nedelja, 17.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 05.07.2018. u 22:00 Ivana Albunović i Jelica Antelj

Listerija vreba iz zamrznutog kukuruza

Kompanija „Grinjard” zaustavila pogone u Mađarskoj zbog izbijanja epidemije, koja je pogodila pet evropskih zemalja. – Prema prvim informacijama, nije bilo uvoza spornog šećerca u Srbiju, kažu u Ministarstvu poljoprivrede
(Фо­то Пиксабеј)

U pet evropskih zemalja bakterijom listerija monocitogenas dosad je zaraženo najmanje 47 ljudi, a devetoro je umrlo. Zamrznuti kukuruz šećerac iz fabrike multinacionalne kompanije „Grinjard” u Mađarskoj, koja se nalazi oko 60 kilometara od srpsko-mađarske granice u gradu Baja, verovatno je glavni uzrok epidemije. Zaraza je pogodila Finsku (sa 23 prijavljena slučaja), Britaniju (sa 11), Švedsku (sedam), Dansku (četiri) i Austriju, u kojoj je obolelo dvoje.

Nadležni, međutim, sumnjaju da je stepen epidemije potcenjen, jer smrznuto povrće ima dug rok trajanja, a mogu da se očekuju i novi slučajevi, s obzirom na to da je period inkubacije do 70 dana.

Ima li razloga za brigu potrošača u Srbiji?

Prema saznanjima „Politike”, naša zemlja takođe uvozi smrznuto povrće iz Mađarske.

U 2017. uvoz je vredeo oko 287.000 evra, dok smo u prvih pet meseci, kupovinom vrednom 313.000 evra, već nadmašili prošlogodišnji uvoz. U ovom periodu iz te susedne države nabavljeno je oko 10 tona smrznutog kukuruza šećerca. U poslednje vreme u našoj zemlji sve je veći broj specijalizovanih radnji koje po diskontnim cenama prodaju zamrznuto voće i povrće. Na deklaracijama ovih proizvoda, upakovanih u providne kese, često ne piše ime proizvođača, već samo firme koja pakuje robu u Srbiji. Da li postoji mogućnost da je povrće dolazilo i iz fabrike kompanije „Grinjard” u Baji? U Ministarstvu poljoprivrede za naš list kažu da, prema prvim informacijama, nije bilo uvoza spornog kukuruza iz ove fabrike.

Kompanija „Grinjard” jedan je od najvećih evropskih proizvođača smrznutog povrća. Prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta, fabrika u Baji otvorena je 1965. godine i svojevremeno je poslovala u okviru nekoliko svetskih proizvođača, pa i „Igloa”. „Grinjard” je objavio opoziv sveg povrća koje je proizvedeno u ovoj fabrici od 13. avgusta 2016. do 20. juna ove godine. Kompanija je saopštila da je zaustavila proizvodnju u mađarskim pogonima, a nadležni utvrđuju na koji je način došlo do kontaminacije. Ovaj potez usledio je uporedo sa odlukom Mađarske agencije za bezbednost hrane od 29. juna.

– Tražimo alternativne mogućnosti za dalje snabdevanje naših kupaca – rekli su u „Grinjardu”, ne želeći da komentarišu koliki će to finansijski udarac biti za mađarski ogranak kompanije, čiji je prošlogodišnji promet bio oko 24 miliona evra.

Mediji prenose da su smrznute mešavine kukuruza i povrća distribuirane do fabrika u drugim zemljama članicama EU, uključujući Belgiju, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Poljsku. Finalni proizvodi izvezeni su i u države iz našeg okruženja – Rumuniju, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Austriju.

Kuvanje povrća obavezno i za smuti

Sve nadležne evropske institucije upozorile su potrošače da prate uputstva proizvođača prilikom pripremanja kukuruza šećerca. Britanska agencija za bezbednost hrane apelovala je da se sve smrznuto povrće kuva pre upotrebe, čak i ako se koristi za smuti ili sos.

Bakterija opstaje i u frižideru

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) početkom ove godine upozorila je da se povećava broj ljudi zaraženih listerijom, i to zbog konzumiranja sveže, kao i pripremljene hrane. Najosetljiviji su potrošači stariji od 75 i žene između 25. i 44. godine (posebno trudnice). Ovom trendu, kažu stručnjaci, doprineo je rast potrošnje gotove hrane.

– Većina ljudi obolela je nakon konzumiranja hrane poput dimljene ribe, pripremljenog mesa, kao i mekih i polutvrdih sireva. Do pojave oboljenja dovodi i konzumiranje pripremljenih salata – navodi se u izveštaju EFSA. Klasični simptomi zaraze listerijom su visoka temperatura, ukočen vrat, a teži – bolovi u mišićima. Kad je o povrću reč, najčešće se javlja kao posledica konzumiranja svežeg kupusa, zelene salate, celera, paradajza, krastavaca, rotkvica...

Stručnjaci objašnjavaju da se, za razliku od svih ostalih patogena, listerija razmnožava i na temperaturama na kojima se hrana čuva u frižideru. Karakteristično je to što može da izazove meningitis.

Komеntari2
b0dee
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

miro simic
Beli luk iz kine pasulj iz egipta smrznuto povrce iz madarske jao milosevicu sta nam ostavi hronicnu bolest nerad i smrtonosni virus lpopovluk samo jedna diktatura ovo moze leciti!
dušan
Od Miloševića na ovamo u Srbiji vlada DEMOKRATIJA i komentar je odličan jer samo DIKTATURA ovo leči ! Mada mislim da je zbog sankcija Miloševiću bilo lakše .

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja