sreda, 21.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 09:50

Leskovački roštilj zaštićen brend

Autor: Danilo Kocićpetak, 31.08.2018. u 22:00
Пљескавица је тешка 66 килограма и 100 грама, али неће ући у Гинисову књигу рекорда (Фото Д. Коцић)

Leskovac – Ovogodišnja, 29. „Roštiljijada”, najveća privredno-turistička manifestacija u „srpskom Mančesteru” biće upamćena po novom rekordu u pravljenju „najveće pljeskavice na svetu”, ali, nažalost, taj rekord neće ući u Ginisovu knjigu, jer nije bilo njihovog žirija. Rekordna pljeskavica ima težinu 66 kilograma i 100 grama i teža je od prošlogodišnje za kilogram i 100 grama. Pljeskavica, pre pečenja, imala je prečnik 190 centimetara, a debljinu 2,1 centimetar. Novi rekord postavili su, kao i lane, isti majstori roštilja iz restorana „Koliba” – Ljubiša Đorđević, Predrag Lazarević i Nikola Panić, koji su uzastopno tri puta obarali sopstveni rekord „Roštiljijade”.

Po oceni ovih nesumnjivo vrsnih majstora, presudno je bilo iskustvo, naročito u jačini vatre i okretanju ovako velike pljeskavice. Kompletno takmičenje pratilo je više hiljada gostiju, koji su kasnije imali prilike i da probaju ovako pripremljenu pljeskavicu.

„Da bi se postigao ovakav rekord, meso treba dobro da odleži, da sazri i za njegovu pripremu potrebna su dva dana, a samo pečenje pljeskavice trajalo je nešto više od sat i po. Nije bilo lako, ali smo presrećni što nam je i ove godine pošlo za rukom da postavimo novi rekord. Malo nam je, doduše, napukla, ali je žiri to priznao, jer se od nje nije otkinuo nijedan komad”, precizira Ljubiša Đorđević, koji se 33 godine bavi ugostiteljskim poslom.

U okviru „Roštiljijade” održano je 26. takmičenje majstora roštilja pod nazivom „Miodrag Gligorijević Bure”, koje nosi ime po daleko najpoznatijem leskovačkom majstoru roštilja. Prema oceni žirija, najbolju pljeskavicu napravila je Emina Đorđević iz restorana „Koliba turs”, najbolji ćevap Nišlija Goran Lukić, restoran „Kafana kod Đure” iz Niša, a pobednik u kategoriji pripreme jela sa roštilja po izboru je Ljiljana Jovanović iz niškog restorana „Trpeza”. Sveukupni pobednik takmičenja, po oceni žirija je – kompleks „Apostolović” iz Leskovca.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović naglašavaju da će leskovačko roštilj meso od 1. novembra postati regionalni brend i dobiti sertifikaciju zaštitnim žigom „Leskovački specijaliteti sa roštilja”. Gradonačelnik Cvetanović podseća da je Leskovac nosilac još dva brenda – leskovačkog ajvara i sprže, dok je naredni proizvod, koji će biti brendiran, leskovački med.

To znači da od 1. novembra više neće moći da se koristi u restoranima oznaka „leskovački roštilj” ukoliko za to nema licencu. Tim povodom održana je, u okviru „Roštiljijade”, prezentacija specijaliteta sa roštilja koji će biti sertifikovani kao deo projekta „Bugarsko-srpski gurmanski voz”, koji se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bugarska–Srbija u kome je Privredna komora Srbije, odnosno Regionalna privredna komora Leskovac, vodeći partner u saradnji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija.

„Leskovački roštilj poznat je u svetu i svako je to ime koristio kako je hteo. Završetkom ovog projekta više neće moći bez licence da se sprema leskovački roštilj”, naglašava Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore, a po oceni gradonačelnika Gorana Cvetanovića, ovo je velika pobeda za Leskovac.

Podrška Evropske unije

Za postupak brendiranja izdvojeno je 170.000 evra i trajao je 15 meseci, sredstva je obezbedila Evropska unija i kompletnu proceduru sprovela Regionalna privredna komora u saradnji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija iz Leskovca i partnerima iz Bugarske – komora iz Vraca i srednja škola iz grada Mezdre.

Poruka sa „Roštiljijade” o leskovačkom roštilju

Na sajtu leskovačke „Roštiljijade” objavljena je zanimljiva poruka o leskovačkom roštilju. „Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi. Ćevapi su za ljudi. Od meljeno meso od plećku, od šiju na bika i od paflaku. Kad se ubavo izmesi, turi se na led, da prespie. Ujutro se izmelje još jed’n put. Kad meso odvugne – turi se na žar. Ćumur mora da je iz planinu. Domaćica da je ubava. Domaćin da ne e budala. Kad se toj udesi, ćevap sam ripne na čoveka, u tanjir. Takvi ćevapi praviv se u Leskovac!


Komentari4
5f79f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dusan Popovic
Svake godine ista priča o Ginisovom rekordu. Činjenica je da ovolika pljeskavica nije ni blizu Ginisovog rekorda. Lako se proveri uz pomoć Gugla.
Милош Лазић
Лесковачки роштиљ је патентиран и заштићен код Југословенске ауторске агенције за Србију, под бројем 8–3/95, још од 25. јануара 1995. године. Та заштита се, иначе, односи само на припремања ових специјалитета – изван Лесковца.
Ljiljana Ljiljana
Iz teksta se ne vidi da je zasticen brend? Kad i ko ga je zastitio??
Славко Ђ. Николић
Лепшег јела од "Лесковачке мућкалице" нема! То је јело које се надовезује на роштиљ и прави се обично други дан после неког роштиљања али може и независно. Ја лично одем да ми испеку месо на роштиљу па онда правим мућкалицу. Најбоље је месо од врта, крменадла и ако су остале неке добре кобасице. За две особе довољно је 4 шницле са роштиља 150 грама суве сланине и две меснате (црвене) паприке. Прво се пропржи сланина на то се баци тракасто исечена паприка и динста док мало не загори. Онда се додају две средње главице ситно сеченог лука па се и то продинста а на крају динстања се дода једна кафена кашикица алеве паприке да побраони и бибера по жељи а ја додајеми шарни зачин. Онда се на све то дода на коцке исечено месо са роштиља све се мало продинста и на крају се дода око 1/2 литре сока од пардајза*. Добро се продинста да се сједини а служи се као прелив, са коцкама кромпира бареног у љусци или домаћим широким резанцима! Нема бољег јела!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja