ponedeljak, 06.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 20.05.2018. u 12:22

Erdogan: Bili smo i uvek ćemo biti uz BiH

Evropa nije „neko novo mesto”, tamo su preci Turaka živeli pre hiljadu godina, u vreme Osmanske države a nakon raspada osmanskog carstva povukli smo se u Trakiju, ali smo uvek bili na području Evrope, rekao je šef turske države.- Erdogan: Autoput Beograd – Sarajevo biće put mira.- Turskog predsednika nisu dočekali hrvatski i srpski član, Dragan Čović i Mladen Ivanić
Реџеп Тајип Ердоган и Бакир Изетбеговић (Фото АП)

SARAJEVO - Burno pozdravljen od više hiljada Turaka iz dijaspore u sarajevskoj Zetri i uz višeminutno skandiranje, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, je pozvao sunarodnike na jedinstvo, na otpor „sramnim kampanjama” koje se u nekim evropskim zemljama vode protiv Turske, i poručio da je BiH, domaćin ovog skupa, na delu pokazala da je prava demokratska država.

„Mi smo danas u Sarajevu i BiH je pokazala na delu da je demokratska država za razliku od onih evropskih koje su pale na ispitu, a smatraju da su kolevka demokratije”, poručio je Erdogan, kojem je masa gromoglasno skandirala njegovo ime i „Sultan, sultan…”.

Zahvalio je domaćinima, koji su omogućili u Sarajevu održavanje Šestog kongresa Unije turskih evropskih demokrata, učesnicima kongresa poželeo uspeh u radu.

Turski predsednik je istakao istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH koje se, kako je rekao, pokazalo i danas i ponovo ispričao priču o tome da mu je prvi predsednik BiH Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet.

„Rekao mi je Erdogane sinko, vi se pobrinite za ovo područje. Nikada Bosnu nismo smatrali drugim područjem. Bili smo i uvek ćemo biti uz BiH”, rekao je Erdogan.

Za Evropu je rekao da nije „neko novo mesto”, te da su tamo preci Turaka živeli pre hiljadu godina, u vreme Osmanske države „Nakon raspada osmanskog carstva povukli smo se u Trakiju, ali smo uvek bili na području Evrope”, rekao je šef turske države i predsednik AK partije.

Istakao je da se u Evropi već rađaju „četvrta kolena” Turaka, koji pokušavaju da ostvare svoje snove u zemljama Evrope.

Nekada smo ih, kazao je, nazivali „kurbetićima”, a sada ih zovemo evropskim Turcima.

On je tursku dijasporu pozvao da se ujedine, jer samo ujedinjenim Turcima može biti lakše i istakao da ova vlast mora svoj narod ponovo da spoji sa prošlošću.

„Vi ste evropski Turci i vi na tom putu imate zadatak”, rekao je Erdogan, koji je dijasporu pozvao da obavezno uzmu državljanstva u državama u kojima žive, te poručio da je turska država razvila formule koje će im omogućiti da uzimanjem državljanstva ne gube prava u državi matici. Poručio im je da čuvaju svoju veru i svoj jezik.

Pozvao ih je i da obrazuju svoju decu tako da znaju turski, ali, kako je rekao, i nemački i engleski i bosanski…

Govoreći o mnogim pogodnostima kojima je turska država pribegla kako bi omogućila lagodniji život turskoj dijaspori i bolju komunikaciju sa državom maticom, Erdogan je rekao da „ako Bog da nijedna evropska država neće ostati bez predstavništva, ili ambasade Turske”.

„Vi imate pravo glasa, a mi smo omogućili da možete to pravo da iskoristite u svim predstavništvima, ambasadama, pa i graničnim prelazima”, rekao je.

Posebno se obratio i mladima u turskoj disjapori istakavši da je u planu veliki broj projekata koji će im omogućiti da uče maternji jezik u okviru redovnog sistema obrazovanja, a nevo je i da su smanjene kazne za turske državljane zbog nesluženja vojske sa 4.000 na 1.000 evra.

Erdogan je svoje sunarodnike pozvao da ne nasedaju na prljavu propaganda medija u zemljama u kojima žive, a koja se vodi protiv njega lično i protiv turske države.

Obećao je da će učiniti napor da se poboljša i medijska situacija, a penzionerima u zemljama Zapada je rekao da će po povratku u Tursku moći da nastave da rade.

Pripadnicima policije u drugim zemljama koji ne dozvoljavaju isticanje turske zastave, nazvao je bestidnicima i pozvao dijasporu da bude svesna, kako je rekao, svih „igara i zamki”.

„Ujedinite se bez obzira na različitosti, jer od toga ćemo svi imati koristi. Ako ste u malim grupama gaziće vaša pravo, a ako se ujedinite i oni će se ponašati drugačije”, rekao je.

„Parlamenti pojedinih evropskih država pokazuju izrazito neprijateljstvo prema našoj državi i mi to moramo da osujetimo. U državama u kojima živite aktivno učestvujte u političkim partijama, da u njima ne budu turski izdajnici, već vi”, kazao je i dodao da je u zajedništvu milost, u podeli zlo.

„Ako se držimo ovoga put će nam biti otvoren. Nije bitno ko je Turčin, Kurd ili Čerkez…. I u prošlosti smo bili zajedno, a u budućnosti imamo zajednički cilj..”,, poručio je Erdogan.

On je predstojeće vanredne izbore u Turskoj nazvao istorijskim, jer će, kako je rekao, na njima biti određena budućnost Turske za naredni vek.

Podsetio je i na pokušaj puča, istakavši da Turska nije „pognula glavu”, te da Turci to čine samo pred Bogom i da će tako biti i ubuduće.

Erdogan je obraćanje dijaspori u Sarajevu završio, kao je rekao, tradicionalnim pozdravom: „Jedan narod, jedan barjak i jedna država. Nek vam je srećan put”. (Tanjug)

 

Erdogan: Autoput Beograd – Sarajevo biće put mira

SARAJEVO - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su danas u Sarajevu o nizu značajnih pitanja za saradnju dveju država, a jedna od glavnih tema je bila i izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd, o čemu je potpisano pismo o namerama.

Izetbegović je na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštio da su nadležni ministri danas potpisali pismo o namerama koje se odnosi na izgradnju te saobraćajnice.

To pismo o namerama će, najavio je, biti predočeno javnosti, a nakon potpisivanja sa predsednikom Erdoganom i najbližim saradnicima konkretizovana su neka pitanja poput pitanja modela i dinamike izgradnje ove saobraćajnice.

Izetbegović je rekao i da fizibiliti studija nije baš najoptimističnija kada je u pitanju južni krak autoputa, pa će se, kako je rekao, najverovatnije ići na varijantu „brzog puta”.

Rekao je da je dogovoreno da se već na leto raspiše tender, koji će odrediti graditelje autoputa.

Erdogan je podsetio da je izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd uključen trojni mehanizam Srbije, BiH i Turske, a njegova izgradnja će, istakao je, imati poseban značaj i predstavljaće pravi „put mira”

Šef turske države je kazao da je otežavajuća okolnost za gradnju puta infrastruktura i geografski položaj, te da će buduća saobraćajnica imati veliki broj tunela i mostova.

Primetio je da predeli u BiH kroz koje treba da prođe trasa autoputa dosta liče na Crnomorsku regiju, gde je on rođen, ali, dodao, je ova u BiH je kompleksnija.

„Kada se okonča taj projekat ceo Balkan će imati korist i zadovoljstvo. Sam projekat će sebe isplatiti”, rekao je Erdogan. Govoreći o investicijama, turski predsednik je kazao da je projektovani nivo od tri milijarde evra, te da će biti neophodna i podrška EKSIM banke.

Prema njegovim rečima, direktna investicija će biti između 15 i 20 odsto, dok će ostalo biti kredit. (Tanjug)

 

Podrška BiH posebno u odnosima sa Srbijom i Hrvatskom

SARAJEVO - Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, koji boravi u radnoj poseti Sarajevu, gde će učestvovati na predizbornom mitingu uoči vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, jedinom koji se održava van Turske, poručio je da njegova zemlja podržava BiH na svim poljima, posebno u odnosima sa susedima - Srbijom i Hrvatskom.

Erdoganove pristalice u Sarajevu (Foto AP)

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, predsedavajućim Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, rekao da Turska posebnu važnost pridaje regionalnim odnosima, posebno odnosima BiH i Srbije i BiH i Hrvatske.

Ukazao je na potrebu da se nastavi sa praksom primene trojnih mehanizama u odnosima Turska, BiH i Srbija i Turska, BiH i Hrvatska. Izrazio je veliko zadovoljstvo napretkom i ispunjenom obavezom BiH na evropskom putu, te obećao podršku Sarajevu na aktiviranju plana za članstvo BiH u NATO.

„Veliko zadovoljstvo je da je BiH ispunila obavezu u procesu EU integracija, da je predala odgovore na Upitnik i nadam se da će ovo postignuto ubrzanje biti nastavljeno”, rekao je Erdogan.

Šef turske države je rekao da će Turska nastaviti da pruža podršku BiH na svim poljima i da pritom, kako je rekao, njegova zemlja nije imala, nema i neće imati nikakve „skrivene namere”, osim uspostavljanja prosperiteta, ekonomskog razvoja, održanja mira i stabilnosti u BiH i regionu.

Govorio je o povećanju ekonomske saradnje sa BiH , posebno u oblasti izvoza mesa u Tursku, kao i brašna, šećera i ulja.

„Razgovarali smo o vojnim, političkim kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima, šta možemo da uradimo i koje ćemo korake napraviti da saradnju u svim tim oblastima poboljšamo”, rekao je Erdogan.

Upitan da pojasni šta je mislio kada je rekao da je u razgovoru sa delegacijom BiH bilo reči o namenskoj industriji, Erdogan nije odgovorio.„

„Turska će pružati podršku miru, stabilnosti, očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, koja je sastavljena od dva entiteta. Podržaćemo jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti”, kazao je Erdogan.

Konstatovao je da će vanredni parlamentarni izbori u Turskoj biti održani 24. juna, kao i da će u oktobru izbori na svim nivoima biti održani u BiH.

„Nadam se da će ti izbori (u BiH) biti održani u demokratskoj atmosferi, miru i da će biti sprovedeni na fer i pravedan način”, rekao je Erdogan.

Turski šef države je rekao da su izmene Izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH i da ga treba rešiti u skladu sa međusobnim razumevanjem. (Tanjug)

Izetbegović i Erdogan u Predsedništvu BiH

SARAJEVO - Uz najviše bezbednosne mere, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, doputovao je u Sarajevo, gde ga je na aerodromu dočekao predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Dugačka kolona vozila sa aerodrome se uputila do zgrade Predsedništva, gde će se Erdogan i Izetbegović, kako se očekuje, nakon susreta u četiri oka, obratiti medijima.

Erdogana u Predsedništvu nisu dočekali hrvatski i srpski član, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Ivanić je ranije rekao da će u vreme posete Erdogana biti van zemlje.

Sarajevo je potpuno u znaku posete turskog šefa države.

Veliki broj građana je na ulicama i oni uzvikuju Erdoganovo ime, grad je okićen turskim I BiH zastavama, bezbednosne mere sun a najvišem stepenu, a posetu prati veliki broj medija.

Erdogan će u Sarajevu održati i praktično jedini predizborni miting svoje partije i koalicionih partnera van Turske, uoči vanrednih predsedničkih I parlamentarnih izbora, koji će u toj zemlji biti održani 24. juna.

Mediji u BiH ističu da je dolazak Erdogana u Sarajevo usledio nakon zvanične posete Turskoj srpskog predsednika Aleksandra Vučića, kome je u Ankari i Istanbulu priređen veličanstven doček.

Nakon sastanka u Predsedništvu i zajedničke konferencije za novinare, Erdogan i Izetbegović će položiti cveće na grob prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića na groblju Kovači u Sarajevu.

Posle toga će prisustvovati 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Komentari14
516ca
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Bato
Prilicno dobro sam upoznat sa istorijom BiH ali eto nisam znao da smo branili tursku i ginuli za nju.Bravo Bakire dobra ti ta historija.
rade
Kakve apsurdne situacije,predsednik strane drzave slobodno drzi kampanju u drugoj drzavi a mi ne mozemo u sopstvenoj na KiM.Jos Erdogan izjavljuje da ce uvek biti uz BiH ,a mi nalazimo razloge u vidu EU da se odreknemo sopstvene teritorije i proslosti.Apsurdno a i poucno.
Анка
Ово може само на брдовитом Балкану. Ништа се ви никада нећете научити. Пет стотина година под турским харачом, па ево опет...
Војин
"Ердоган је обраћање дијаспори у Сарајеву завршио, како је рекао, традиционалним поздравом: „Један народ, један барјак и једна држава". Како то неодољиво подсећа на једно крваво време када су биле слепе Западне владе на крвави турски пир над балканским земљама..и зато ово злокобно личи на већ познату синтагму : "Ein Volk, ein Reich, ein Führer...."!
I Srbija
A na sta vam lici Amerika prvo ? Ispravno je da svaka Drzava gleda uvek prvo Svoje dvoriste . Radi li to Srbija ili dozvoljava da Svi gledaju i mesaju se u njeno?! Koliko barjaka imamo; Srpski i odjednom albanski a treci iznad .
Simić Dušan
Uvek je za nekog vođu velika čast da te voli neki drugi narod u nekoj drugoj državi. To su odlični politički poeni i veliki doprinos (u ovom slučaju) muškom egu. Zamislite da se naš predsednik pojavi u nekoj drugoj državi i da ga narod te države ovako dočeka na ulicama. Pa nije bitno o kom predsedniku da se radi.
Анка
Ови су дошли из цијеле Европе у Сарајево, јер друге европске земље не дозвољавају предизборне кампање страним државницима, на властитој територији. Ово је скандалозно. Босна је потурчена. Како то не видите???
Stevan Prica
Turski uticaj u Bosni ce zavisiti od Rusko Turski odnosa.Ako Tursko Ruski odnosi se dodatno unaprede.Tad ce Turski uticaj biti minimalan u Bosni a moguce i potpuno proteran.Ako pak Tursko Ruski odnosi se pogorsaju ili totalno prekinu.Tada ce Turski utucaj u Bosni biti velik ali nikad dominantan i nikad presudan.Jer Amerika ne dozvoljava Turcima preteran upliv u Bosnu.Bosnjacke elite su deklerativno okrenute Turskoj.Ali stvarno i sustinski Bosnjacke elite su vezane pre svega za London i Vasington.Dokaz su veliki broj Gulenisticki skola i univerziteta u Bosni.Sto recimo u nazad 15 godina nije bio slucaj.Americi su Bosnjaci veoma potrebni.Ali jos vise je Bosnjacima potrebna Amerika.Kao garant da Srpski i Hrvatski elementi nebi i nece okrnjiti ono sto Bosnjaci svojataju a toje cela BiH.Tako da Bosnjaci Tursku ne dozivljavaju iskreno kao svog saveznika.Narocito ne nakon sto su se Putin i Erdogan zblizili.To je Bosnjacima signal da se moraju sto cvrsce vazati sa Amerikom.
Биџа из лијане
А ја бих, господине, побољшање односа на Балкану повезао са побољшањем односа Русије и Турске, који су данас малтене на нивоу савезника у многим сферама. Они који виде даље, у свему овоме назиру фини договор Русије и Турске око утицаја на Балкану и потискивање америчких интереса. Русија не може директно да се меша у односе на овоме подручју, руске инвестиције се на сваки начин саботирају. А онда уместо руских инвестиција и пројеката, гле чуда појављују се како турски тако и кинески партнери (опет у договору са Москвом). И опет гле чуда, сви ти капитални пројекти нису против руских интереса на Балкану. А то су веома једноставни интереси - мир, стабилност, економска повезаност региона. Русији не треба још један циркус на ободима Европе. Погледајте само колико су српско-турски одлични односи (зашто ми имамо подршку Москве), релаксирали српска проблематична питања Рашке области и ситуације у БиХ са Српском. Тврдим да је велика грешка што Човић није дочекао Ердогана.
Sofija
Bosna moze da dobije podrsku samo od Srbije i Turske, podrska SAD nikada nije bila iskrena. Verujem da ce mnoge u BiH razocarati sve bolji odnosi i saradnja Turske sa Rusijom, ali ce prihvatiti tu situaciju jer ko ce ih drugi podrzati? Ako se okrenu ekstremnim arapskim drzavama to se nece dospasti ni EU ni Turskoj.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja