petak, 26.02.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 31.08.2018. u 22:00 Danilo Kocić

Leskovački roštilj zaštićen brend

Пљескавица је тешка 66 килограма и 100 грама, али неће ући у Гинисову књигу рекорда (Фото Д. Коцић)

Leskovac – Ovogodišnja, 29. „Roštiljijada”, najveća privredno-turistička manifestacija u „srpskom Mančesteru” biće upamćena po novom rekordu u pravljenju „najveće pljeskavice na svetu”, ali, nažalost, taj rekord neće ući u Ginisovu knjigu, jer nije bilo njihovog žirija. Rekordna pljeskavica ima težinu 66 kilograma i 100 grama i teža je od prošlogodišnje za kilogram i 100 grama. Pljeskavica, pre pečenja, imala je prečnik 190 centimetara, a debljinu 2,1 centimetar. Novi rekord postavili su, kao i lane, isti majstori roštilja iz restorana „Koliba” – Ljubiša Đorđević, Predrag Lazarević i Nikola Panić, koji su uzastopno tri puta obarali sopstveni rekord „Roštiljijade”.

Po oceni ovih nesumnjivo vrsnih majstora, presudno je bilo iskustvo, naročito u jačini vatre i okretanju ovako velike pljeskavice. Kompletno takmičenje pratilo je više hiljada gostiju, koji su kasnije imali prilike i da probaju ovako pripremljenu pljeskavicu.

„Da bi se postigao ovakav rekord, meso treba dobro da odleži, da sazri i za njegovu pripremu potrebna su dva dana, a samo pečenje pljeskavice trajalo je nešto više od sat i po. Nije bilo lako, ali smo presrećni što nam je i ove godine pošlo za rukom da postavimo novi rekord. Malo nam je, doduše, napukla, ali je žiri to priznao, jer se od nje nije otkinuo nijedan komad”, precizira Ljubiša Đorđević, koji se 33 godine bavi ugostiteljskim poslom.

U okviru „Roštiljijade” održano je 26. takmičenje majstora roštilja pod nazivom „Miodrag Gligorijević Bure”, koje nosi ime po daleko najpoznatijem leskovačkom majstoru roštilja. Prema oceni žirija, najbolju pljeskavicu napravila je Emina Đorđević iz restorana „Koliba turs”, najbolji ćevap Nišlija Goran Lukić, restoran „Kafana kod Đure” iz Niša, a pobednik u kategoriji pripreme jela sa roštilja po izboru je Ljiljana Jovanović iz niškog restorana „Trpeza”. Sveukupni pobednik takmičenja, po oceni žirija je – kompleks „Apostolović” iz Leskovca.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović i direktor Regionalne privredne komore Leskovac Goran Jović naglašavaju da će leskovačko roštilj meso od 1. novembra postati regionalni brend i dobiti sertifikaciju zaštitnim žigom „Leskovački specijaliteti sa roštilja”. Gradonačelnik Cvetanović podseća da je Leskovac nosilac još dva brenda – leskovačkog ajvara i sprže, dok je naredni proizvod, koji će biti brendiran, leskovački med.

To znači da od 1. novembra više neće moći da se koristi u restoranima oznaka „leskovački roštilj” ukoliko za to nema licencu. Tim povodom održana je, u okviru „Roštiljijade”, prezentacija specijaliteta sa roštilja koji će biti sertifikovani kao deo projekta „Bugarsko-srpski gurmanski voz”, koji se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bugarska–Srbija u kome je Privredna komora Srbije, odnosno Regionalna privredna komora Leskovac, vodeći partner u saradnji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija.

„Leskovački roštilj poznat je u svetu i svako je to ime koristio kako je hteo. Završetkom ovog projekta više neće moći bez licence da se sprema leskovački roštilj”, naglašava Goran Jović, direktor Regionalne privredne komore, a po oceni gradonačelnika Gorana Cvetanovića, ovo je velika pobeda za Leskovac.

Podrška Evropske unije

Za postupak brendiranja izdvojeno je 170.000 evra i trajao je 15 meseci, sredstva je obezbedila Evropska unija i kompletnu proceduru sprovela Regionalna privredna komora u saradnji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija iz Leskovca i partnerima iz Bugarske – komora iz Vraca i srednja škola iz grada Mezdre.

Poruka sa „Roštiljijade” o leskovačkom roštilju

Na sajtu leskovačke „Roštiljijade” objavljena je zanimljiva poruka o leskovačkom roštilju. „Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi. Ćevapi su za ljudi. Od meljeno meso od plećku, od šiju na bika i od paflaku. Kad se ubavo izmesi, turi se na led, da prespie. Ujutro se izmelje još jed’n put. Kad meso odvugne – turi se na žar. Ćumur mora da je iz planinu. Domaćica da je ubava. Domaćin da ne e budala. Kad se toj udesi, ćevap sam ripne na čoveka, u tanjir. Takvi ćevapi praviv se u Leskovac!

Komеntari4
8f9d3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dusan Popovic
Svake godine ista priča o Ginisovom rekordu. Činjenica je da ovolika pljeskavica nije ni blizu Ginisovog rekorda. Lako se proveri uz pomoć Gugla.
Милош Лазић
Лесковачки роштиљ је патентиран и заштићен код Југословенске ауторске агенције за Србију, под бројем 8–3/95, још од 25. јануара 1995. године. Та заштита се, иначе, односи само на припремања ових специјалитета – изван Лесковца.
Ljiljana Ljiljana
Iz teksta se ne vidi da je zasticen brend? Kad i ko ga je zastitio??
Славко Ђ. Николић
Лепшег јела од "Лесковачке мућкалице" нема! То је јело које се надовезује на роштиљ и прави се обично други дан после неког роштиљања али може и независно. Ја лично одем да ми испеку месо на роштиљу па онда правим мућкалицу. Најбоље је месо од врта, крменадла и ако су остале неке добре кобасице. За две особе довољно је 4 шницле са роштиља 150 грама суве сланине и две меснате (црвене) паприке. Прво се пропржи сланина на то се баци тракасто исечена паприка и динста док мало не загори. Онда се додају две средње главице ситно сеченог лука па се и то продинста а на крају динстања се дода једна кафена кашикица алеве паприке да побраони и бибера по жељи а ја додајеми шарни зачин. Онда се на све то дода на коцке исечено месо са роштиља све се мало продинста и на крају се дода око 1/2 литре сока од пардајза*. Добро се продинста да се сједини а служи се као прелив, са коцкама кромпира бареног у љусци или домаћим широким резанцима! Нема бољег јела!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja