četvrtak, 04.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 28.06.2018. u 22:00 Ivana Albunović

Izvesno poskupljenje junećeg mesa

Cene u otkupu već porasle 30 odsto što će se odraziti i na maloprodaju, tvrde analitičari
(Фото А. Васиљевић)

Zbog veće potražnje za junetinom i otvaranjem ka turskom tržištu cene ove vrste mesa uskoro bi mogle da budu više i u maloprodaji.

Već sada u trgovinskim lancima kilogram junećeg buta košta oko 760 dinara što je rast oko 15 odsto u odnosu na cene od pre mesec dana, a analitičari predviđaju da se poskupljenje neće na tome zaustaviti.

Ovo je nedavno nagovestio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističući da tovno govedarstvo ima perspektivu pre svega zbog velike potražnje, naročito u Turskoj. – Cena kilograma goveđeg mesa sa 1,90, koja je bila pre potpisivanja sporazuma, danas je na 2,30, 2,35 pa čak i 2,49 evra, gotovo 30 odsto je porasla samo zato što smo se otvorili za neka tržišta – rekao je ministar poljoprivrede.

Da je rast cena u radnjama značajan pokazuje i to da je u proleće prošle godine cena junećeg buta bila oko 660 dinara. Agrarni analitičar Čedomir Keco smatra da će se ovakve promene na tržištu otkupa odražavati na maloprodajne cene, ali da ta poskupljenja ne bi smela da budu velika jer je ta vrsta mesa ionako nerealno skupa.

Srbija je 2016. proizvela 77.000 tona junetine i govedine zajedno i u svetskoj razmeni ove vrste mesa zauzima veoma skromno mesto u odnosu na druge zemlje i svoje potencijale. Na visoku cenu junećeg mesa na domaćem tržištu utiče manjak goveda ali i visoke trgovačke marže, tvrde stočari. Najveći problem je nedostatak kvalitetnog mesa na tržištu, pre svega rase „simentalac”. Zahvaljujući subvencijama, višegodišnji pad proizvodnje junećeg mesa prvi put je zaustavljen 2016. godine ali je to i dalje nedovoljno za velike izvozne planove koji se najavljuju.

U oktobru prošle godine Turska je odobrila bescarinski izvoz 5.000 tona govedine iz Srbije. Prvih 20 tona svežeg, rashlađenog ili smrznutog goveđeg, odnosno junećeg mesa na to tržište isporučeno je u martu ove godine. Kako su preneli mediji, goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera. Turska je za pripremu mesa odabrala klanicu „Čajetina” za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde. U medijima se pominjalo da je jedna turska kompanija zainteresovana da otvori sopstvene pogone za klanje junadi i konfekcioniranje u Srbiji. Navodno, po obilasku potencijalnih lokacija izbor je pao na Čačak i Kragujevac. Velika su očekivanja i od industrije mesa „Srem Šid” koju je iz stečaja kupio konzorcijum „Agropapuk” i „Đurđević”. Najavljeno je da ta kompanija namerava da obrađuje 400 grla goveda dnevno i izvoz u Tursku.

– Odlučni smo da se izvozi u Tursku, ali imamo problem – nemamo klanice, objekte, koje su svojim kapacitetima i tehnološkim karakteristikama sposobne za goveđi program – izjavio je nedavno Nedimović, dodajući da u ovom trenutku imamo četiri licence za Tursku, a veoma male kapacitete za preradu goveđeg mesa.

Komеntari4
dd923
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Маја М.
@Драган: А тек шипак, већ се спремају за сезону брања...
Muradin Rebronja
Vegetarijanska hrana, "hrana za cara i sultana", obilje voća, povrća salata, posnih mlečnih proizvoda, posne piletine...em zdravo em nije skupo. Istina je, od tih namirnica mi, profesionalni planeri jelovnika i dizajneri kuhinja, u Kanadi obučeni, pravimo obroke ezvanrednog kvaliteta, najboljeg mogućeg. Ujedno i najjfetinijih i najprofitabilnijih. E, sve to će moći, ako Bog da, da nauče i naši kafansko-menzaški "ugostitelji" jerbo će se osnovati Balkanski kulinarski institut koji će se baviti time. Konačno!
Opacic
Treba izbaciti mese Strateske namernice treba da budu crni heljdin i razen hleb povrce suvo voce proja meso zakiseljava organizam
Драган
Глогиње су јако здраве. Видим, у свом комшилуку, да их пензионери све више и све чешће конзумирају.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja