petak, 22.03.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:00

Jed­no­stra­no pri­ja­telj­stvo

nedelja, 19.08.2018. u 09:34
Фото Танјуг

Pre pet­na­e­stak da­na po­se­tio nas je pred­sed­nik Izra­e­la Ru­ven Ri­vlin, uz naj­vi­še dr­žav­ne po­ča­sti ko­je se uka­zu­ju pri­ja­telj­skim ze­mlja­ma. U znak pri­ja­telj­stva, jed­na uli­ca u Ze­mu­nu do­bi­la je ime po Te­o­do­ru Her­clu, osni­va­ču izra­el­ske dr­ža­ve. Ovoj ce­re­mo­ni­ji pri­su­stvo­vao je i izra­el­ski pred­sed­nik. 

Na­ša dr­ža­va, u sa­rad­nji sa izra­el­skom, pla­ni­ra da na Sta­rom saj­mi­štu u Be­o­gra­du, gde je za vre­me usta­škog re­ži­ma u Ze­mu­nu (ko­ji je ta­da bio deo Ne­za­vi­sne dr­ža­ve Hr­vat­ske), za vre­me Dru­gog svet­skog ra­ta, po­dig­ne me­mo­ri­jal­ni spo­me­nik žr­tva­ma (Sr­bi, Je­vre­ji i Ro­mi), ko­je su stra­da­le u tom pe­ri­o­du od zlo­či­na­ca ko­je isto­ri­ja ne pam­ti. 

Na­ša dr­ža­va je do­ne­la za­kon, po ko­jem se svim na­sled­ni­ci­ma je­vrej­skih žr­ta­va, ko­ji su po­bi­je­ni za vre­me Dru­gog svet­skog ra­ta i ko­ji­ma je od­u­ze­ta imo­vi­na od fa­ši­sta i u ko­mu­ni­stič­kom re­ži­mu, ona vra­ti, ili is­pla­ti u nov­cu, što je uči­nje­no i u dru­gim evrop­skim dr­ža­va­ma. No, i po­red to­ga, na­ša dr­ža­va či­ni ko­rak da­lje, pa vred­nost imo­vi­ne onih žr­ta­va ko­je ni­su ima­le na­sled­ni­ke, pro­sle­đu­je je­vrej­skim op­šti­na­ma, što je je­din­stve­ni slu­čaj u evrop­skoj prak­si. 

Sve bi to bi­lo le­po da nam se 5. av­gu­sta 2018. go­di­ne izra­el­ska dr­ža­va ni­je na­sme­ja­la u li­ce pred ce­lim sve­tom, jer su dva nji­ho­va avi­o­na (od ukup­no 12 ko­je su pro­da­li Hr­vat­skoj za po­la mi­li­jar­de do­la­ra), sa nji­ho­vim pi­lo­ti­ma, uče­stvo­va­la u pro­sla­vi „Olu­je”, ak­ci­je u ko­joj je iz Hr­vat­ske pro­te­ra­no vi­še od 250.000 Sr­ba i ubi­je­no oko 2.000 lju­di, što pred­sta­vlja naj­ve­će et­nič­ko či­šće­nje u sve­tu po­sle Dru­gog svet­skog ra­ta. Zar je izra­el­ska dr­ža­va mo­gla se­bi to da do­zvo­li da u ro­ku od sa­mo 15 da­na jed­no go­vo­ri i sa­u­če­stvu­je u bo­lu ko­ji smo za­jed­nič­ki pro­ži­ve­li u Dru­gom svet­skom ra­tu, a da za­tim svo­jim pri­su­stvom ve­li­ča hr­vat­sku „Olu­ju”? 

Na­dam se da će naš pred­sed­nik do­bro raz­mi­sli­ti pre ne­go što po­se­ti Izra­el u nji­ho­voj no­voj pre­sto­ni­ci – Je­ru­sa­li­mu.

Mr To­mi­slav Ac­ko­vić, pen­zi­o­ner, Be­o­grad

 

 

 


Komentari0
044bc
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja