nedelja, 23.09.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 09:55

Ispečen burek težak 200 kilograma

Autor: T. Todorovićponedeljak, 20.08.2018. u 21:41
По­се­ти­о­ци нишке „Бу­рег­џи­ја­де” про­ба­ли и бу­рек са фи­лом од ба­на­на, еуро­кре­ма, па чак и јаг­ње­ћег ме­са и бе­лих бу­бре­га (Фото: Вања Кесер)

Niš – Tačno u ponoć, u noći između nedelje i ponedeljka, predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović udarcem u praznu tepsiju označio je kraj još jedne tradicionalne manifestacije – „Buregdžijade”, koju organizuju ova unija, grad Niš i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Trodnevnu gurmansku svetkovinu posetilo je tokom tri večeri trajanja nekoliko desetina hiljada gostiju iz grada i okolnih mesta.

Na „Buregdžijadi 2018” u zvaničnom takmičarskom programu učestvovalo je deset velikih pekarskih preduzeća i privatnih pekarskih radnji – sedam iz naše zemlje i po jedna iz Grčke, Makedonije i Bugarske.

– Burek, onaj osnovni i tradicionalni, je ispečeno testo sa sirom, ali se poslednjih nekoliko decenija priprema po istom receptu i sa mesom, spanaćem, ljutim papričicama, nadevom za picu, jabukama pa čak, što su posetioci ovog leta mogli da probaju i sa eurokremom ili bananama...

Popularan je u Nišu i „prazan burek”, ili kako ga Nišlije naručuju kad kupuju „burek sa ništa”, a nekoliko godina unazad, kao i ovog avgusta, bilo je originalnih pokušaja da se posetiocima ponudi i burek sa jagnjetinom ili pilećim mesom, pa čak i sa junećim i telećim belim bubrezima – rekli su nam organizatori.

Posle punih sedam godina pauze tokom ove trodnevne manifestacije ispečen je ponovo burek rekordne težine i veličine, koji su posetioci razgrabili za desetak minuta. Deljen je besplatno, a ispečen je u pekari mlinarskog preduzeća „Esnaf” iz Malošišta, nekoliko kilometara od Niša u doljevačkoj opštini, prema jugu Srbije, u velikoj i specijalnoj pećnici sa otvorom većim od dva metra. U amfiteatar na Nišavskom keju dovezla su ga iz pekare nekoliko minuta po završetku pečenja, još vrućeg, četvorica kršnih mladića, pozdravljeni velikim aplauzom od nekoliko hiljada prisutnih. Nažalost, nije pozvan niko iz „Ginisa” da registruje rekord, jer dolazak komisije košta, a za nešto tako, kažu u Uniji pekara Niša nije bilo novca.

Za izradu bureka teškog 200 kilograma i prečnika dva metra upotrebljeno je 150 kilograma brašna za testo, 25 kilograma sira, 15 kilograma svinjske masti i kilogram soli.


Komentari4
b7539
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

panonski mornar
Sve pite su pite. Samo je burek pitac. Kako kazu u BiH. Samo ono sa mesom je burek.
Sasha
Jadna nam majka kad nam je popularan "Burek sa nista"...
borko
A bre Nišlije, svaka čast.
Punisa
Takmicenje u kvalitetu peciva razumem. Spravljanje sto vece kolicine u jednoj tepsiji smatram da nije vredno truda. Sta se zapravo vredno tiime prikazuje?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja