nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:12

Iz rafinerije u Pančevu stiže najjkvalitetnije gorivo

Autor: J.P.S.četvrtak, 06.09.2018. u 15:35
(Фото НИС)

U Rafineriji nafte Pančevo sa uspehom je završena montaža vangabaritne opreme u okviru realizacije projekta izgradnje postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, kapitalnog projekta druge faze modernizacije prerađivačkih kapaciteta NIS-a.

Projektom duboka prerada NIS nastavlja trend dalje modernizacije Rafinerije Pančevo, kako bi za tržište Srbije i regiona obezbedio najkvalitetnije gorivo. Ovaj projekat vredan više od 300 miliona evra jedan je od najvećih investicionih projekata u Srbiji, a nova postrojenja počeće da rade u trećem kvartalu 2019. godine.

Duboka prerada će omogućiti optimalno iskorišćenje kapaciteta rafinerije i povećanu proizvodnju visokokvalitetnog benzina, dizela i tečnog naftnog gasa, kao i početak proizvodnje koksa koji se sada uvozi u Srbiju.

Prednost pri izgradnji projekta pružena je domaćim izvođačima, a završetkom novih postrojenja u rafineriji će biti otvorena i nova radna mesta. NIS realizacijom ovog projekta nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine, jer će se početkom rada novih postrojenja steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora što će ujedno omogućiti da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze u smislu ograničavanja korišćenja goriva koja imaju visok sadržaj sumpora. Biće unapređena energetska efikasnost rafinerije, smanjene emisije praškastih materija i povećana bezbednost na radu.

Vladimir Gagić, direktor Bloka prerada NIS-a kaže da je modernizacija prerađivačkih kapaciteta jedan je od  prioriteta. Realizacijom projekta duboka prerada rafinerija u Pančevu postaje jedna od najmodernijih u Istočnoj Evropi, a dubina prerade biće povećana sa 86 odsto na 99,2 odsto što je u rangu najboljih svetskih rafinerija.

Za građane će početak rada novih postrojenja značiti veće količine najkvalitetnijih naftnih derivata domaće proizvodnje, ali ništa manje nisu značajni ni brojni ekološki aspekti projekta koji će značajno unaprediti zaštitu životne sredine što je jedan od neopozivih prioriteta NIS-a.


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja