subota, 11.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 09.09.2018. u 11:25 Biljana Radomirović
DRUGI DAN POSETE PREDSEDNIKA VUČIĆA KOSMETU

Barikadama na poruke mira

Srbija će i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji. Još nemamo nikakav nacrt rešenja, nismo ni blizu njega, ali imamo obavezu da razgovaramo, rekao predsednik Vučić
Косовска Митровица: Хвала вам што чувате и браните српско постојање на Космету (Фото Бета/АП)
Вучићу, нећеш проћи: транспаренти и барикаде Албанаца који су палили сено и аутомобилске гуме (Фото Бета/АП)
Вучићу, нећеш проћи: транспаренти и барикаде Албанаца који су палили сено и аутомобилске гуме (Фото Бета/АП)
Милена Ивановић и председник Вучић полажу цвеће на месту убиства Оливера Ивановића (Фото Бета)
Атмосфера на митингу у северном делу Косовске Митровице: подршка грађана, заставе Србије и рударски стегови (Фото Бета)
Атмосфера на митингу у северном делу Косовске Митровице: подршка грађана, заставе Србије и рударски стегови (Фото Бета/АП)
Разговор с представницима полиције у селу Угљаре (Фото Бета/АП)
Обраћање Србима у Косовској Митровици (Фото Бета/АП)

Kosovska Mitrovica, Zubin Potok – Samo koji minut ispred deset časova, kolona automobila u kojoj se nalazio Aleksandar Vučić, u pratnji jakog obezbeđenja, uputila se preko Zvečana ka selu Banje, u srbičkoj opštini, gde je predsednik planirao da poseti tamošnje Srbe.

Iako je prethodno, zbog barikada koje su postavili Albanci iz dreničkog kraja – Srbice, Lauše, Prekaza... – predsednik novinarima srpskih redakcija sugerisao da ne idu, novinar „Politike” se našao u konvoju 15 automobila koji su krenuli preko Žitkovca, Žerovnice, Banovog Dola, sela u zvečanskoj opštini, ka Zubinom Potoku i dalje ka Banjama. To je jedno od dva srpska sela, u opštini Srbica, u kojem živi 350 srpskih duša u okruženju 80.000 Albanaca. U Srbici je pored ovih meštana ostalo i sestrinstvo manastira Devič, svetinje iz 13. veka.

Iako je u Kosovskoj Mitrovici predsedniku Vučiću preneseno da su veterani nekadašnje, samozvane OVK postavili kamione, traktore, žice i palili gume na barikadama, da su se čuli i rafali naočigled Kfora i pripadnika Kosovske policije, a da su vidljivi i transparenti na kojima je pisalo „Vučiću nećeš proći”, predsednik se uputio ka Metohiji.

Samo nekoliko kilometara od uključenja na magistralni putni pravac Kosovska Mitrovica – Rožaje, kojim se konvoj bez problema kretao, a gde su na više mesta usput viđeni pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, s puškama na gotovs, konvoj se zaustavio. Nijednog momenta nismo pomislili da je to kraj tek započetog puta ka meštanima Banja, koje od centra Zubinog Potoka deli 20 kilometara.

U selu Ugljare predsednik Vučić je izašao, u pratnji Nikole Selakovića, Bratislava Gašića, Marka Đurića i ostalih predstavnika delegacije zvaničnog Beograda, praćeni budnim okom ličnog obezbeđenja, ali i obezbeđenja Kosovske policije i italijanskih karabinjera. Krenuli su da vide zašto je dalji put onemogućen. S pristojne udaljenosti mogli smo videti da je Vučić vodio malo žustriji razgovor s predstavnicima policije, koji su dobili naređenje da predsednika iz bezbednosnih razloga vrate.

Kolona automobila, u kojoj je bio vidno ljut predsednik Srbije, vratila se za Kosovsku Mitrovicu, a Kfor je saopštio da je u bliskom kontaktu s kosovskom policijom kako bi se uklonila blokada i ponovo uspostavila sloboda kretanja.

Iako Vučić nije uspeo da poseti meštane sela Banje, s njima je razgovarao telefonom, a meštani su ga slušali preko razglasa.

„Nisam u stanju da dođem, a još manje da rizikujem vaše živote”, poručio im je Vučić, rekavši da mu je žao što nije mogao da dođe jer „to nisu htele prištinske vlasti”.

Na putu do Mitrovice, gde su Srbi izašli ispred kuća i pozdravljali predsednika, čulo se da se protestu protiv Vučića pridružio i Bekim Jašari, predsednik opštine Srbica, koji je kazao da Vučić može da prođe u taj deo Kosova  samo ako se „izvini za počinjene zločine”.

Jašari je još rekao da se solidarisao s građanima, jer je „Vučić pokušao da uđe u područje gde je počeo rat na Kosovu”, ali i da je „uveren da će se Vučić vratiti jer je Drenica mobilisana i blokirana sa svih strana”.

Tačno u podne, predsednik je bio na centralnom Trgu Šumadija, pošto je prethodno položio venac tragično stradalom Oliveru Ivanoviću, lideru SDP-a, koji je ubijen 16. januara, a ubice i nalogodavci još nisu privedeni pred lice pravde. U Ulici Sutjeska, gde je Oliver ubijen s leđa, polaganju venca prisustvovala je i udovica stradalog Ivanovića, Milena, koja je kasnije, na skupu u centru grada, viđena u prvom redu.

U glavnu Ulicu kralja Petra Prvog, gde je Vučić planirao da se obrati narodu, na Trgu Šumadija, odnosno Trgu kneza Lazara, od ranih jutarnjih sati se slivala reka ljudi. Stizali su autobusi sa Srbima s celog Kosova i Metohije, a i Srbi koji od rata kao interno raseljena lica žive u centralnoj Srbiji i Crnoj Gori, tiskali su se, kako bi videli i čuli šta će predsednik reći na „novom Gazimestanu”.

Hvala prijateljima iz Rusije

Iako je bilo nezvaničnih najava da postoji mogućnost održavanja kontramitinga u južnom delu Kosovske Mitrovice, do protesta nije došlo.

Pred samo obraćanje Vučića, na trgu je postavljena bina s nekoliko metara raširenom srpskom zastavom i video-bimom kako bi na hiljade Srba, kojih je bilo do samog mosta na Ibru, ali i u centralnim gradskim ulicama, mogli da vide i čuju šta će predsednik imati da kaže. Posebno u svetlu priče da Vučić „ima u planu da Srbe južno od Ibra prepusti Albancima”.

Oko 300 novinara, koji su akreditovani da prate predsednika, prolazili su rigorozne mere kontrole, a dronovima je snimano obraćanje.

Odmah po intoniranju himne „Bože pravde”, s bine je započelo dugoočekivano obraćanje predsednika, koje su Srbi s nestrpljenjem, ali i neizvesnošću iščekivali.

Očekivali su, kao što je i predsednik poručio, da je „ideja da sačuvamo naš narod, da sačuvamo mir i bar pokušamo da uspostavljamo mostove poverenja prema Albancima, da težimo dogovoru čak i kada znamo da je gotovo nemoguć, jer sve drugo vodi nas u ambis i u katastrofu”.

„Odavde nema nazad. I u dobru i u zlu, država Srbija će uvek biti uz svoj narod. Hvala vam što čuvate i branite srpsko postojanje na Kosovu i Metohiji, što ne odustajete, što gledate u budućnost – našu, srpsku i Srbije, ali i neophodnost našeg zajedničkog života s Albancima, jer bez toga ne bi bilo ni tog našeg sutra. Mnogo sam puta dolazio na Kosovo i Metohiju. Gotovo uvek, birao sam trenutke kada vama, koji ovde živite, nije bilo lako, ili vam je bilo mnogo teže od nas u Beogradu, Kragujevcu, Nišu. I ne znam da li je bilo teže 1998, 1999, 2000, 2004, 2008. ili danas, ali sam uvek svojom dužnošću smatrao da, onoliko malo koliko mogu, pokažem da sam s vama i da razumem kroz kakvu muku i čemer svakoga dana prolazite. Danas kao predsednik Srbije imam veću odgovornost nego ranije”, rekao je predsednik Vučić, dok se Kosovskom Mitrovicom prolamao aplauz, vijorile srpske i zastave rudara, a na licima ljudi videlo olakšanje posle brojnih napetih meseci u kojima su jedini spas videli u podršci zvaničnog Beograda.

Aplauzom su pozdravljene i poruke Vučića da ćemo „i u dobru i u zlu uvek biti uz vas, ali i da vam kažem istinu o našoj teškoj poziciji”.

On je dodao da su „Srbi ginuli za Knin, za Sarajevo, za Prištinu” a da se „u Kninu vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo, u Sarajevu je broj Srba pedeset puta manji od onoga koji je bio, a u Prištini živi svega nekoliko Srba”.

„I pre skoro trideset godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih u tom broju okupi, na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegovog govora, čuvenog ili nečuvenog, zavisi od toga ko ga i zašto tumači, sećate li se kako? Pevali su horski ’Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala’. Tri rata se pominju u toj pesmi. A onda smo ih imali još. Ne svojom, ali ne isključivo i tuđom krivicom”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, danas, bez kapi krvi, postali smo veći jer Srbija posle mnogo godina, a ne bije se ni s kim, ulaže u život, a ne razbacuje ga okolo, deca nam rastu a ne sahranjujemo ih posle bombardovanja i oslonili smo se na znanje i rad, a ne na puške. Vučić je dodao da danas imamo svoje mesto u svetu i svakog dana smo sve ugledniji i uvaženiji i u Briselu, ali i Pekingu, Berlinu, Parizu, Vašingtonu „i, naravno, Moskvi”.

„I hvala našim prijateljima iz Rusije koji su bili politički uz Srbiju i kada niko drugi nije”, rekao je Vučić, čije su reči ispraćene aplauzom.

On je rekao i da ima onih danas koji trube po beogradskim kafićima u novi boj, ali takvi „neće ovde da dođu”.

Da na nebo šaljemo satelite, a ne ljude

„Neće da stanu pred vas, neće da vas pogledaju u oči i neće da vam priznaju da tu, blizu, u Prištini nisu Srbi na vlasti. Hašim Tači se zove taj čovek, tamo. Da, Albanac je. I ne voli me, ne volim ni ja njega, ali ako je Stefan Nemanja, osnivač države srpske, mogao pred Manojla Komnina s omčom oko vrata, goloruk zbog Srbije, pa mogu valjda i ja, bez omče, zbog iste te Srbije i pred Tačija, i pred Mogerini, i Merkel, i Makrona, i Putina”, istakao je Vučić.

On je dodao da nikada neće raditi protiv svoje zemlje i lagati je.

„Nema nas, ne rađamo se dovoljno, umiremo previše, napuštamo gradove, sela, na isti način na koji su toliki napustili i Kosovo. Ostali ste vi, najjači i najhrabriji. Neću borbene pesme, neću da vas huškam, neću vam obećavati oružje i municiju, iako je jasno da nikome nećemo dozvoliti da oružje i municiju koristi protiv vas”, rekao je Vučić, što je izazvalo ovacije.

Rekao je i da lažu oni koji pričaju kako on hoće da menja granice. Jer granice nema.

„Hoću vaše pravo na život, rad, slobodu, sigurnost, kretanje, učenje, lečenje. I ako zbog tih prava moramo da učinimo kompromise i mi i Albanci, jer bez toga mira nema, uvek ću to da uradim. Samo nemojte to da zovete pogrešnim imenom. Nemojte da slušate kuknjavu o razbijanju srpskog jedinstva, jer je ono razbijeno pre više od šest vekova. Nemojte vi u Beogradu da plašite ljude ratovima, jer niko neće da ratuje”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na one koji su isporučili srpske generale Hagu, kao i na one zbog kojih je proglašena nezavisnost Kosova, ali i one koji su izbacili Srbiju iz formata UN i postavili carinske punktove na Jarinju i Brnjaku.

Rekavši da rešenje Kosmeta nije ni na vidiku, on je istakao da ćemo da „razgovaramo i pregovaramo do iznemoglosti, ako je potrebno”.

„Hoćemo kompromis, nećemo diktat. I upravo zato sam na Kosovo došao da vam kažem da će neko, nekada u budućnosti, morati da postigne kompromis s Albancima. Dakle, rešenje nije ni na vidiku, ali Bogu se molim da ga makar u narednih deset ili dvadeset godina bude. Sve drugo, značilo bi kraj našeg postojanja na Kosovu i Metohiji”, rekao je predsednik.

Govoreći o ulaganjima u deset srpskih opština na Kosmetu, on je rekao da će to značiti više posla za Srbe na KiM i njihovu decu.

„Potrebni ste Srbiji za još jedan napor, za još jedno putovanje – putovanje u budućnost i opstanak na svojim ognjištima. Tome sam podredio svoju sadašnjost i podrediću svaki svoj sledeći dan. I ubeđen sam, kada prođe sve ovo, ako me osude, prokunu, da ćete, kada se ugase lomače, bar vi znati šta i za šta sam radio. Za Srbiju, za otadžbinu, za vas i za život”, istakao je Vučić.

Na kraju obraćanja, Vučić je poručio da „kada budemo imali bilo šta da kažemo oko bilo čega, to nećemo saopštavati u Beogradu, ni u Briselu, već vama ovde u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici”, i dodao: „Nemojte da strepite nijednog dana zbog toga”.

„Moj posao je realnost. Ono što jeste, sada i ovde, na ovom Kosovu, u ovoj Srbiji, a ne nekoj nebeskoj. Pali smo mi s tog neba. Pali i ozbiljno se razbili. Hoćemo srpsku decu, škole za njih, udžbenike, obdaništa. Hoću da imate dovoljno posla da poželite tu decu. Hoću porodilišta, igrališta, puteve, fabrike, hoću da imate zašto ovde da ostanete. Ne na nebu, nego ovde. A nebo? Pa hajde da se dovoljno razvijemo, napredujemo, pa tamo gore da šaljemo satelite, a ne ljude, ne vas”, rekao je Vučić.

Komentari24
74bc0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dragan Pik-lon
Predsednik pravi velike greske,koje ce mu se obiti o glavu.Njemu i svima nama.Vidimo da se zustro raspravlja sa policijom na autoputu koja mu ne moze garantovati bezbednost dalje.Sa policijom treba da raspravlja neko njima ravan neki njegov sekuriti i obavesti Presednika.Na ovaj nacin on gubi dostojanstvo samim tim i snagu koja mu je potrebna da odrzi taj `´istorijski govor´´.Govor koga onemogucise dva siptarska pandura?Takav pristup stvarima je doveo i briselski dijalog u corsokak.Da ne kazem,doveo ga na pogresan put.Sto znaci da Presednik mora podici pregovore na visi nivo.Na nivo presednika Albanije koji ima legimitet,jer je Albanija clanica UN-ja ujedno je i matica svojoj dijaspori na KiM-ji,koja pretenduje da Srbima(autohtonima)otme sve.Ne samo zemlju nego i dusu-kulturnu bastinu!Takodje treba podici dijalog na visi nivo i u samoj EU(Briselu)na nivo koji je vislji od mesta na kome se nalazi gdja Morgerini.Tek tada se mozemo nadati sporazumu na istoj talasnoj duzini!!!
Goran
Баш тако!
Marko N.
"Tokom govora, Vučić je rekao i da je bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, ali da želje Srbije u to vreme nisu bile realne i da Srbija nije shvatala da nije sama u svetu i da se bez sveta ne može i da je zbog toga platila cenu." - Aleksandar Vučić. Ova izjava nije potpuna; gosp. Vučić je dodao i to, otprilike, kako Srbija u vrijeme Miloševića nije računala na želje ostalih naroda na Balkanu. U prijevodu: Vučić je ovime podržao agresivna osvajanja Miloševića u Hrvatskoj i BiH, ali nije računao da će Hrvati i Muslimani biti tako snažni u otporu. Ma "bravo" Vučiću. Daleko će Srbija s takvim stavom.
Anabela
Srbija nikada nije napadala druge narode, Srbi nikada nisu sprovodili "agresivna osvajanja". Provukli ste kroz toboznju kritiku Predsednika, jednu opasnu laz i istorijski falsifikat, a to je najgori "stav".
Dušan Mrkić
Ja bih molio da mi neko odgovori...šta je Vučiću sve ovo trebalo i šta je time postigao?
Svetlana Gačeša
Sve ovo je samo završni čin jednog potpunog potpuni debakla! A ovo šta gledamo je tek predstava koja treba da sakrije ružnu priču i njene aktere i krivce da pretvori u heroje! A sad braćo i sestre Srbi.... udrite s negativnim komentarima po meni! Udrite! Udrite što god više i što god jače možete! Možda će vam nakon toga zaborav biti lakši i samozavaravanje prijatnije?!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja