petak, 18.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Od jula u privatni dom uz pomoć države

Privatni pružaoci usluga socijalne zaštite ponudiće kapacitete za subvencionisani smeštaj oko 500 najstarijih i najugroženijih
У Србији раде 42 др­жав­не уста­но­ве со­ци­јал­не за­шти­те (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Do 1. ju­la oko 500 naj­sta­ri­jih gra­đa­na ko­ji ne­ma­ju bli­žih srod­ni­ka so­ci­jal­no su i ma­te­ri­jal­no ugro­že­ni, a tre­nut­no se na­la­ze na li­sta­ma če­ka­nja za pri­jem u ne­ki od dr­žav­nih ge­ron­to­lo­ških cen­ta­ra, mo­glo bi da do­bi­je me­sto u pri­vat­nim do­mo­vi­ma ši­rom Sr­bi­je, uz po­moć dr­žav­nih sub­ven­ci­ja. Za ta­kvu vr­stu po­mo­ći ovo­go­di­šnjim bu­dže­tom pred­vi­đe­no je 204 mi­li­o­na di­na­ra. Ka­ko za „Po­li­ti­ku” is­ti­če Mi­loš Jan­ko­vić, po­moć­nik mi­ni­stra za rad u Sek­to­ru za bri­gu o po­ro­di­ci i so­ci­jal­nu za­šti­tu, ova vr­sta po­mo­ći za gra­đa­ne tre­ćeg do­ba tre­ba­lo je da poč­ne da se spro­vo­di kra­jem pr­vog kvar­ta­la ove go­di­ne, ali je rok po­me­ren za 1. jul zbog raz­li­či­tih tu­ma­če­nja u ve­zi s pri­me­nom Za­ko­na o jav­nim na­bav­ka­ma.

– Oče­ku­jem da će do po­čet­ka ju­la sve bi­ti za­vr­še­no, ob­ja­vljen jav­ni po­ziv i iza­bra­ni pru­ža­o­ci uslu­ga. Oni lju­di ko­ji do ta­da bu­du iz­ra­zi­li že­lju da bu­du sme­šte­ni u ne­ku od usta­no­va pri­vat­ne so­ci­jal­ne za­šti­te, u nju će od­mah bi­ti i upu­će­ni – pre­ci­zi­rao je Jan­ko­vić.

Ce­na sme­šta­ja za naj­u­gro­že­ni­je gra­đa­ne ko­ji ne­ma­ju ni­ko­ga da bri­ne o nji­ma bi­će do 40.000 di­na­ra jer je to­li­ko po­nu­di­lo Mi­ni­star­stvo ra­da. Po­moć­nik mi­ni­stra do­da­je i da je ce­na utvr­đe­na na osno­vu pro­seč­ne ce­ne sme­šta­ja u Be­o­gra­du za dru­gu i tre­ću ka­te­go­ri­ju so­ci­jal­no ugro­že­nih.

Ako je, pri­me­ra ra­di, pen­zi­ja ko­ri­sni­ka 30.000 di­na­ra, pre­o­sta­lih 10.000 sno­si­će dr­ža­va, a uko­li­ko ko­ri­snik ne­ma ni­ka­kav iz­vor pri­ho­da i spa­da u ka­te­go­ri­ju naj­u­gro­že­ni­jih, dr­ža­va će sno­si­ti ceo tro­šak sme­šta­ja, po­ru­ču­je po­moć­nik mi­ni­stra ra­da.

Pru­ža­o­ci uslu­ga mo­gu bi­ti sa­mo li­cen­ci­ra­ne pri­vat­ne usta­no­ve so­ci­jal­ne za­šti­te ko­ji­ma Mi­ni­star­stvo za rad iz­da­je do­zvo­lu. Ta­kvih u Sr­bi­ji ima tre­nut­no 191. Li­sta če­ka­nja od oko 800 naj­sta­ri­jih gra­đa­na za 42 dr­žav­ne usta­no­ve so­ci­jal­ne za­šti­te i po­pu­nje­nost tih do­mo­va do 98 od­sto bi­le su sig­nal da pre dve go­di­ne Udru­že­nje pri­vat­nih usta­no­va so­ci­jal­ne za­šti­te po­kre­ne ini­ci­ja­ti­vu za sme­štaj lju­di u pri­vat­ne do­mo­ve (bro­ji oko 50 pri­vat­nih usta­no­va, što je tre­ći­na od ukup­nog bro­ja pri­vat­nih do­mo­va u Sr­bi­ji). Upra­vo te usta­no­ve tre­ba­lo bi da pri­hva­te sve oso­be s li­ste če­ka­nja za me­sto u dr­žav­nom do­mu.

U Mi­ni­star­stvu ra­da is­ti­ču da se ovim po­te­zom dr­ža­ve isto­vre­me­no pred­u­pre­đu­je po­tre­ba za iz­grad­njom no­vih sme­štaj­nih ka­pa­ci­te­ta ko­ji bi se fi­nan­si­ra­li iz bu­dže­ta.

– Stva­ra­njem za­kon­ske mo­guć­no­sti spre­či­la bi se i po­ja­va da sta­ri­ji ko­ri­ste uslu­ge sme­šta­ja da­le­ko od svo­jih po­ro­di­ca či­me ki­da­ju us­po­sta­vlje­ne so­ci­jal­ne ve­ze, a omo­gu­ći­lo bi im se i oču­va­nje po­ro­dič­nih i dru­gih so­ci­jal­nih po­ve­za­no­sti. Ti­me bi se stvo­ri­li uslo­vi za pot­pu­no iz­jed­na­ča­va­nje pri­vat­nih i dr­žav­nih do­mo­va za sta­ri­je – na­po­mi­nju u Mi­ni­star­stvu ra­da.

Popunjenost kapaciteta oko 73 odsto

Prosečna popunjenost privatnih ustanova je oko 73 odsto, tako da upravo tu ima prostora i mogućnosti da veći broj ljudi s liste čekanja bude zbrinut. Ono čime privatne ustanove nisu zadovoljne, naglašava Miloš Janković, jeste cena od 40.000 dinara za koju smatraju da nije adekvatna za privatnike u Beogradu i Novom Sadu.

– Država trenutno može da pruži toliko, ali je spremna da se uključi i reši taj problem. Ovaj projekat trebalo bi da probudi zainteresovanost kod vlasnika privatnih domova kojima ta cena odgovara jer u mestima van većih gradova u Srbiji, zbog nižeg standarda, ta cena bi zadovoljila potrebe – ističe Janković i dodaje da ipak niko ne može da zna da li će korisnici hteti da idu u privatni dom.

– To već zavisi od njihove želje, tako da niko ne može da predvidi da li će naša akcija uspeti – kaže Janković.

Komеntari1
f9a01
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sandra
Zasto se ove subvencije predvidjaju samo za one koji nemaju blizih srodnika, kad su cesto ti blizi srodnici u tezoj materijalnoj situaciji nego sami ostareli gradjani. Dalje smestaj u privatnim domovima je prilicno skup i cak i ako su voljni da pomognu srodnici opet ne mogu da odvoje dovoljno novca za smestaj u dom, a i onda je potrebno izdvojiti dodatni novac za lekove, pelene ako su potrebne, garderobu i slicno, a opet kod kuce nisu u mogucnosti da ostarelom clanu pruze adekvatnu negu i nadzor, ako je taj clan oboleo. Davanjem subvencija samo pojedinima drzava vrsi diskriminaciju, isto kao sto pojedini penzioneri samo zato sto im penzija za par stotina dinara prelazi neki limit, ne mogu da konkurisu za besplatan boravak u banjama, i onda oni nikada ne idu u banju jer sami nemaju da plate, pa tako ispada da oni sto imaju penziju manju od tog nekog limita, zapravo imaju bolji penzionerski zivot.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja