četvrtak, 27.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 10:00

Iz ste­čaja naplatili pola miliona po radniku

Ne­ka­da­šnji rad­ni­ci Tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je „Žu­pa” u ste­ča­ju do­bi­li 77 od­sto svo­jih po­tra­ži­va­nja, od­no­sno oko po­la mi­li­o­na po rad­ni­ku
Autor: Rade Stankovićsreda, 09.05.2018. u 21:44
Успе­шно окон­ча­ли бор­бу за пла­те: не­ка­да­шњи уго­сти­те­љи пред­у­зе­ћа „Жу­па” (Фото Р. С)

Kru­še­vac – Od­bor po­ve­ri­la­ca za na­pla­tu po­tra­ži­va­nja ne­ka­da po­zna­tog Tu­ri­stič­ko-ugo­sti­telj­skog pred­u­ze­ća „Žu­pa” obra­tio se me­di­ji­ma da bi po­ka­zao ka­ko su ne­ka­da­šnji rad­ni­ci tog pred­u­ze­ća iz ste­ča­ja us­pe­li da na­pla­te 77 od­sto sud­ski pri­zna­tih po­tra­ži­va­nja, što je ret­kost u Sr­bi­ji. Pred­sed­nik ve­ća Sa­mo­stal­nog sin­di­ka­ta – Kru­še­vac Mi­len­ko Mi­haj­lo­vić po­hva­lio se učin­kom prav­ne slu­žbe tog sin­di­ka­ta, na­gla­ša­va­ju­ći da je slu­čaj rad­ni­ka TUP „Žu­pa” je­din­stven u La­za­re­vom gra­du po vi­si­ni iz­no­sa na­pla­te po­tra­ži­va­nja po­ve­ri­la­ca tre­ćeg re­da u ste­čaj­nom po­stup­ku. 

Na spi­sku za is­pla­tu iz ste­čaj­ne ma­se „Žu­pe” na­šlo se 120 rad­ni­ka. Oni su u pro­se­ku do­bi­li po 20 pla­ta, od­no­sno oko po­la mi­li­o­na di­na­ra po rad­ni­ku. Ne­ki od njih, ipak, raz­ma­tra­ju mo­guć­nost ka­ko da na­pla­te i pre­o­sta­la 23 pro­cen­ta, ali je ve­ći­na za­do­volj­na, shva­ta­ju­ći da is­pla­tom po­ve­ri­la­ca tre­ćeg re­da do­la­zi kraj pred­u­ze­ća u ste­ča­ju, od­no­sno li­kvi­da­ci­ja i da ne­me go­to­vo ni­ka­kvih šan­si da svi na­pla­te kom­plet­no po­tra­ži­va­nje.

– Ja sam za­do­volj­na po­stig­nu­tim pro­cen­tom is­pla­te. Du­go smo se bo­ri­li za ovo. U 2013. smo štraj­ko­va­li, a po­tom je usle­di­la da­lja bor­ba i po­moć Sa­mo­stal­nog sin­di­ka­ta. Ove pa­re je­smo za­ra­di­li, ali imam uti­sak da smo mo­gli osta­ti i bez njih da ni­je bi­lo ja­ke i du­ge bor­be – ka­že Bi­lja­na Ak­sen­ti­je­vić, ne­ka­da­šnji ugo­sti­telj­ski rad­nik u ho­te­lu „Ru­bin”.

Pred­sed­nik Sa­mo­stal­nog sin­di­ka­ta Mi­len­ko Mi­haj­lo­vić na­vo­di da su ima­li i sre­ću da sa pr­vim ste­čaj­nim uprav­ni­kom Iva­nom Mi­lo­va­no­vi­ćem pro­blem u star­tu po­sta­ve na pra­vi na­čin.

– Da­nas je te­ško u Sr­bi­ji na­ći fir­mu u ste­ča­ju od ko­je su rad­ni­ci na­pla­ti­li 77 od­sto svo­jih po­tra­ži­va­nja. U Kru­šev­cu je ovo je­din­stven slu­čaj. Pre­ma na­šim po­da­ci­ma, oko tri hi­lja­de ne­ka­da­šnjih rad­ni­ka vi­še pred­u­ze­ća u ste­ča­ju po­tra­žu­je ne­is­pla­će­ne za­ra­de iz ste­čaj­nog po­stup­ka, ali ni­je iz­ve­sno ka­ko će se sve to okon­ča­ti. Mi smo u star­tu na­pra­vi­li do­bru sa­rad­nju sa pr­vim ste­čaj­nim uprav­ni­kom Mi­lo­va­no­vi­ćem i za­to je ka­sni­ji tok bio uspe­šan. Va­žno je da je u ste­čaj­nom po­stup­ku do­bi­jen i sud­ski spor pro­tiv lju­bljan­ske „Fak­tor ban­ke”, pa je ste­čaj­na ma­sa „Žu­pa” do­zvo­li­la ovu is­pla­tu – ka­že Mi­haj­lo­vić.

Tu­ri­stič­ko-ugo­sti­telj­sko pred­u­ze­će „Žu­pa” je ne­ka­da bi­lo naj­moć­ni­je u cen­tral­noj Sr­bi­ji. U nje­go­vom sa­sta­vu bi­li su ho­tel „A” ka­te­go­ri­je „Ru­bin” u cen­tru Kru­šev­ca, mo­tel „Po­ja­te”, piv­ni­ca „Top”, ka­fa­ne „Zlat­no bu­ren­ce”, „Li­pov lad”, re­sto­ran „Bag­da­li­no”, „Bag­da­la”... U pri­va­ti­za­ci­ji 2007. vla­snik tog pred­u­ze­ća po­sta­la je kom­pa­ni­ja „BBC in­vest” – Be­o­grad, ko­ja je po­slo­va­la u okvi­ru Gru­pe „Ve­ra­no mo­tors”. „Žu­pa” je po­sle ne­ko­li­ko go­di­na oti­šla u ste­čaj. Ho­tel „Ru­bin”, kao bi­ser ne­ka­da­šnje imo­vi­ne „Žu­pe”, ku­pi­la je Ire­na Bo­šnja­ko­vić, za 160 mi­li­o­na di­na­ra. Sa­da je u to­ku re­kon­struk­ci­ja ho­te­la „Ru­bin”, ko­ji se na­la­zi u naj­stro­žem cen­tru Kru­šev­ca, na Tr­gu ko­sov­skih ju­na­ka. Ka­da ovih da­na bu­de okon­ča­na is­pla­ta svih po­ve­ri­la­ca tre­ćeg re­da, sle­di li­kvi­da­ci­ja „Žu­pe”. 


Komentari0
f93e2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja