ponedeljak, 16.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:18
ISHRANA

Uticaj namirnica na kiselost organizma

petak, 14.09.2018. u 18:00
(Фото: www.nadijeti.com)

Kiselost organizma je naziv za različita stanja u kojima je poremećen odnos kiselina i baza u organizmu, pa je pH vrednost krvi i mokraće pomerena ka kiseloj reakciji, odnosno, pH < 7,35. Suprotno stanje kiselosti organizma je baznost organizma, kada je pH vrednost krvi i mokraće >7,45. Kiselost organizma je pogodna za razvijanje mnogih bolesti, pa je u zdravoj i uravnoteženoj ishrani bitno zadržati neutralnu reakciju organizma. Ovo se postiže pravim odabirom namirnica, jer kiselina neutrališe bazu i obrnuto.

Namirnice se razlikuju prema proizvodima koji nastaju posle njihove razgradnje i apsorpcije, tj. prema uticaju na pH vrednost krvi i mokraće. Kada smo zdravi, lako možemo da uspostavimo narušenu ravnotežu koja nastaje nepravilnim izborom namirnica. Postoje tri vrste namirnica:

Alkalizirajuće namirnice, koje uglavnom sadrže katjone i povećavaju alkalnu (baznu) rezervu u krvi,

Acidirajuće namirnice, koje uglavnom sadrže anjone i povećavaju kiselu reakciju i dovode do smanjenja alkalne rezerve, i

Neutralne namirnice, koje sadrže i katjone i anjone i koje ne dovode do kisele niti bazne reakcije. Malo je namirnica koje su neutralne.

Neutralne namirnice se mogu prebrojati na prste: bundeva / dinja, margarin, hladno ceđena ulja, voćni sirupi, seme susama i vitaminski čajevi.

Interesantno je da termičkom obradom alkalizirajućih namirnica, recimo voća i povrća, one postaju acidirajuće, ako se prekuvavaju i pripremaju sa uljem. Prema istraživanjima Haya, Šeltona i drugih, stalno unošenje većih količina acidirajućih namirnica opterećuje organizam i može biti uzrok nastajanja poremećaja i pojave bolesti. Njihova preporuka je da većina (80%) namirnica treba da bude alkalizirajuća, a samo 20% acidirajuća.

Pre doručka, na jedan sat, povećava se nivo bikarbonata u krvi zbog pada jona hlora, pa reakcija naročito mokraće postaje bazna. Ovo je još izrazitije kod osoba koje imaju hronično baznu reakciju organizma: vegana, vegetarijanaca i laktovegetarijanaca. Čim hrana uđe u sistem za varenje, bikarbonati i joni hlora se normalizuju i mokraća ponovo biva normalno kisela.

Ako je vaša uobičajena ishrana bogata namirnicama koje imaju kiselo dejstvo na organizam, pokušajte da malo promenite ishranu ka drugim namirnicama, onim koje imaju bazno dejstvo. Ishrana će vam biti uravnoteženija, a i osećaćete se bolje.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com


Komentari2
8b4fb
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Tasa
Evo jednog spiska koji izražava stepen kiselosti i alkalnosti pojedinih vrsta hrane. Što je broj veći, to je hrana više alkalna (bazna). Što je manji, to je kiselija. pH 9.0  – Limun, lubenica pH 8.5   –  Dinje, grozdje, persun, kivi, kruske, ananas, suvo grozdje, umeboshi sljive, sokovi od povrca i voca, susene smokve, susene urme, papricice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk. pH 8.0   –  Sveže urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, sargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanac, brokoli. pH 7.5   –  Kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline pH 7.2-7.3   –  Bademi, domaci krastavčići, articoka, tresnja, krastavci, domaci med, pecurke, zrelei sveze masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni zacini, kokosovo i laneno ulje. pH 6.7-6.8   –  Šljive, suve šljive, kokos, i vecina proizvoda od istog, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila… pH 6.5  –  Hleb od ovsa, raza, ječma, pirinča, integralni pirinač, kukuruzni hleb, sojino mleko, sojin sir, guščetina, bademovo i susamovo ulje, , suncokretovo i groždjano ulje. pH 6.0  –  Riba, sir, kečap, majonez, vocni sokovi sa secerom, cigarete(od svezeg duvana),kokice, kiseli krastavcici, kozje mleko,senf, melasa,kravlje mleko,ćuretina,školjke,pačetina, kazein(protein mleka), rafinisane zitarice(tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zasladjeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao, procesirani sir. pH 5.5   – Govedina, belo brašno, svinjetina, jagnjetina, testa i kolači od belog brašna, pržena hrana, svi šećeri, cigarete(fabricke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće(sva osim jabukovog). pH 5.0   –  Veštački zasladjivači pH 4.0   –  Vino, žestoka alkoholna pića, kafa pH 2.5   –  Pivo pH 2.0   –  Kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i negazirana pica, koka-kola, svi lekovi, sintetičke psihodelične droge, pesticidi, herbicidi, duvan…
Mihailo
Lepo, ali zar niste mogli da date tabelu u kojoj bi bile grupisane alkalizirajuće i acidirajuće namirnice?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja