sreda, 20.02.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:40
ZANIMLjIVA SRBIJA: DUNAVSKE ČARDE

Oaze razbibrige i dobrog zalogaja

Na jelovniku su riblji specijaliteti: paprikaš, čorba, riba sa talandare ili u dunstu, a uz dobru hranu idu i tamburaši
Autor: Miroslav Stefanovićsreda, 20.06.2018. u 13:15
(Фото Мирослав Стефановић)

O kojoj god dunavskoj čardi da pripovedate, od Bezdana do Beograda, uvek će se naljutiti vlasnici onih koje niste pomenuli. Kako smo mnoge čarde pohodili, odlučujemo se da nijednoj ne pomenemo ime, nego da čitaocima „Magazina” ispričamo šta nude od hrane, pića, veselja i gostoprimstva. Jer, ide leto, stižu žege, a gde ćete uveče ili vikendom nego u neku od dunavskih čardi. Čak i ako vam nije blizu.

Kako je bilo nekad, tako je i danas: čarde pod svoje svodove prihvataju veseljake i one koji su tužni, obične, ali i bogatije goste, ljubitelje dobrog zalogaja, razbibrige, pesme i potpunog opuštanja.

– Ako želite da vam se duša odmori kraj Dunava, da se proveselite, uživate u hrani i hladnom vinu, onda dođite u neku od čardi – preporučuje Slavko Sladojev, stari novosadski boem koji je mnoge sate i dane utrošio u ambijentu čardi. –U njima je uvek dobar provod, a hrana je vrhunska.

Kućerak na četiri stuba

Ima svega, a najviše ribe. Pričali su nam u jednoj čardi na severu Bačke (da joj ne pominjemo ime, opet zbog proklete reklame) kako gostima nude dimljenu i sveže pečenu rečnu ribu sa talandare, naravno roštilj i domaće vino, uvek rashlađeno. Uveče stignu tamburaši, a oni koji bi da, do ručka, razgledaju okolinu Dunava i kanala mogu to da učine iz čamca. Ako, pak, toliko odocnite zbog hrane, vina i muzike, u nekim čardama ima i mesta da prenoćite.

Iz čamca na ručak
Čini se da se gosti nigde opuštenije ne osećaju nego u čardama. Na ručak ili večeru mogu da dođu direktno iz čamca, u papučama, majici, kratkim pantalonama. Baš zato što svi vole reku, ovde može da se dođe krajnje neformalno obučen. Važno je uživati u hrani, piću, Dunavu, a tu se začas stvore i tamburaši koji će vam, uz poneku novčanicu, pevati vaše pesme..

– Ovde je riba zakon – kao iz topa odgovara Siniša Petrić iz Osijeka, koji često zalazi u bezdanske čarde. – Možda će neko da se naljuti, možda će me kritikovati, ali tvrdim da je najbolji riblji paprikaš tek negde od Baje, pa niz Dunav, sve do Beograda. Osim Dunava, ovaj kraj ima velike komplekse šuma u kojima je raznovrsna divljač, ima kanale i netaknutu prirodu.

U naselje Baračka, šest kilometara od Bezdana, najviše dolaze pecaroši i gurmani zato što mogu da probaju dimljenu ribu iz dunsta koja je u teglama, kao i kulen od jelenske divljači. Recepti za ribu iz dunsta se ljubomorno čuvaju, a ako ih i dobijete, oni koji to spremaju uvek će prećutati poneki sastojak.

Zašto su čarde omiljeno stecište gurmana i ljudi koji bi sebe, goste, prijatelje da počaste lepim ambijentom, ribljom čorbom, paprikašem ili prženom ribom? Zato što je to jedinstven ambijent s pogledom na Dunav ili na Veliki bački kanal u kojem možete da uživate danju i noću.

Ali, hajde da gurmanima i ljubiteljima „ribe na kašiku” još malo zagolicamo nepce. Pre toga koristan savet: može da se dogodi da na čardi nema mesta, da je sve puno, tako da je najbolje telefonom rezervisati mesto.

Glave somova u vinu

Ako vam ponude, a niste dosad probali, slobodno naručite nešto od ovih jela: smuđ u soli, glave somova u vinu, riblji paprikaš bez kostiju, dimljeni šaran, riblja pašteta, pravi mađarski perkelt (neka vrsta guste riblje čorbe), smuđ na poseban, dunavski način. U mađarskom mestu Baja svojevremeno smo jeli izuzetno ukusan perkelt. Kuvar Janoš Nemeš posavetovao nas je da prvo pojedemo čorbu i testeninu, pa tek onda ribu. Tako se to radi u njegovoj zemlji, tvrdeći da je ovo jelo mnogo ukusnije od klasičnog ribljeg paprikaša.

Mnoge čarde nude i ribu pečenu na talandari, odnosno tanjirači, tvrdeći da je neuporedivo slađa nego sa roštilja, iz rerne ili iz tiganja. A kad krenu „Zlatni kotlići”, od Bezdana do Golupca, pa i dalje, kad krene takmičenje u kuvanju riblje čorbe, onda su čarde najposećenije, a i takve smotre.

Antal Kiš, svojevremeno svetski prvak u kuvanju riblje čorbe, okupljenim novinarima je, posle pobede, rekao „da svaki kuvar ima svoju tajnu, što je i razumljivo jer da je drugačije svi bi kuvali na isti način”. Ništa novo nije rekao i, kao i ostali, nije otkrio tajnu u pripremanju najbolje čorbe. Opet, opravdano. Vratimo se, ipak, čardama. Kažu da ih je najviše u okolini Bačke Palanke, možda zato što, kako je zapisao jedan od gostiju, „imaju dušu vojvođanske ravnice”. Imaju dušu one, ali i ostale na obalama Dunava. Da su im gosti svetinja pokazuje i želja da riblju čorbu kuvaju na otvorenom, pred njima, i tako vrelu, dok se puši i neodoljivo miriše, iznose u kotliću na sto...

Odakle potiče reč čarda

Iskreno rečeno, nije to baš jednostavno utvrditi. Izgleda da vuče korene od persijsko-arapske kovanice čartak: persijske čar, što znači četiri, i arapske reči tak, što znači svod, luk. Da bi se odbranili od Turaka, u Austrougarskoj monarhiji je, duž Dunava, izgrađen veliki broj čardaka sa kojih su osmatrači upozoravali na opasnost od neprijatelja. Docnije se, u mađarskom jeziku, u reči čardak izgubilo zadnje slovo i tako nastade čarda.

Kroz vekove čarde su imale raznovrsnu ulogu, da su najpre građene tamo gde je radila skela koja je, s jedne na drugu dunavsku obalu, prevozila ljude, tovare, stoku. Kraj njih su pristajale dereglije i manji brodovi, jer su svi želeli da trguju i ponešto trampe. Počeli su ljudi da dolaze u ovaj, na četiri stuba sklepani kućerak, bolje reći nastrešnicu. Onda su se vešti trgovci dosetili da bi to moglo da postane gostionica, da unutra bude kujna, piće, muzika. Stigle su i žene, pa su krenuli igra i veselje. I tako nastade čardaš, čuvena mađarska nacionalna igra.


Komentari0
ed01d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Mozaik /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja