nedelja, 26.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:05

Preven­cija ključna u bor­bi sa popla­vama

Premijerka Ana Br­nabić obi­šla radove na sanaciji korita Ko­lubare
Autor: S. Ći­rićsreda, 09.05.2018. u 15:41
Премијерка Ана Брнабић у обиласку радова на санацији корита реке Колубаре (Фото Танјуг)

Va­lje­vo – Sr­bi­je je ove go­di­ne, ka­da je ceo re­gi­on ugro­žen po­pla­va­ma, po­ka­za­la da je mno­go bez­bed­ni­ja i za­šti­će­ni­ja ne­go što je ika­da bi­la, iz­ja­vi­la je Ana Br­na­bić, pred­sed­ni­ca Vla­de Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, to­kom po­se­te Va­lje­vu i obi­la­ska ra­do­va na sa­na­ci­ji ko­ri­ta re­ke Ko­lu­ba­re te­ško ošte­će­nog u maj­skim po­pla­va­ma 2014. go­di­ne. Ima još mno­go po­sla da Sr­bi­ja bu­de što bez­bed­ni­ja od po­pla­va, ali je ova go­di­na bi­la ve­li­ki test ko­ji smo pro­šli, na­gla­si­la je pre­mi­jer­ka. 

– Pre­ven­ci­ja je ključ uspe­ha. Sve što ne ura­di­mo kroz pre­ven­ci­ju i sve što ne in­ve­sti­ra­mo kroz pre­ven­ci­ju pla­ti­će­mo naj­ma­nje se­dam pu­ta vi­še uko­li­ko do­đe do po­pla­va – po­ru­či­la je Ana Br­na­bić, pod­se­tiv­ši da je od 2014. go­di­ne Vla­da Sr­bi­je sa me­đu­na­rod­nim part­ne­ri­ma i do­na­to­ri­ma u ra­do­ve na sa­na­ci­ji ko­ri­ta re­ka i ob­no­vu od šte­ta pri­či­nje­nih po­pla­va­ma ulo­ži­la vi­še od po­la mi­li­jar­de evra. Evrop­ska uni­ja je sa 162 mi­li­o­na evra bi­la naj­ve­ći do­na­tor za od­bra­nu od po­pla­va, na­ve­la je pred­sed­ni­ca vla­de. 

Ana Br­na­bić je u Va­lje­vu ob­i­šla dve lo­ka­ci­je na ko­ji­ma se iz­vo­de ili pri­pre­ma­ju ra­do­vi na sa­na­ci­ji ko­ri­ta Ko­lu­ba­re – pod­ruč­je kod mo­sta u Uli­ci nor­ve­ških in­ter­ni­ra­ca ne­da­le­ko od za­o­bi­la­zni­ce pre­ma Uži­cu i kej u Uli­ci ma­jo­ra Ili­ća. Pro­je­kat „Hit­ni ra­do­vi na za­šti­ti gra­da Va­lje­va od ve­li­kih vo­da re­ke Ko­lu­ba­re”, pri­pre­mi­lo je Jav­no vo­do­pri­vred­no pred­u­ze­će „Sr­bi­ja­vo­de”, on pod­ra­zu­me­va na­sta­vak re­gu­la­ci­je to­ka u du­ži­ni od 5,4 ki­lo­me­tra, uz ra­do­ve na Ob­ni­ci i Ja­bla­ni­ci ko­je se na za­pad­nom obo­du gra­da spa­ja­ju či­ne­ći Ko­lu­ba­ru. Ra­ni­je su iz­ve­de­ni sa­na­ci­o­ni ra­do­vi vred­ni 1,6 mi­li­o­na evra u ko­ji­ma je naj­ve­ći udeo ima­la do­na­ci­ja Vla­de Ja­pa­na, a vred­nost ak­tu­el­nog po­sla je 2,975 mi­li­o­na evra i fi­nan­si­jer su IPA fon­do­vi Evrop­ske uni­je pre­ko Austrij­ske agen­ci­je za raz­voj (ADA). Ovi ra­do­vi po­če­li su 1. av­gu­sta 2017, rok za za­vr­še­tak je 30. april 2019. go­di­ne, iz­vo­đač je kon­zor­ci­jum ko­ji či­ne fran­cu­ski „Sa­de” i do­ma­će fir­me „Ero­zi­ja” i „Hi­dro­teh­ni­ka”. Pred­vi­đe­no je da bu­de is­ko­pa­no oko 50.000 kub­nih me­ta­ra ze­mlja­nog ma­te­ri­ja­la, da se ugra­di 18.000 kub­nih me­ta­ra lo­mlje­nog ka­me­na, 42.000 kva­drat­nih me­ta­ra zi­da­nog ka­me­na i 3.000 kub­nih me­ta­ra be­to­na za objek­te. 

– Na­kon za­vr­šet­ka ra­do­va Va­lje­vo će bi­ti pot­pu­no za­šti­će­no od ve­li­kih vo­da re­ke Ko­lu­ba­re i nje­nih pri­to­ka – po­ru­čio je di­rek­tor JVP „Sr­bi­ja­vo­de” Go­ran Pu­zo­vić. On je pod­se­tio da je u pret­hod­ne tri go­di­ne ko­li­ko se re­a­li­zu­ju pro­jek­ti ot­kla­nja­nja po­sle­di­ca od po­pla­va za­vr­še­no 410 gra­di­li­šta u 101 op­šti­ni Sr­bi­je. Naj­va­žni­ji efek­ti tih ula­ga­nja su sma­nje­ni ri­zik od po­pla­va i stva­ra­nje uslo­va za raz­voj kom­plet­ne pri­vre­de – na­veo je Pu­zo­vić.

Gra­do­na­čel­nik Va­lje­va Slo­bo­dan Gvo­zde­no­vić na­gla­sio je da su ra­do­vi na Ko­lu­ba­ri od iz­u­zet­nog zna­ča­ja za grad, jer su još u pam­će­nju po­pla­ve iz 2014. go­di­ne. On je iz­ra­zio za­hval­nost Vla­di Sr­bi­je i do­na­to­ri­ma, po­seb­no Evrop­skoj uni­ji i Ja­pa­nu na sred­stvi­ma ulo­že­nim u sa­na­ci­ju ko­ri­ta re­ka Ko­lu­ba­re, Ob­ni­ce i Ja­bla­ni­ce. 


Komentari4
00187
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Aleksa
Gospodin Puzović je raspravljajući o uzrocima poplave u Obrenovcu i okolini, 2014. godine, na pitanje ko je kriv za ove poplave izjavio: "...ko je kriv? Kriv je Bog, pa jel vi vidite koliko je bilo padavina zadnjih meseci..." i time je za mene bilo jasno koliko je stručan, jer jedan inženjer ne bi smeo ovako da obrazlaže uzroke i razloge nekih pojava. O ovome postoji video-zapis, pa pogledajte.
Леон Давидович
Проблем је у томе што су се углавном у последњих пет шест деценија људи масовно населили у корито река. Корито реке није оно где она тече на минималном нивоу већ на максималном. И како заштитити људе у кориту реке? Ако насип и продубљивање корита реке нису довољни да пропусте сву воду која дође на максималном нивоу нема ту помоћи. А шта тек ураде разни градитељи путева и улица то је прича за себе. Ако је преко неког поточића прелазио мост, а паметни грађевинари не водећи рачуна о количини воде која се у тренутку неке непогоде може наћи у потоку и мост замену каквим пропустом, каквом цевчином недовољног пропусног капацитета , а још уз могућност да је затворе какви материјали онда ће и један обични поток у време невремена изазвати поплаву и угрозити насеље у њговој долини. Превентива је потребна али је и она закаснела ако су направљени пропусти у дизању насеља тамо где не треба и још ако су грађевинари направили грешке.
stojan misic
Apsolutna ne istina.nije nista uradjeno u sanaciji Kolubare i Tamnave, a narocito u ciscenju kanala .Nasipi su od poplave onakvi kakvi su i bili.Devastirani. Srbijavode sa ovim direktorom Puzovicem nemaju sanse da odbrane gradove a kamoli da izrade planove prevencije za odbranu.Taj problem je toliko eskalirao da sada moramo da ukljucimo Ministarstvo odbrane kao glavnog nosioca odbrane jer tamo imaju kadar koji je sposoban da izvede sve postavljene zadatke.
milan kalezic
premijerka treba samo da smenjuje svakog ko ne izrvrsava stvari i ne doprinosi progesu zemlje. uvek ima neko bolji koji moze i oce da zapne vise

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja