ponedeljak, 19.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:43
10 PITANjA O trovanju gljivama

Svaka pečurka ima savršenu dublerku

Nemojte se upuštati u opasnu avanturu branja gljiva ako niste vrsni poznavalac ovih šumskih plodova, a ako posumnjate na trovanje – prva pomoć je ispiranje želuca u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, poručuju stručnjaci
Autor: Olivera Popovićpetak, 27.07.2018. u 20:15
(Фото Пиксабеј)

Dvoje umrlih i dvadesetak osoba koje se nalaze na lečenju posle trovanja gljivama, i to na početku leta, dovoljno su upozorenje da se u potragu za ovim šumskim poslasticama ne kreće bez dovoljno znanja i iskustva. Kišno leto, vlažno i toplo vreme pogodovali su da pečuraka ima u izobilju, pa se poznavaoci prirode, ali i lekari, opravdano plaše da ovo neće biti konačni bilans onih koji su se otrovali.

Dr Dragan Joksović

Gljive umeju da prevare i dugogodišnje skupljače ovih šumskih plodova, a kamoli one sa nedovoljno iskustva i znanja. Tako je zelena pupavka, najotrovnija gljiva našeg podneblja, bila kobna za tridestjednogodišnjeg mladića iz sela Malajnice u okolini Negotina, a nabrao ih je i pripremio njegov deda, verujući da se radi o „jajčari”.

Posebno zabrinjava podatak da su u julu u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na Vojnomedicinskoj akademiji lečena tri pacijenta sa lakšim oblikom trovanja pošto su jeli pečurke „mlečnice” kupljene na pijaci.

I jedna dovoljna da ubije mnogo ljudi

Kako prepoznati znake trovanja gljivama, ali i zašto je važno da ove šumske plodove ne beremo ukoliko ih ne poznajemo dovoljno, objašnjava profesor dr Dragan Joksović, klinički toksikolog.

 1. Koliko je trovanje gljivama opasno po život, šta se događa u organizmu?

Postoji nekoliko vrsta gljiva koje kada ih pojedemo mogu ugroziti zdravlje i dovesti do smrti. Tu je pre svih, zelena pupavka kao najotrovnija. Toksini iz amanite, pupavke napadaju jetru i za kratko vreme mogu potpuno da poremete rad ovog organa, slično kao da smo jetru ubacili u sonu kiselinu!

2. Koja količina gljiva već može da nas izloži smrtnoj opasnosti?

Samo jedna pečurka može da ubije mnogo, mnogo ljudi. Najslađe je napraviti gulaš od gljiva, na primer, za šestoro, i dovoljno je da među pola kilograma ili kilo pečuraka od kojih pravimo gulaš bude samo jedna otrovna, da svi osete posledice.

3. Da li su na toksine iz otrovnih gljiva osetljivije mlađe ili starije osobe, jer među ovogodišnjim stradalima umro je 31-godišnji unuk, a ostao živ njegov deda od 86 godina koji je prošao sa blagim oblikom trovanja?

Nema ovde onih koji su osetljivi i oni koji neće reagovati na otrov iz pečurke. Mogući odgovor je da je deda pojeo vrlo malu količinu. Zato postoji izreka da postoje mladi berači, zatim mladi i neoprezni, ali nema starih i neopreznih.

4. Da li se prvi simptomi trovanja gljivama mogu lako prepoznati?

Postoje trovanja gljivama kod kojih se tegobe javljaju već nakon 15 minuta do šest sati od vremena kada smo ih jeli. To su mučnina, gađenje, povraćanje... Iskusni toksikolozi će reći da kada se ovi simptomi jave neposredno nakon jela, najčešće krivac nisu smrtonosne pečurke, ali odlazak lekaru se ni tada ne odlaže. Ako smo jeli pečurke, a posle pola sata ili posle pet, šest sati osetimo da nam nije dobro, imamo muku, gađenje, proliv – trk kod doktora!

Obično toksikolozi tada kažu: moramo pacijenta lečiti, ali neće umreti.

5. Koji simptomi ukazuju da je trovanje ozbiljno?

To su tegobe koje se javljaju obično 12 do 24 sata nakon što smo jeli pečurke, najčešće u vidu nekih tupih bolova pod desnim rebarnim lukom.

6. U čemu se sastoji prva medicinska pomoć kada posumnjamo na trovanje pečurkama?

Prva pomoć je ispiranje želuca, i to može da se uradi i u zdravstvenoj ustanovi ili bolnici u Nišu, Negotinu, pa čak i u Zdravčićima, selu kraj Požege. Naravno, pomaže i izazivanje povraćanja, pri čemu pacijentu ne treba davati nikakve sapune ili tablete za izazivanje povraćanja. Dovoljno je takvoj osobi dati da popije čašu obične vode, pritisnuti koren jezika i resicu i nagnuti ga napred, da povrati pojedeni sadržaj.

7. U Nacionalnom centru za kontrolu trovanja na Vojnomedicinskoj akademiji ukazuje se pomoć osobama koje su ozbiljno otrovane pečurkama ili koje se nisu na vreme obratile lekarima. U čemu se sastoji lečenje?

Kada god da pacijent stigne, posle 12 ili 36 sati od vremena kada je jeo pečurke, obavezno mora da mu se ispere želudac. Nesvarene pečurke sakriju se u naborima creva i luče otrovne toksine, što smo nažalost mogli mnogo puta da vidimo posle obdukcije. Pacijentu sa simptomima trovanja odmah treba uraditi laboratorijske analize i proveriti da li su povišene vrednosti jetrenih enzima, transaminaza. Ako transaminaze rastu, nema dileme da je reč o trovanju

8. Kakve su prognoze lečenja kod najteže otrovanih?

Nažalost, prognoze su vrlo nezahvalne i nepouzdane i pored napretka medicine izgubimo bitku za život. Uvek pominjem primer čoveka starog samo 35 godina, košarkaške građe i visine od 2,10 metara, koji je sebe smatrao poznavaocem gljiva, a samo jedna oko koje se čak kolebao da li da je ubere i ponese sa ostalim ubranim – došla mu je glave. To je bila zelena pupavka, koja mu je uništila hepatocite, glavne ćelije jetre. Najvažnija uloga jetre jeste sinteza svih materija u organizmu, pa i činilaca koagulacije krvi. U slučaju ovog mladog čoveka to je bilo najpogubnije: nismo mogli da zaustavimo krvarenja. Tada smo na VMA nabavili vrlo skupe lekove, već smo bili uvereni da smo dobili bitku, a čovek je 31. dana umro. Imunitet mu je toliko opao da mu spasa nije bilo.

9. Kakav je uopšte vaš savet građanima – kako da beru pečurke i kako da ih jedu?

Građanima prvo poručujem da ne kupuju knjižice u kojima su slike jestivih pečuraka, a koje će im navodno pomoći da budu dobri berači. Svaka jestiva gljiva ima bar dve, tri dublerke, koje čovek koji nije ekspert za gljive ne može razlikovati. Dakle, nemojte se upuštati u opasnu avanturu branja gljiva ako niste vrsni poznavalac, jer vas to može koštati života. Možda je ipak najbolje se držati pečurki šampinjona.

10. Priroda je bila izdašna u svojstvima koje je dala pečurkama i teško je ljude odvratiti od ove namirnice, naročito kada je ima u izobilju u šumi i besplatna je?

Nema kvalitetnijeg ploda u prirodi koji može da zameni meso i jaja od gljiva, ali mi nismo dovoljno svesni opasnosti od trovanja i dovoljno oprezni u branju. Svake godine imamo desetine otrovanih, a nekada i smrtne slučajeve.

Šestoro umrlih 2009. godine

U prethodnoj deceniji najteže su bile 2009. i 2010. godina kada je od trovanja gljivama umrlo šest, odnosno tri pacijenta. Prošle godine je bila suša, te je bilo manje lečenih trovanja i teških slučajeva i nije bilo smrtnih ishoda.

Žute obe, a jedna otrovna

U Srbiji ima oko 1.200 vrsta gljiva, veliki broj njih nije jestiv, ali ni otrovan, dok je tridesetak vrsta opasno po život. Najotrovnija je zelena pupavka, ali najčešći krivac za trovanje je, ipak, olovasta rudolista. Vrlo su otrovne i muhara, zavodnica, haringača, ušiljena pupavka i panterovka. Berači najčešće pomešaju omiljenu žutu, lisičarku sa zavodnicom, koja je iste boje i sličnog oblika, a misleći da beru đurđevaču pokupe olovastu rudolisku. Često se prolećni vrganj zameni za gljivu ludaru.


Komentari0
a0e22
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja