četvrtak, 17.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:56

Pra­vo li­ce hr­vat­skog mi­ni­stra Kr­sti­če­vi­ća

petak, 14.09.2018. u 08:53
Дамир Крстичевић (Фото Јутјуб)

Obra­ća­nje hr­vat­skog mi­ni­stra od­bra­ne Da­mi­ra Kr­sti­če­vi­ća na obe­le­ža­va­nju 25. go­di­šnji­ce hr­vat­ske agre­si­je (9. sep­tem­bar 1993) na raz­o­ru­ža­ne Sr­be Kra­ji­šni­ke u pod­ve­le­bit­skim srp­skim se­li­ma u Li­ci Di­vo­se­lo, Po­či­telj i Či­tluk (po­zna­ti­je kao Me­dač­ki džep) za po­zna­va­o­ce srp­sko-hr­vat­skih od­no­sa ni­je ni­ka­kvo iz­ne­na­đe­nje. Svo­jim istu­pa­njem u jav­no­sti i po­zdra­vi­ma ge­ne­ra­lu Mir­ku Nor­cu, osu­đe­nom rat­nom zlo­čin­cu, Kr­sti­če­vić je sa­mo po­tvr­dio svo­je pra­vo li­ce i uka­zao na zlo­či­ne ko­je je či­nio pre­ma Sr­bi­ma. 

Na­po­mi­nje­mo da je No­rac osu­đen pred hr­vat­skim su­dom, po­red osta­log i što je na stra­ti­štu kod Go­spi­ća ubio „ne­po­zna­tu žen­sku oso­bu”. U Me­dač­kom dže­pu ubi­je­no je 88 Sr­ba, me­đu nji­ma je 46 voj­ni­ka i 42 ci­vi­la, od ko­jih je 17 že­na. 

Isto­vre­me­no, Da­mir Kr­sti­če­vić se i lič­no po­tvr­dio i pri­ka­zao u zlo­či­ni­ma fo­to­gra­fi­šu­ći se na Mi­lje­vač­kom pla­tou, gde su u ju­nu 1992. go­di­ne pri­pad­ni­ci nje­go­ve 113. ši­ben­ske bri­ga­de ZNG ubi­li 40 pri­pad­ni­ka srp­sko-kra­ji­ške TO, me­đu ko­ji­ma i ne­ko­li­ko za­ro­blje­ni­ka, a ka­sni­je sve sku­pa ba­ci­li u kra­šku ja­mu bez­dan­ku u ko­ju su i hr­vat­ske usta­še u Dru­gom svet­skom ra­tu ba­ca­le Sr­be. Kr­sti­če­vić je bio na­čel­nik za ope­ra­tiv­ne po­slo­ve i za­me­nik za­po­ved­ni­ka te ši­ben­ske bri­ga­de. Kr­sti­če­vi­će­vo i Nor­če­vo na­gla­ša­va­nje da je u Me­dač­kom dže­pu sve spro­ve­de­no po od­red­ba­ma Me­đu­na­rod­nog rat­nog pra­va naj­bo­lje de­man­tu­ju zva­nič­ne iz­ja­ve vo­de­ćih lju­di Un­pro­fo­ra, ge­ne­ra­la Ža­na Ko­ta, ko­man­dan­ta i Se­dri­ka Tor­nbe­ri­ja, še­fa za ci­vil­ne po­slo­ve ovih sna­ga. 

Obi­la­ze­ći ovo pod­ruč­je de­set da­na na­kon agre­si­je (19. sep­tem­bra 1992), fran­cu­ski ge­ne­ral Žan Kot je iz­ja­vio: „Ni­sam na­šao zna­ko­ve ži­vo­ta, ni lju­di ni ži­vo­ti­nja u ne­ko­li­ko se­la ko­je smo pro­šli. Ra­za­ra­nje je bi­lo pot­pu­no, si­ste­mat­sko i na­mer­no.”

Bri­tan­ski di­plo­ma­ta Se­drik Tor­nbe­ri po­vo­dom agre­si­je na tri srp­ska se­la je na­veo: „Najteže kršenje ljud­skih prava odigralo se septembra 1993. godine u Medačkom dže­pu. Hrvat­ska akcija bila je dobro isplanirana, za njima je ostala samo pustoš. Ubi­li su sve, uglavnom starije stanovnike i svu stoku. Koristeći dinamit, porušili su sve. Tri dana kasnije, hrvat­ska vojska se povukla pod pritiskom međunarodnih snaga. Nakon celodnevnog boravka na tom području, naišao sam samo na jednu ži­vu kokoš­ku.”

U hr­vat­skoj agre­si­ji na Me­dač­ki džep u sep­tem­bru 1993. go­di­ne sva tri sela su opljačkana a zatim sravnjena sa zemljom. Agencija Rojters je izvestila da visoki oficiri UN ocenjuju da su za takva razaranja hrvat­ski vojnici morali da dobiju naredbe od vrha hrvat­ske armije, odnosno vlasti. Agencije su citirale reči potp­ukovnika Džima Kalvina, komandanta Kanadskog bataljona Un­pro­fo­ra, da je naredbu za to mogao da izda samo neko u rangu generala, što je verovatno bila tačna procena. Međutim, ispravnije je tvr­di­ti da je iza zločina stajao hrvat­ski politički vrh, pa i sam predsednik Franjo Tuđman.

Hr­vat­ska je po­ku­ša­la da pri­kri­je tra­go­ve zlo­či­na. Hr­vat­ski ge­ne­ral Jan­ko Bo­bet­ko, pod pri­ti­skom me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce je iz­ja­vio da je u Me­dač­kom dže­pu bi­lo fla­grant­no kr­še­nje me­đu­na­rod­nog pra­va, ali da za to ni­su kri­vi hr­vat­ski voj­ni­ci, već ne­ki ci­vi­li. Bo­bet­ko je na sa­stan­ku hr­vat­skog ru­ko­vod­stva iz­ja­vio ka­ko je sve tre­ba­lo bi­ti po­či­šće­no, ali da je Un­pro­for pre­ra­no ušao na to pod­ruč­je. 

Dr Ko­sta No­va­ko­vić,  No­vi Be­o­grad

 

 


Komentari1
a31ec
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Raca Milosavljevic
... to je sve ogledalo EU i Amerike ...nista vise ...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja