nedelja, 23.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:36

Kad krpelj ubode, dug put do analize

Autor: Branka Vasiljevićsreda, 09.05.2018. u 22:00
(Фо­то Д. Јевремовић)

Iskus­tva sa kr­pe­lji­ma ima­li su ovih da­na, iz­gle­da, mno­gi Be­o­gra­đa­ni. Me­đu nji­ma i pot­pi­sni­ca ovih re­do­va. Gde me je i ka­ko ta kr­vo­pi­ja pro­na­šla, ni­je mi baš osta­lo ja­sno, jer je je­di­na ze­le­na po­vr­ši­na na ko­joj sam bo­ra­vi­la bi­la ma­li trav­njak na Dor­ćo­lu. Ka­ko se za­ka­čio za pot­ko­le­ni­cu osta­la mi je enig­ma jer sam no­si­la pan­ta­lo­ne sa du­gim no­ga­vi­ca­ma i do­ko­le­ni­ce. Osta­la sam za­te­če­na ka­da sam slu­čaj­no ot­kri­la tu ma­lu kr­vo­pi­ju.

U pr­vi mah sam po­mi­šlja­la na to da ga sa­ma uklo­nim pin­ce­tom, ali ka­ko mi je pri­lič­no du­bo­ko za­rio ri­li­ce u ko­žu, od­u­sta­la sam. Po­moć sam po­tra­ži­la u obli­žnjem do­mu zdra­vlja. Sa šal­te­ra su me upu­ti­li u so­bu za in­ter­ven­ci­je, gde me je pri­mi­la se­stra.

Po­gle­da­la je kr­pe­lja, okre­nu­la se ka in­stru­men­ti­ma i uze­la ga­zu na ko­ju je ne­što na­su­la.

Ni­sam re­a­go­va­la jer sam po­mi­sli­la da je reč o ne­kom ulju ko­je se, ka­ko sam pro­či­ta­la na in­ter­ne­tu, po­ja­vi­lo i od ko­ga kr­pelj ne po­vra­ća sa­dr­žaj pri­li­kom oma­mlji­va­nja. Is­po­sta­vi­lo se da je kr­pe­lja „one­sve­sti­la” me­di­cin­skim ben­zi­nom. Se­stra je dva, tri pu­ta pre­šla ga­zom pre­ko kr­vo­pi­je i on je ot­pu­stio svo­je ri­li­ce. Iz­va­di­la ga je bez pro­ble­ma i re­kla da mo­gu, ako že­lim, da ga od­ne­sem na ana­li­zu na Voj­no­me­di­cin­sku aka­de­mi­ju. Po­mi­sli­la sam – šta ima da ga no­sim, ali mi je pro­šla kroz gla­vu pri­ča mo­je ko­le­gi­ni­ce. Nje­nom de­te­tu su kr­pe­lja iz­va­di­li uz po­moć teč­nog sa­pu­na, ali su joj pr­vi put uka­za­li na mo­guć­nost da ova na­past mo­že i da se ana­li­zi­ra.

Od­lu­či­la sam da ga ipak od­ne­sem na „kon­tro­lu”. Se­stra ga je za­mo­ta­la u onu istu ga­zu, ski­nu­la ru­ka­vi­cu ko­ju je no­si­la dok je ra­di­la, za­ve­za­la je u čvor, i ja sam sa ta­ko „upa­ko­va­nim” kr­pe­ljom sa Ču­ka­ri­ce kre­nu­la put De­di­nja.

Na VMA sam na pe­tom spra­tu pro­na­šla so­bu 11, is­pred ko­je je u če­ka­o­ni­ci bi­lo ne­ko­li­ko pa­ci­jen­ta. Me­đu nji­ma i maj­ka če­tvo­ro­go­di­šnjeg de­ča­ka ko­me se kr­pelj za­vu­kao u ko­su. Ona je pre do­la­ska na VMA već bi­la na In­fek­tiv­noj kli­ni­ci, gde su joj re­kli da oni odav­no ne va­de kr­pe­lje. Upu­ti­li su je u ma­tič­ni dom zdra­vlja ili na VMA, pa je že­na od­lu­či­la da se ne mal­tre­ti­ra i de­te do­ve­de pra­vo u ovu in­sti­tu­ci­ju, gde će se re­ši­ti pa­u­ko­li­kog ek­to­pa­ra­zi­ta.

Svako mora da bude primljen u domu zdravlja
Ministarstvo zdravlja obaveštava građane da ujede krpelja mogu sanirati u najbližem domu zdravlja, a u slučaju komplikacija nadležne su – Klinika za infektivne i tropske bolesti, Klinika za dermatovenerologiju... Ukoliko se jave problemi građani mogu da prijave ustanovu i lekara na brojeve telefona ministarstva: 011/361 65 96 i 064/88 11 375

Lju­di kraj me­ne dr­ža­li su svo­je „kr­pe­lja­ste tro­fe­je” u ma­lim pla­stič­nim i sta­kle­nim po­su­di­ca­ma na­pu­nje­nim vo­dom. Sa­mo je moj „dor­ćo­lac” bio u pla­stič­noj ru­ka­vi­ci.

Ka­da sam do­šla na red i se­stri po­ka­za­la šta me je uje­lo, ona je bi­la iz­ne­na­đe­na. Kr­pelj je bio pot­pu­no one­sve­šćen u ga­zi na­to­plje­noj ben­zi­nom. Sa­zna­la sam da ga­za i ru­ka­vi­ca ni­su od­go­va­ra­ju­ći da se kr­pelj tran­spor­tu­je do me­sta gde se ana­li­zi­ra i da ne sme da se va­di uz po­moć bi­lo ka­kvog sred­stva, jer tom pri­li­kom sav, po­ten­ci­jal­no za­ra­žen sa­dr­žaj svog te­la, po­vra­ti u krv do­ma­ći­na. Kr­pelj se va­di po­la­ko, uz po­moć pin­ce­te, bez na­glih po­kre­ta, i od­la­že u po­su­di­cu sa ma­lo vo­de. Bi­lo mi je žao što od­mah ni­sam do­šla na VMA. Va­đe­nje kr­pe­lja u ovoj usta­no­vi ko­šta 560 di­na­ra, a ana­li­za 860. Mo­že se ura­di­ti sva­kog rad­nog da­na od 7.30 do 15.30 ča­so­va, i to bez upu­ta le­ka­ra. Van rad­nog vre­me­na kr­pelj mo­že bi­ti od­stra­njen u Cen­tru za hit­nu po­moć VMA. 

Ana­li­za je ura­đe­na od­mah, a re­zul­ta­ti su bi­li go­to­vi oko sat ka­sni­je. Is­po­sta­vi­lo se da je moj kr­pelj za­ra­žen i da ni­je reč o „dor­ćol­cu”, ne­go o „dor­ćol­ki”. Pre­po­ru­ka le­ka­ra sa VMA bi­la je da ko­ri­stim an­ti­bi­o­ti­ke. Sa­da sam na „amok­si­ci­li­nu”, a ta te­ra­pi­ja tre­ba­lo bi da tra­je 21 dan i da se de­set da­na po­sle nje, uz uput, ura­di ana­li­za kr­vi u Grad­skom za­vo­du za jav­no zdra­vlje. 

Ka­da sam do­šla u svoj dom zdra­vlja po te­ra­pi­ju, dis­kret­no sam dok­tor­ki re­kla da na­po­me­ne se­stra­ma na ko­ji na­čin tre­ba da va­de i „upa­ku­ju” kr­pe­lja. Ma­lo obu­ke ne bi na­ško­di­lo ni­kom, a do­ne­lo bi mno­go ko­ri­sti, ne sa­mo pa­ci­jen­ti­ma, već i zdrav­stve­nom si­ste­mu, ako se u ob­zir uzme ko­li­ko ko­šta le­če­nje obo­le­lih od lajm­ske bo­le­sti.


Komentari11
017df
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ВлаДо
Крпељ се не сме одстрањивати пинцетом јер у том случају у току чупања повраћа и убризгава заражену крв у пацијента или се одвоји од главе која остане заривена у кожи.Крпељи се одстрањују применом хемијског средства на гази нап.бензин или нежно механички помоћу конца.Најсигурнији начин је везати му чвор од конца тик уз кожу, овлаш затегнути и увртати стално у једну страну. Он једноставно отпадне цео.
Marko
Ako se radi o boreliozi možda bi Sumamed kao jači antibiotik bio bolje rješenje...
Beogradjanin Schwabenländle
Већ два пута сам посетио болницу, која се срећом налази у близини мог пребивалишта, да ми изваде крпеља, професионално. Око 40 минута после интервенције ми је саопшетно да је крпељ успешно извађе и да није инфициран, тако да ме моја вакцина и даље штити. И није коштало ништа, као и обично у немачкој држави.
Slobodanka
Kada se krpelj izvadi može se odneti na Institut za veterinarsvo u N. Sadu na Rumenačkom putu. Cena od pre par godina oko 400 din. Dakle, uradi se analiza krpelja na uzročnika Lajmske bolesti koja je nekad ozbiljna za čoveka. Bitno je izvaditi krpelja u celosti, staviti ga u flasicu gde ste stavili vlažnu travu ili parče vlažne tkanine i krpom zatvorili otvor flaše. Može poslužiti i ona mala plastična za urinokulturu. Ovom analizom znate da li je krpelja zaražen i sebe ste pošteđeni brige i vađenja krvi. Dobro je znati ovo a još bolje da se ljubitelji prirode opreme sa pincetom,flasicom za urinokulturu. Sigurno da većina kupuje autane za mahanje. Neka novinarka istraži gde se ovakve analize rade u drugim mestima. P.s. sama sebi radila krpelja više puta. Bio je na vidnom mestu. Da se opet desi , kupila bih tu plastičnu pincetu i pravac u dom zdravlja da mi vade(bez senzacionalistickih ispada i tuzakanja osoblja kod novinara).
Поглед са Ртња
А шта ћемо са анализом, за нас пет-шест милиона, који не живимо у Београду?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja