subota, 19.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:38

Pro­fit je­di­no me­ri­lo uspe­šno­sti

sreda, 12.09.2018. u 09:21

Če­sto nam se pre­ko me­di­ja ser­vi­ra da rast pla­ta i pen­zi­ja za­vi­si od ra­sta BDP-a (bru­to dru­štve­nog pro­iz­vo­da) ili da je „Er Sr­bi­ja” ve­o­ma uspe­šna jer je po­ve­ća­la broj avi­o­na, kao i broj put­ni­ka. Uz to je po­ras­tao i uku­pan pri­hod. Me­di­ji oba­ve­šta­va­ju da je „Fi­jat” naš naj­ve­ći iz­vo­znik, ali nig­de ne­ma po­da­tka ko­li­ki je uvo­znik. Va­žan je ne­to de­vi­zni pri­liv, a ne bru­to. Mo­žda su ma­li­na­ri ve­ći de­vi­zni iz­vo­zni­ci, jer je de­vi­zna kom­po­nen­ta u pro­iz­vod­nji ma­li­na vr­lo ma­la (ne­što pe­sti­ci­da). 

Ima vi­še pri­me­ra gde se ne pri­ka­zu­ju svi pa­ra­me­tri uspe­šno­sti. Ži­vi­mo u ka­pi­ta­li­zmu, a pre­ska­če­mo či­nje­ni­cu da je u ka­pi­ta­li­zmu je­di­no i pra­vo me­ri­lo uspe­šno­sti ostva­re­ni pro­fit, od­no­sno, ka­ko smo to ne­kad zva­li – do­bit, ili na­rod­ski re­če­no za­ra­da. Ka­pi­ta­li­stu ne in­te­re­su­je ni broj za­po­sle­nih ili pre­ve­ze­nih put­ni­ka, a ni uku­pan pri­hod. Nje­ga in­te­re­su­je ko­li­ka je nje­go­va za­ra­da. Uvek će ra­di­je da ostva­ri istu za­ra­du sa de­set rad­ni­ka ne­go sa sto. 

Ni­šta nam ne zna­či što je znat­no po­ras­tao BDP, a dr­ža­va ima de­fi­cit. Sre­ća je što tre­nut­no u na­šoj ze­mlji ni­je ta­ko. Ni po­ve­ća­nje bro­ja rad­ni­ka, ili pre­ve­ze­nih put­ni­ka ne mo­ra da zna­či da je i za­ra­da ve­ća. Ako ce­ne pro­iz­vo­da ili uslu­ga ni­su mo­gle da se po­dig­nu zbog kon­ku­ren­ci­je na tr­ži­štu, a ko­li­či­na pro­iz­vo­da, ili broj put­ni­ka su po­ra­sli, a sa dru­ge stra­ne znat­no su sko­či­le ce­ne odr­ža­va­nja sta­re opre­me, ce­ne ener­ge­na­ta, tran­spor­ta i si­ro­vi­na i to znat­ni­je od po­ve­ća­nja ukup­nog pri­ho­da zbog po­ve­ća­nja pro­iz­vod­nje ili uslu­ga, fir­ma mo­že za­pa­sti u gu­bi­tak. U tom slu­ča­ju do­la­zi do sma­nje­nja bro­ja rad­ni­ka, ili sma­nje­nja pla­ta, ili se gu­bi­tak mo­že po­kri­ti do­ta­ci­ja­ma. 

Ka­da je gu­bi­tak po­kri­ven do­ta­ci­ja­ma na ra­čun po­re­skih ob­ve­zni­ka, ne mo­že se go­vo­ri­ti o uspe­šno­sti fir­me. Za­to, kod oce­ne uspe­šno­sti ne­ke fir­me ili po­sla mo­ra­ju se pri­ka­za­ti svi po­da­ci i da­ti kom­plet­na ra­ču­ni­ca. Sa­kri­va­nje de­la in­for­ma­ci­ja, od­no­sno jed­no­stra­no po­sma­tra­nje ne­kog po­sla da bi se ne­či­ja de­lat­nost pri­ka­za­la kao uspe­šna slu­ži sa­mo u dnev­no­po­li­tič­ke svr­he. U sva­kom slu­ča­ju, i ne­u­speh se mo­že pri­ka­za­ti kao uspeh, na pri­mer ako se kri­je da su do­ta­ci­je ušle u uku­pan pri­hod.

Ako se uspe­šnost ne­kog stra­nog in­ve­sti­to­ra pri­ka­zu­je sa do­ta­ci­ja­ma, on mo­že bi­ti uspe­šan, ali ako su do­ta­ci­je ve­će od do­pri­no­sa ko­ji ta fir­ma da­je dr­ža­vi, on­da je to gu­bi­tak za na­šu dr­ža­vu. U tom slu­ča­ju je ta stra­na fir­ma i po­vla­šće­na u od­no­su na do­ma­će fir­me, jer ono što upla­ti u dr­žav­ni fond po­vra­ti kroz do­ta­ci­je. Mo­žda će ne­ko re­ći da je rast BDP-a pra­vo me­ri­lo jer ga uva­ža­va MMF. Ta­kvi­ma bih po­ru­čio da ne tre­ba da za­bo­ra­ve da je u ka­pi­ta­li­zmu iz­nad sve­ga lič­ni in­te­res. Za­to ne tre­ba za­bo­ra­vi­ti da i MMF ima svoj in­te­res, a i oni ko­ji upra­vlja­ju nji­me. 

Lju­bi­ša Spa­so­je­vić, Lu­ča­ni 

 

 


Komentari1
a65fe
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

stanislavsr
Jedina prava slika bilo koje firme ili preduzeća je oditovani bilans - naravno ako je urađen bez šminke.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja