utorak, 18.09.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:37

Izvesno poskupljenje junećeg mesa

Cene u otkupu već porasle 30 odsto što će se odraziti i na maloprodaju, tvrde analitičari
Autor: Ivana Albunovićčetvrtak, 28.06.2018. u 22:00
(Фото А. Васиљевић)

Zbog veće potražnje za junetinom i otvaranjem ka turskom tržištu cene ove vrste mesa uskoro bi mogle da budu više i u maloprodaji.

Već sada u trgovinskim lancima kilogram junećeg buta košta oko 760 dinara što je rast oko 15 odsto u odnosu na cene od pre mesec dana, a analitičari predviđaju da se poskupljenje neće na tome zaustaviti.

Ovo je nedavno nagovestio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističući da tovno govedarstvo ima perspektivu pre svega zbog velike potražnje, naročito u Turskoj. – Cena kilograma goveđeg mesa sa 1,90, koja je bila pre potpisivanja sporazuma, danas je na 2,30, 2,35 pa čak i 2,49 evra, gotovo 30 odsto je porasla samo zato što smo se otvorili za neka tržišta – rekao je ministar poljoprivrede.

Da je rast cena u radnjama značajan pokazuje i to da je u proleće prošle godine cena junećeg buta bila oko 660 dinara. Agrarni analitičar Čedomir Keco smatra da će se ovakve promene na tržištu otkupa odražavati na maloprodajne cene, ali da ta poskupljenja ne bi smela da budu velika jer je ta vrsta mesa ionako nerealno skupa.

Srbija je 2016. proizvela 77.000 tona junetine i govedine zajedno i u svetskoj razmeni ove vrste mesa zauzima veoma skromno mesto u odnosu na druge zemlje i svoje potencijale. Na visoku cenu junećeg mesa na domaćem tržištu utiče manjak goveda ali i visoke trgovačke marže, tvrde stočari. Najveći problem je nedostatak kvalitetnog mesa na tržištu, pre svega rase „simentalac”. Zahvaljujući subvencijama, višegodišnji pad proizvodnje junećeg mesa prvi put je zaustavljen 2016. godine ali je to i dalje nedovoljno za velike izvozne planove koji se najavljuju.

U oktobru prošle godine Turska je odobrila bescarinski izvoz 5.000 tona govedine iz Srbije. Prvih 20 tona svežeg, rashlađenog ili smrznutog goveđeg, odnosno junećeg mesa na to tržište isporučeno je u martu ove godine. Kako su preneli mediji, goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera. Turska je za pripremu mesa odabrala klanicu „Čajetina” za koju su utvrdili da ispunjava sve njihove standarde. U medijima se pominjalo da je jedna turska kompanija zainteresovana da otvori sopstvene pogone za klanje junadi i konfekcioniranje u Srbiji. Navodno, po obilasku potencijalnih lokacija izbor je pao na Čačak i Kragujevac. Velika su očekivanja i od industrije mesa „Srem Šid” koju je iz stečaja kupio konzorcijum „Agropapuk” i „Đurđević”. Najavljeno je da ta kompanija namerava da obrađuje 400 grla goveda dnevno i izvoz u Tursku.

– Odlučni smo da se izvozi u Tursku, ali imamo problem – nemamo klanice, objekte, koje su svojim kapacitetima i tehnološkim karakteristikama sposobne za goveđi program – izjavio je nedavno Nedimović, dodajući da u ovom trenutku imamo četiri licence za Tursku, a veoma male kapacitete za preradu goveđeg mesa.


Komentari4
41472
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Маја М.
@Драган: А тек шипак, већ се спремају за сезону брања...
Muradin Rebronja
Vegetarijanska hrana, "hrana za cara i sultana", obilje voća, povrća salata, posnih mlečnih proizvoda, posne piletine...em zdravo em nije skupo. Istina je, od tih namirnica mi, profesionalni planeri jelovnika i dizajneri kuhinja, u Kanadi obučeni, pravimo obroke ezvanrednog kvaliteta, najboljeg mogućeg. Ujedno i najjfetinijih i najprofitabilnijih. E, sve to će moći, ako Bog da, da nauče i naši kafansko-menzaški "ugostitelji" jerbo će se osnovati Balkanski kulinarski institut koji će se baviti time. Konačno!
Preporučujem 2
Opacic
Treba izbaciti mese Strateske namernice treba da budu crni heljdin i razen hleb povrce suvo voce proja meso zakiseljava organizam
Драган
Глогиње су јако здраве. Видим, у свом комшилуку, да их пензионери све више и све чешће конзумирају.
Preporučujem 24

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja