petak, 20.07.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:57

Za jedno „kuvarsko” mesto 11 prijavljenih đaka

Ovog juna u Ugostiteljsko-turističku školu upisali su se samo kandidati koji su imali između 80 i 93 poena, sve ih uglavnom čeka posao, a prošle godine njihov maturant je dobio poziv da radi na Sejšelima
Autor: Dragana Jokić-Stamenkovićsreda, 11.07.2018. u 22:00
(Фото Угоститељско-туристичка школа)

Najpopularnija škola u Srbiji nalazi se na Zelenom vencu u Beogradu i na jedno mesto u njenim klupama ove upisne sezone konkurisalo je čak po 11 osmaka. Takva navala prethodnih dana vladala je za najtraženiji smer Ugostiteljsko-turističke škole – kulinarski tehničar, a slično interesovanje bilo je i za ostale, ne samo četvorogodišnje, već i trogodišnje profile ustanove u Jug Bogdanovoj ulici broj 28. Za upis na smer na kome će naučiti tražene kulinarske veštine malim maturantima su bili potrebni bodovi sa kojima su mogli upisati i najelitnije gimnazije u zemlji. Kako objašnjava Jelena Šalipurović, v. d. direktora Ugostiteljsko-turističke škole, prvi kandidat na listi za kulinarske tehničare ove godine je imao fascinantnih 93,14 poena, a poslednji od 30 učenika najtraženijeg odeljenja u zemlji imao je 80,53 boda. Donji prag za upis na trogodišnji poslastičarski zanat ove škole bio je 68,76 poena. Poređenja radi, za upis na prirodno-matematički smer u prestoničkoj Trinaestoj gimnaziji, koja je u javnosti, bar donedavno, važila za „jaku” školu, bilo je ove godine potrebno najmanje 58,97 bodova.

Presudan razlog za ovako veliko interesovanje, koje poslednjih godina vlada za njihovu školu, posebno za kulinarski smer, direktorka Šalipurović vidi u činjenici da po završetku školovanja đaci lako nalaze posao, što u inostranstvu, što po ekskluzivnim restoranima i hotelima sa pet zvezdica. Pominje i da je jedan učenik prošle godine poslednje dane u đačkoj klupi krunisao pozivom za posao na Sejšelima, u čuvenom hotelskom lancu „For sizons”. Drugi razlog je u tradiciji, na koju je kolektiv škole veoma ponosan. Velikom proslavom đaci i profesori u decembru će obeležiti osam decenija postojanja škole, i to u Hotelu „Palas” na Topličinom vencu, u kojem već 60 godina postoji školska radionica gde praktično savladavaju kulinarske, konobarske, kuvarske i poslastičarske veštine. Kako svedoči Aco Noveski, organizator praktične nastave u toj radionici, ali i ostalim elitnim hotelima u zemlji, đaci i nastavnici ove škole pripremali su najukusnije i najraznovrsnije đakonije za Josipa Broza Tita, koji je početkom sedamdesetih i posetio školu. Danas redovno organizuju sve koktele u Srpskoj patrijaršiji i imaju blok nastavu u Narodnoj skupštini i Skupštini grada Beograda.

– Specijalitete naših učenika i nastavnika probali su i patrijarh Pavle, Mihail Gorbačov, predsednik nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, kao i većina visokih zvaničnika koji su posle Titove smrti posećivali našu zemlju – ističe Noveski, koji je kao bivši učenik, a potom i nastavnik, već 40 godina vezan za školu.

Današnju strukturu, prema kojoj obrazuje kadrove do petog stepena i pruža ugostiteljske usluge preko Školske radionice Hotela „Palas”, ustanova dobija u julu 1992. godine. Najtraženija srednja škola u Srbiji ima deset obrazovnih profila, od kojih su najpopularniji četvorogodišnji – kulinarski tehničar, turistički tehničar i ugostiteljski tehničar. Mesto više svake godine traži se i na trogodišnjim smerovima – konobar, kuvar i poslastičar.

– Imamo i četiri specijalizacije u jednogodišnjem trajanju, što je nekadašnji peti stepen obrazovanja. To su konobar specijalista, kuvar specijalista, poslastičar specijalista i turistički organizator. One se mogu upisati posle dve godine praktičnog rada u struci i završetka trogodišnjeg ili četvorogodišnjeg smera – objašnjava Jelena Šalipurović.

Istorija duga osam decenija

Istorijat škole počinje razvojem ugostiteljstva u Srbiji posle Velikog rata, kada se, kako objašnjava Vladimir Kalamanda, nastavnik srpskog jezika i književnosti, ukazuje potreba za školovanim kuvarima i konobarima. Tadašnje Ministarstvo trgovine i industrije 5. novembra 1938. godine donosi odobrenje za otvaranje Više ugostiteljske škole u Beogradu, koja je u rangu današnje srednje škole. Dva dana kasnije škola počinje sa radom, i to u zgradi u Jug Bogdanovoj ulici 28, u kojoj se i danas nalazi.

– Od osnivanja, u svom sastavu imala je i internat i školski restoran, u kome se izvodila praktična nastava. Na fasadi zgrade pisalo je: „Gostioničarski dom i Škola”. Viša ugostiteljska škola u Beogradu prva je škola te vrste na teritoriji Srbije i bila je organizovana na modernim koncepcijama obrazovanja. Nažalost, zbog rata je prestala da radi 22. jula 1941. i više nije obnavljana – objašnjava Kalamanda.

Po prestanku rata 1948. godine osnovane su Niža ugostiteljska škola u Beogradu i prva srednja škola u Aranđelovcu, nazvana Ugostiteljsko-turistički tehnikum. Već 1949. godine preseljena je u Beograd, u zgradu današnje Ugostiteljsko-turističke škole, u kojoj nastavlja ratom prekinutu tradiciju. Školovanje je trajalo dve godine, sve do 1967, kada je produženo na tri, a 1971. prvi put je uvedeno četvorogodišnje zanimanje – turistički tehničar.


Komentari6
a4858
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

djordje petrovic
Pametno. Fakultete treba izbegavati, tako je vreme doslo.
Muradim Rebronja
Kuvarstvo je umetnost i glavno merilo bi trebalo da bude da li neko poseduje talenat a ne broj bodova. Osim toga, sadašnji nastavni program im ne valja ništa.
Jagodinac
Divna vest. Shvatili su djaci da su poslasticar i kuvar zanimanja sa kojim se moze lako useliti u Kanadu, Australiju, EU. A i nije teshko. Shampite, krempite, dobosh torta preporuka za dobar posao i lovu.
Божидар Чортановци
У Америци су кувари најтрженије занимање..! Поготово ако имају специјалност као например француска или италијанска или друга кухиња..и наравно, колико-толико језик дотичне земље. Можеш бирати посао у најбољим хотелима. То ми је рекао Имиграциони адвокат у Филаделфији.
Muradim Rebronja
Neko ko je privatno studirao na Kulinarsko Institut Amerike zna da je za Balkance najbolje da imaju svoju kuhinju koju će moći da osvajaju na Balkanskom Kulinarskom institutu gde će jagnjetina biti na prvom mestu, onda piletina i junetina. Možemo da budemo bolji jeftiniji i profitabilniji i od Francuza i Italijana. Ako se modernizuje tehnologija, proizvodi, menadžment i zaposleni. Lakše je reći nego uraditi.
Preporučujem 3
Bane Jovanovic
U moje vreme 96 poena

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja