nedelja, 23.09.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 17:52

Kraj mesarskim prevarama

Novi pravilnik sprečiće proizvođače da različitim metodama, zarad profita, dodaju vodu u prerađevine
Autor: I. Albunović, J. Anteljnedelja, 17.06.2018. u 22:00
(Фото Пиксабеј)

Mesne prerađevine i proizvodi od ribe ubuduće će morati da budu deklarisani preciznije, a kupci će imati više informacija o hrani koju kupuju. Od petka, kada je počeo da se primenjuje novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, proizvođači su dužni da na deklaraciji, uz naziv proizvoda, istaknu i da li sadrži dodatu vodu. To se odnosi na one proizvode koji u ukupnoj težini sadrže više od pet procenata vode. Svi smo svedoci da su mesne prerađevine pune vode, a stručnjaci objašnjavaju da su proizvođači tome pribegavali kako bi povećali profit. U industriji se se, na primer, povećanjem soli u mesu, povećava i kapacitet hidratacije proteina, te meso ponovo vezuje vodu iz salamure, usled čega se povećava njegova masa od 10 do 20 odsto.

Postoji i metoda dodavanja natrijum-hlorida i fosfata kako bi se postigao bolji efekat vezivanja vode. Inače, kako raste potražnja za pojedinim vrstama prerađevina, tako i proizvođači pokušavaju da skrate vreme sušenja tih proizvoda i ubrzaju proces. Reč je uglavnom o toplo dimljenim proizvodima poput pečenice, vrata, komadnog mesa, nekih vrsta slanine, stišnjenoj šunki. U Srbiji se danas, osim u manjim zanatskim proizvodnjama, gotovo ne koristi postupak suvog soljenja i salamurenja. Umesto toga, sve se radi mašinski s takozvanim injektorima tako što se iglama ubacuju slani rastvori u meso.

Kako je ranije za naš list objasnio dr Milan Baltić, profesor Veterinarskog fakulteta u penziji, neki proizvođači u ove rastvore ubacuju i sredstva za vezivanje vode (poput karagenana ili soje) i onda se dešava da takav proizvod posle termičke obrade nema kala (gubitka na težini), nego čak i prinos. Kod ovakvih vrsta prerađevina kupci primećuju da su prilikom sečenja vlažni i da iz njih curi voda. Prema pravilniku na nutritivnoj deklaraciji više nije moguće navoditi natrijum, umesto toga, obavezno se na deklaraciji proizvoda navodi sadržaj soli.

Novi propisi rasvetliće i jednu od najčešćih zabluda s kojom su se suočavali kupci verujući, recimo, da kupuju prerađevinu od svinjskog mesa kojoj su dodati proteini dobijeni od neke druge životinje.

Na nutritivnoj deklaraciji više nije moguće navoditi natrijum, umesto toga, obavezno je isticanje tačnog sadržaja soli

– U slučaju da se u proizvodnji proizvoda i poluproizvoda od mesa ili ribe, koriste proteini, kao što su albumin, kolagen ili kazein različitog životinjskog porekla, onda u naziv proizvoda na deklaraciji treba uključiti ove proteine zajedno s imenom životinjskih vrsta iz kojih su dobijeni – kažu u Ministarstvu poljoprivrede za „Politiku”. Kako objašnjavaju, u slučaju hrane u kojoj je neka komponenta ili sastojak, za koju krajnji potrošač očekuje da se uobičajeno koristi ili da je prirodno prisutna u toj hrani, zamenjena drugim sastojkom, na deklaraciji to mora biti navedeno u neposrednoj blizini naziva proizvoda i slovima veličine koja je propisana pravilnikom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su prošle nedelje vodič za deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane koji obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta namirnica.

Najveći deo pravilnika odnosi se na energetske vrednosti i količine masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli, u njemu je navedeno da svi sastojci proizvoda moraju biti navedeni, a ako su deo namirnica složeni (majonez, hleb, biskvit) tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni.

– Svesni činjenice da ove novine definisane pravilnikom imaju za posledicu menjanja postojećih deklaracija za većinu proizvoda, dat je prelazan period kako bi subjekti u poslovanju hranom mogli da planiraju svoje proizvodne procese u pogledu usaglašavanja deklaracija na proizvodima s odredbama novog pravilnika – kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Kako ističu, hrana koja je proizvedena, upakovana u ambalažu i deklarisana pre 15. juna ove godine i koja se nalazi u magacinima može da se prodaje do isteka roka trajanja, a najkasnije do 31. decembra 2018. godine.


Komentari10
328ff
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Зорица Аврамовић
И кад је добро - није добро? Због чега побуна против нових правилника? Да су, условно речено, стари били добри, не би било оволико шљама међу прерађевинама! Чак и међу онима, који се рекламирају по "посебним технологијама". Знамо одавно да се ушприцава вода, да се убацује фарба, да се производи пресољавају, како би се избегли проблеми лошег укуса и брзог кварења. Многе ствари иду набоље, па и у овој, веома значајној области. Оптимиста сам.
Зорица Аврамовић
И кад је добро - није добро? Због чега побуна против нових правилника? Да су, условно речено, стари били добри, не би било оволико шљама међу прерађевинама! Чак и међу онима, који се рекламирају по "посебним технологијама". Знамо одавно да се ушприцава вода, да се убацује фарба, да се производи пресољавају, како би се избегли проблеми лошег укуса и брзог кварења. Многе ствари иду набоље, па и у овој, веома значајној области. Оптимиста сам.
Jeremija
A na osnovu čega ste optimist? Iskustva ili ste bacali pasulj. Evo, jučer kupim "dimljenu šunku", 200 grama za unučad kada dođu da ih počastimo. Ma, to je đubre bez okusa, sa sadržinom vodurine koliko i mesne mase. Imali smo i do sada zakone, ali badava. Nema šanse da neko ove trovače utera u red.
Preporučujem 27
Dragoslav Stanisavljević
Ne menjajte Zakone, uredbe, propise, pravilnike,...svake godine, NO POČNITE SA PRIMENOM MAKAR I ONIH STARIH. Ovako, trla baba lan, da joj prođe dan.
Саша Микић
'Ајд да видимо и то чудо! Како рече својевремено један мој пријатељ: ''Како је могуће да прерађевине од меса буду јефтиније од самог меса од кога су направљене?''. Код нас је све дошло наопако. Када купиш месне прерађевине и оставиш их само један дан толико воде се нацеди да је чудо једно. Када погледаш цену чварака као да су прављени од злата, а некад су били сиротињска храна. И још много тога што редовни купци исто тако и чак боље знају од мене. Ко уведе ред у ову област стварно је заслужио Нобелову награду.
MI
Šta mislite kako je tek u CG gde letujete. Ovde su meso i prerađevine jeftinije nego kod vas. Naročito se to odnosi na svinjsko meso. Muslimani su pametni jer se drže Biblije i ne jedu tu sirotinjsku hranu. Sve bolesti su sa tim povezane, ionako odumiremo kao narod.
Preporučujem 2
Dule Astro
A kako će to da se spreči? Uzimaće uzorke iz svake mesare u Srbiji svakih mesec dana? Koliko uzoraka je uzeto u poslednjih godinu dana? Dajte nam taj podatak.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja