sreda, 23.01.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:36

Jed­no­stra­no pri­ja­telj­stvo

nedelja, 19.08.2018. u 09:34
Фото Танјуг

Pre pet­na­e­stak da­na po­se­tio nas je pred­sed­nik Izra­e­la Ru­ven Ri­vlin, uz naj­vi­še dr­žav­ne po­ča­sti ko­je se uka­zu­ju pri­ja­telj­skim ze­mlja­ma. U znak pri­ja­telj­stva, jed­na uli­ca u Ze­mu­nu do­bi­la je ime po Te­o­do­ru Her­clu, osni­va­ču izra­el­ske dr­ža­ve. Ovoj ce­re­mo­ni­ji pri­su­stvo­vao je i izra­el­ski pred­sed­nik. 

Na­ša dr­ža­va, u sa­rad­nji sa izra­el­skom, pla­ni­ra da na Sta­rom saj­mi­štu u Be­o­gra­du, gde je za vre­me usta­škog re­ži­ma u Ze­mu­nu (ko­ji je ta­da bio deo Ne­za­vi­sne dr­ža­ve Hr­vat­ske), za vre­me Dru­gog svet­skog ra­ta, po­dig­ne me­mo­ri­jal­ni spo­me­nik žr­tva­ma (Sr­bi, Je­vre­ji i Ro­mi), ko­je su stra­da­le u tom pe­ri­o­du od zlo­či­na­ca ko­je isto­ri­ja ne pam­ti. 

Na­ša dr­ža­va je do­ne­la za­kon, po ko­jem se svim na­sled­ni­ci­ma je­vrej­skih žr­ta­va, ko­ji su po­bi­je­ni za vre­me Dru­gog svet­skog ra­ta i ko­ji­ma je od­u­ze­ta imo­vi­na od fa­ši­sta i u ko­mu­ni­stič­kom re­ži­mu, ona vra­ti, ili is­pla­ti u nov­cu, što je uči­nje­no i u dru­gim evrop­skim dr­ža­va­ma. No, i po­red to­ga, na­ša dr­ža­va či­ni ko­rak da­lje, pa vred­nost imo­vi­ne onih žr­ta­va ko­je ni­su ima­le na­sled­ni­ke, pro­sle­đu­je je­vrej­skim op­šti­na­ma, što je je­din­stve­ni slu­čaj u evrop­skoj prak­si. 

Sve bi to bi­lo le­po da nam se 5. av­gu­sta 2018. go­di­ne izra­el­ska dr­ža­va ni­je na­sme­ja­la u li­ce pred ce­lim sve­tom, jer su dva nji­ho­va avi­o­na (od ukup­no 12 ko­je su pro­da­li Hr­vat­skoj za po­la mi­li­jar­de do­la­ra), sa nji­ho­vim pi­lo­ti­ma, uče­stvo­va­la u pro­sla­vi „Olu­je”, ak­ci­je u ko­joj je iz Hr­vat­ske pro­te­ra­no vi­še od 250.000 Sr­ba i ubi­je­no oko 2.000 lju­di, što pred­sta­vlja naj­ve­će et­nič­ko či­šće­nje u sve­tu po­sle Dru­gog svet­skog ra­ta. Zar je izra­el­ska dr­ža­va mo­gla se­bi to da do­zvo­li da u ro­ku od sa­mo 15 da­na jed­no go­vo­ri i sa­u­če­stvu­je u bo­lu ko­ji smo za­jed­nič­ki pro­ži­ve­li u Dru­gom svet­skom ra­tu, a da za­tim svo­jim pri­su­stvom ve­li­ča hr­vat­sku „Olu­ju”? 

Na­dam se da će naš pred­sed­nik do­bro raz­mi­sli­ti pre ne­go što po­se­ti Izra­el u nji­ho­voj no­voj pre­sto­ni­ci – Je­ru­sa­li­mu.

Mr To­mi­slav Ac­ko­vić, pen­zi­o­ner, Be­o­grad

 

 

 


Komentari0
9832c
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja