četvrtak, 04.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 29.09.2018. u 11:19 Danijela Davidov-Kesar
TROVANjE U SELU KAJTASOVO

Salama sumnjiva, zagađeni bunar i kozje mleko

Porodica Bogdan iz Kajtasova pila je vodu punu fekalnih bakterija, ali bi mesna prerađevina koju su jeli mogla biti uzrok obolevanja dva dečaka i sada preminule devojčice

Vo­da iz bu­na­ra ko­ju za pi­će ko­ri­sti po­ro­di­ca Bog­dan iz se­la Kaj­ta­so­vo kod Be­le Cr­kve ni­je is­prav­na, zbog če­ga su nad­le­žni za­bra­ni­li nje­no ko­ri­šće­nje do da­ljeg, sa­zna­je „Po­li­ti­ka”. Pret­po­sta­vlja se da će ana­li­ze po­ka­za­ti da zdrav­stve­no ni­je bi­lo bez­bed­no ni ko­zje sve­že i ku­va­no mle­ko ko­je je ova fa­mi­li­ja kon­zu­mi­ra­la. Ipak, to ni­je uzrok smr­ti de­ve­to­go­di­šnje de­voj­či­ce Mi­li­ce Bog­dan, a ni raz­log raz­bo­le­va­nja nje­ne bra­će, ko­ja se tre­nut­no opo­ra­vlja­ju u Uni­ver­zi­tet­skoj deč­joj kli­ni­ci u Tir­šo­voj, jer su ne­is­prav­nu vo­du i mle­ko pi­li i dru­gi čla­no­vi po­ro­di­ce. 

Je­dan od mo­gu­ćih uzro­ka smr­ti de­voj­či­ce i bo­le­sti nje­na dva bra­ta, pret­po­sta­vlja se, mo­gla bi da bu­de i po­kva­re­na sa­la­ma, ali uzor­ci ove na­mir­ni­ce ni­su uze­ti na ana­li­zu jer je ni­je bi­lo ka­da su kon­tro­lo­ri do­šli u ku­ću.

Prim. dr Lji­lja­na La­zić, di­rek­tor­ka Za­vo­da za jav­no zdra­vlje Pan­če­vo, is­ti­če da su oni oba­vi­li hi­gi­jen­sko-epi­de­mi­o­lo­ški nad­zor ce­le po­ro­di­ce i da su is­tra­ži­va­li šta su je­li i pi­li, kao i sa kim su bi­li u kon­tak­tu, što su zna­čaj­ne in­for­ma­ci­je ko­je bi le­ka­re na­ve­le na put da se ot­kri­je šta je uzrok ove ne­sre­će.

– Ana­li­ze su po­ka­za­le da je vo­da sa pum­pe iz nji­ho­vog bu­na­ra ne­is­prav­na i da sa­dr­ži fe­kal­ne bak­te­ri­je. Za­bra­ni­li smo ko­ri­šće­nje te vo­de za pi­će, ali smo si­gur­ni da to ni­je uzrok ne­mi­log do­ga­đa­ja, jer ne bi mo­glo da iza­zo­ve ta­ko na­gle i opa­sne simp­to­me. Tra­ži­li smo od nad­le­žnih da se po­ro­di­ci obez­be­di zdrav­stve­no is­prav­na vo­da – is­ta­kla je dr La­zić.

Bra­ća pre­mi­nu­le de­voj­či­ce su sta­bil­nom sta­nju, vi­še ne­ma­ju po­vi­še­nu tem­pe­ra­tu­ru, a na­la­zi pre­tra­ga ko­je su oba­vlje­ne kod njih još ni­su za­vr­še­ni. 

Komentari5
cfea5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milovan
Pa tako to bude kada bunare komsije koriste kao septicke jame. Tosam video samo u Srbiji.
Maja Medić
Evo šta se događa kada mi obezbeđujemo hranu i smeštaj migrantima a naša deca žive u nemogućim uslovima.
posmatrač
Možda je botulizam, od neke pokvarene konzerve. Ili otrovne pečurke. Od salame očito niko nije umro. A sada cela porodica da se preseli u neku lepu kuću, da im se daju veliki prihodi i sve besplatno do kraja života.
Bilbija
Plemenito sa vase strane. Kade se iseljavate da bi ustupili vas dom ovoj porodicida dodjemo da pomognemo ?
botulin
Radi li se o industrijski proizvedenoj salami ili je prozvedena u domacinstvu?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja