rusije, koji ih je pitao da li je moguće da su svoje ratovanje u Drugom svetskom ratu počeli kod Staljingrada, a završili na granicama Srbije i Jugoslavije. Kako je preneo, na prijemu povodom Dana pobede ruski predsednik posebno se interesovao koje su pesme iz Rusije popularne u Srbiji i kako reči neke pesme zna, a neke ne zna.

Stradanje Vučića u Drugom svetskom ratu

Anđelko Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dvodnevnu posetu Moskvi je završio učešćem u šetnji „Besmrtnog puka”, noseći fotografiju svog dede Anđelka Vučića. Šefa srpske države na zajedničko učešće u šetnji „Besmrtnog puka” pozvao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, koji je u povorci koračao sa slikom svoga oca. U šetnji je učestvovao i izraelski premijer Benjamin Netanijahu. U maršu u Moskvi učestvovalo je oko milion ljudi, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Deda predsednika Srbije, čiju je fotografiju Vučić nosio u „Besmrtnom puku” na ulicama ruske prestonice, jedan je od članova predsednikove porodice iz sela Čipuljići kod Bugojna kojeg su, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku SFRJ, ustaše ubile 1941, a u toj godini usmrtili su i više njegovih rođaka. Anđelko Vučić stradao je u logoru Jadovno.

„Oca moga oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše su odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale. Moj otac ga nikada nije ni video, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali, i potkazivača i neposrednih izvršilaca. Ubijeni su i Stevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliža familija moga oca. Svi su ubijeni na početku Drugog svetskog rata”, naveo je svojevremeno Aleksandar Vučić, govoreći o stradanju svoje porodice.

Podsetio je i da je na strani njegove bake, očeve majke, iz porodice Kunovac, stradao još veći broj ljudi, samo zato što su Srbi, kao i da se članovi njegove familije koje su ustaše ubile broje u desetinama. Kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene su i spaljene i u toku rata devedesetih godina prošlog veka. „To su takođe obavili hrvatski ’junaci’, jer kameni zidovi nisu mogli sami da se brane”, ukazao je svojevremeno Vučić. N. B.

Komеntari26
3b1fa
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Душко
Слава палима у борби за ослобођење!
Драгиша
Не схватам зашто наш председник није ставио на ревер свог сакоа ленту која је знак "бесмртног пука" ? Владимир Путин и израелски предсендик владе су га имали једино Вучић се издвајао.
Радивоје
Натежи пораз су тада доживели Срби.
Димитрије Митриновић
Србија треба јасније да у будућности обележава овај дан . Наш допринос победи над фашизмом је велик . Са подручја Југославије у 2. светском рату било је више војничких жртава ( од тога су 80% били Срби) него из Америке или Француске или Енглеске . Што се тиче цивилних жртава( преко 80% Срби ), оне су вишеструко веће негу и наведем земљама . Ово су историјске чињенице !
nikola andric
Otkud Netanijahu pored Vucica? Ono sto je njima zajednicko je da su imali najvece zrtve u II svetskom ratu. Rusija po broju, Srbija procentualno a Jevreji (bez ikakve odbrane) kao najvece zrtve. Pored toga ''Crvena armija'' je oslobodila ono malo prezivelih Jevreja . Dodatno objasnjenje je veliki broj Rusa sa visokim obrazovanjem koji zive u Izraelu. U svakom slucaju meni je bilo potrebno dosta vremena da ''ukopcam'' Putinove razloge.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja