četvrtak, 28.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 26.07.2018. u 21:39
ISHRANA

Crveno-žuta kraljica leta

Breskva je retko voće koje sadrži selen. – Nektarina, za razliku od drugih sorti breskve, ima manje vitamina Ce, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrednost
(Фото Пиксабеј)

Kalendarski gledano, leto je uveliko u jeku, a njegov sinonim je, svakako, breskva. Iako se može naći već u proleće, sezona traje do kraja leta. Ovaj sočni plod drveta Prunus persica okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje, a površina joj je pokrivena dlačicama. Postoji više sorti bresaka, a obično se dele na kalanke (s lako odvojivom košticom), durancije (s teško odvojivom košticom) i nektarine (breskve bez dlačica). Bez obzira na to koju sortu više volite, njihov ukus vas neće ostaviti ravnodušnim.

Breskve su niskokalorične, jer u 100 grama sadrže samo 40 kilo kalorija. Obično sadrže od 87 do 90 odsto vode, 11 odsto ugljenih hidrata, dok su oskudne mastima i proteinima. Od vitamina breskva sadrži najviše beta-karotena i vitamina Ce. Beta-karoten je crveno-narandžasti pigment koji se nalazi u voću i povrću, poznat je još i kao provitamin A, iz kojeg se metabolizmom dobija vitamin A. Ukoliko ga u organizmu ima dovoljno, deluje kao antioksidans. Od minerala u breskvi ima najviše kalijuma, fosfora, magnezijuma i kalcijuma. Breskva je retko voće koje sadrži selen. Nektarina, za razliku od drugih sorti breskve, ima manje vitamina Ce, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrednost.

Breskve su veoma osvežavajuće zbog velikog procenata vode, a imajući u vidu i njihovu malu energetsku vrednost, idealne su za razne dijete. Breskva ima diuretsku ulogu, pročišćava organizam i pospešuje probavni sistem.

Antioksidansi kojima je breskva bogata, u obliku beta-karotena, vitamina Ce i E, drugih karotenoida i ostalih fitohemikalija, utiču na sprečavanje dejstva slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji nastaju kao nusproizvod ćelijske oksidacije. Konzumiranjem breskvi i drugog voća bogatog antioksidansima sprečićete hronična oboljenja koja nastaju usled dejstva slobodnih radikala.

Breskve mogu da sazru i nakon branja, ali zato se u njihovom soku tokom zrenja neće povećati količina šećera. Kako bi vam ubrani plodovi breskve dozreli kod kuće, umotajte ih u papirne salvete ili stavite u papirnu kesu. Ovako će breskve zadržati vlagu. Breskve možete čuvati u frižideru 1–2 nedelje.

Ukoliko kupujete zrele breskve i želite odmah da ih jedete, birajte malo mekše plodove, lepe zlatno-žuto-crvene boje. Zrele breskve brzo se kvare pa ih čuvajte u frižideru i potrošite u roku od dva dana. Pre jela ih ipak držite neko vreme na sobnoj temperaturi.

Breskve najbolje prijaju u svežem stanju, ali se mogu i kuvati, konzervisati, sušiti, pariti ili peći. Sveža, kuvana ili pečena breskva može se koristiti u voćnim salatama i salatama od povrća. U nekim svetskim kuhinjama breskva može zameniti mango, naročito u jelima od rakova. Kuvanjem možete dobiti vrlo ukusan kompot, džem, žele, sos ili liker.

Kad su poslastice u pitanju, sveža breskva, kompot ili džem od breskve koriste se za prelive i ukrašavanje kolača i sladoleda. U kombinaciji s alkoholom mogu se flambirati ili biti deo koktela.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari0
23456
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja