nedelja, 18.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:35

Miris lovora i smilja

Autor: Julijana Simić-Tenšićponedeljak, 10.09.2018. u 10:23
Традиционални јесењи сајам цвећа у парку Мањеж (Фото А. Васиљевић)

Mirišu smilje i lavanda, nana i bosiljak, šarene se jesenje ružice i ljute papričice u saksijama, privlače poglede posetilaca drvo novca i drvo uspeha. Jedino stidljiva mimoza stoji izolovana pokraj tezge. Tu su i kupine bez bodlji i šumske jagode, rtanjski čaj, ehinacea, nar i timijan...

Sve to na tradicionalnom jesenjem sajmu cveća u parku Manjež. Okupili su se cvećari i uzgajivači cveća, biljaka, rasadnog materijala iz raznih krajeva, ima ih tridesetak i biće na istom mestu do 15. septembra.

Svi su dobro raspoloženi i spremni da odgovaraju na pitanja kako se koja biljka odgaja, koliko joj je potrebno sunca, koliko vode, kako se čuva zimi, a kako leti. Objašnjavaju odakle potiču i koliko žive, dočaravaju miris i boje cvetova, ukus jagoda i ljutinu papričica.

– Čili papričice su jednogodišnje. Prvo su zelene, potom požute pa pocrvene. I ljute su. Stvarno du dobro ljute. A smilje je začinska biljka, u kuhinji može da se koristi umesto karija. Od nje se prave čuvena ulja, nekada su devojke grančice smilja stavljale u nedra. Ima divne cvetiće, žute i može da se odgaja u saksiji – objašnjava Gordana Ignjatović iz rasadnika „Kosmaj”.

Bogata je ponuda i raznovrsne su cene, ali nisu visoke. Ima biljaka za 100 dinara pa naviše, sve zavisi od vrste.

– Mnogo je lepo na ovoj izložbi. Nagledamo se cveća unuka i ja, naučimo nešto novo, vidimo svaki put neku novu vrstu, kupimo poneku saksiju, ali nemamo više gde ni da stavljamo. Sad smo gledale steviju – priča Ivanka Stević, koja je nedeljno poslepodne posvetila uživanju u parku koji gleda na Nemanjinu.

Ima u tom zelenišu i valerijane, i lovora, čuvarkuće, kaktusa, koralnih zvončića, aromatičnog, začinskog i lekovitog bilja i dekorativnog šiblja, tuja, jelica...

– Stevija zahteva senovito mesto da listovi u vreme jakih vrućina i sunca ne dobiju opekotine. Ona ako je u saksijama u toku zime se unosi u prostorije u kojima je hladno, a ako je napolju, mora dobro da se zagrne. Ona spava zimski san u toku cele zime – objašnjavaju iz staklenika „Puškarević” iz Barajeva.


Komentari1
26f68
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milos miokovic
U gradicu Sneek-na sevrru NL,sluze caj sa sveze otkinutom stabljikom i listovima mente,vrela voda je dobila pun okus......

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja