sreda, 15.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 04.10.2018. u 17:51 Da­ni­lo Ko­cić

EPS drastično spustio nivo Vlasinskog jezera

Područje oko veštačke akumulacije zaštićeno kao predeo izuzetnih odlika. – U Elektroprivredi tvrde da radovi na remontu ne utiču na biljni i životinjski svet
Фото ФБ - Власинско језеро

Le­sko­vac – Ka­kvo je sta­nje na Vla­sin­skom je­ze­ru, „bi­se­ru ju­ga Sr­bi­je”, mo­žda naj­bo­lje od­sli­ka­va­ju ne­go­do­va­nja ri­bo­lo­va­ca, ali i tu­ri­sta ko­ji su to­kom le­ta bo­ra­vi­li u ovom kra­ju i go­di­na­ma se di­vi­li, a sa­da upu­ću­ju oštre kri­ti­ke na – „ne­po­zna­te adre­se”. Ka­ko is­ti­če Dra­gan Ko­sta­di­no­vić, pred­sed­nik MZ Vla­si­na Rid, čo­vek ko­ji ži­vi u ovom kra­ju, „po la­ič­koj pro­ce­ni, ni­vo je­ze­ra opao je mo­žda za tre­ći­nu”.

„Mi, me­šta­ni, to ja­ko do­bro vi­di­mo na oba­li. Čak su se i plu­ta­ju­ća ostr­va pri­po­ji­la oba­li”, ve­li Ko­sta­di­no­vić.

On, me­đu­tim, sma­tra da su neo­sno­va­ne pri­če o „ugro­že­no­sti bilj­nog i ži­vo­tinj­skog sve­ta u je­ze­ru”, ali sma­tra da ko­li­či­na vo­de ko­ja tre­nut­no ne­do­sta­je mo­ra „pod hit­no” da se na­dok­na­di.

U EPS-u oce­nju­ju da se svi ra­do­vi na hi­dro­e­lek­tra­ni „Vr­la 1” iz­vo­de zbog re­mon­ta re­šet­ke na ula­znoj gra­đe­vi­ni i da je tre­ba­lo is­pu­sti­ti ni­vo je­ze­ra. Da bi se ti po­slo­vi ura­di­li, neo­p­hod­no je da ko­ta je­ze­ra bu­de na 1.206,5 me­ta­ra nad­mor­ske vi­si­ne. Ra­do­vi se oba­vlja­ju to­kom re­dov­nog go­di­šnjeg re­mon­ta, ko­ji tra­je 30 da­na – pi­še u sa­op­šte­nju. 

Do­da­ju i da ra­do­vi i spu­šta­nje ni­voa vo­de ne uti­ču na bilj­ni i ži­vo­tinj­ski svet i da će u na­red­nom pe­ri­o­du kre­nu­ti pre­pum­pa­va­nje vo­de iz Li­sin­skog je­ze­ra, či­me će se po­ve­ća­ti ko­ta Vla­sin­skog je­ze­ra.

Je­le­na Mi­len­ko­vić, dok­to­rand na Ge­o­graf­skom fa­kul­te­tu u Be­o­gra­du, u iz­ja­vi za „Ju­žne ve­sti”, is­ti­če da „ve­li­ko oba­ra­nje ni­voa vo­de do­vo­di do ogrom­nih eko­lo­ških po­sle­di­ca”. Po nje­noj oce­ni „si­tu­a­ci­ja na Vla­sin­skom je­ze­ru iz­mi­če kon­tro­li, a flo­ra i fa­u­na bi­va­ju ugro­že­ni­ji. Uko­li­ko se hit­no ne pre­du­zmu me­re po­di­za­nja vo­do­sta­ja, oba plu­ta­ju­ća ostr­va osta­će za­u­vek pri­po­je­na uz oba­lu i ne­će po­sto­ja­ti”.

Pri pa­du je­zer­ske vo­de, sma­nju­je se bi­o­di­ver­zi­tet, ob­ja­šnja­va Mi­len­ko­vi­će­va, a sma­nje­nje plank­ton­skih or­ga­ni­za­ma mo­že do­ve­sti do osi­ro­ma­še­nja bilj­nog fon­da, či­me se sma­nju­je i mrest ri­be. To da­lje do­vo­di do, ka­že ona, na­pu­šta­nja sta­ni­šta broj­nih pti­ca ko­je na­sta­nju­ju ove pro­sto­re, jer ne­će ima­ti či­me da se hra­ne.

Ova­kvo sta­nje di­rekt­no se od­ra­ža­va na bo­ra­vak tu­ri­sta, plo­vid­bu, ri­bo­lov i ži­vi svet, do­bro po­zna­ta plu­ta­ju­ća ostr­va, ali i na či­tav niz eko­nom­skih ak­tiv­no­sti na ovom pod­ruč­ju.

No­vi­ca Stan­ko­vić, ru­ko­vo­di­lac slu­žbe „Pre­de­li iz­u­zet­nih od­li­ka” (PIO) Vla­si­na, ko­ji je bu­kval­no ce­li rad­ni vek pro­veo na Vla­si­ni, a u slu­žbi PIO je od 2010. go­di­ne, ka­že vi­še ne­go pre­ci­zno: „Naj­kra­će, do­šlo je do dra­stič­nog opa­da­nja ni­voa vo­de u je­ze­ru. Bi­će da je u ovom pe­ri­o­du vi­še vo­de od­la­zi­lo za pro­iz­vod­nju stru­je ne­go što je bio do­tok. Ta sli­ka je po­seb­no uoč­lji­va u ne­kim pli­ćim za­li­vi­ma”, ka­že Stan­ko­vić.

 „PIO ne­ma zva­nič­ne po­dat­ke do ka­kvih pro­me­na do­la­zi sa ni­vo­om vo­do­sta­ja, o ko­li­či­na­ma utro­še­ne vo­de i slič­no, jer to jed­no­stav­no ni­je naš po­sao. Mi smo sa­mo upra­vlja­či ovog za­šti­će­nog pod­ruč­ja pri­ro­de, ko­me pri­pa­da i Vla­sin­sko je­ze­ro”, ka­že Stan­ko­vić.

Ina­če, ču­va­ri Vla­sin­skog je­ze­ra i pri­o­ba­lja ne­pre­kid­no pra­te sta­nje na te­re­nu, ša­lju iz­ve­šta­je i iz da­na u dan kon­sta­tu­ju da „ni­vo vo­de osci­li­ra”.

„Elek­tro­pri­vre­da Sr­bi­je” ima 16 hi­dro­e­lek­tra­na ukup­ne sna­ge 2.835 MW i osnov­ni je no­si­lac is­ko­ri­šće­nja hi­dro­e­ner­get­skog po­ten­ci­ja­la u Sr­bi­ji. Pr­va hi­dro­e­lek­tra­na je upra­vo HE „Vla­si­na”, ko­ja je pu­šte­na u rad dav­ne 1955. go­di­ne. Vla­sin­sko je­ze­ro je ve­štač­ko, na 1.213 me­ta­ra nad­mor­ske vi­si­ne, a pod­ruč­je oko nje­ga za­šti­će­no kao pre­deo iz­u­zet­nih od­li­ka. 

Komentari8
a016a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Pera Pera
Ovi sve zivo unistise . Na Boga i na prirodu ne misle . Ko je njima dao za pravo da koriste NARODNU - JAVNU IMOVINU kao da je to njihovo privatno vlasnistvo ? Ko je njima dao za pravo da NACIONALNO PRIRODNO BLAGO koriste u privatne svrhe i profitiraju na nacionalnom nacionalnom blagu ?
Aleksandar
Zasto ne kazete istinu, a to je da se jezero ispusta da bi mini hidrocentrale na okolnim rekama koje su u privatnom vlasnistvu (zna se cijem), napravile vise struje, a tu struju potom po visim cenama prodavale EPS-u, a mi gradjani naravno to placamo. Ovo sto se radi po nacionalnim parkovima je skandal, a svi cute o tome. Em nam otese i upropastise prirodu zarad bogacenja privilegovanih pojedinaca, em jos moramo to i da placamo. To ne bi ni u zaostalim africkim drzavama proslo, a ovde prolazi.
OK Real
Niko to ne kaze jer nije istina... naravno sem takvih ~strucnjaka~ kao sto si ti
Žika
Remont je izgovor za ispuštanje vode na katastrofalan nivo. Dali su vršikli remont i na Zavojskom jezeru! I to jezero je ispušteno na minimumu a nema remonta. Znači proizvodila se struja i tačka.
Вукица
@Žika - У праву сте! Језеро је већ у марту било добро испражњено, а током лета се стање само погоршало. Најгоре је што иде зима, производња струје ће сигурно порасти, па је неминован даљи пад нивоа воде... Невероватно је да о опстанку једне овакве лепоте практично не брине нико (чак ни они које држава плаћа да то чине), а уста су нам свима пуна прича о заштити животне околине.
Miki Andrejevic
Ja provodim letnje mesece na jezeru i nivo vode je u julu vec data bio zabrinjavajuce nizak. Naravno da se trebaju preduzeti hitne mere da se vrati na normalan nivo. Da bi se sacuvao "biser juga Srbije"treba jos puno toga da se uradi, pocevsi od regulusanja kanalizacije starog hotela koji se sada renovira, pa je ovo prava prilika da inspekcija Opstine Surdulica ucini sve sto je potrebno da se postuju sva sanitarna pravila kanalizacije a kad smo pri tome i uredjenja plaze ispod hotela. Meni je Vlasina najdrazi kutak na svetu i zeleo bih da ostane cista i lepa zanavek.
nex
Poštovana gospođo Jelena(sa Geografskog fakulteta), naravno da ima uticaja na floru i faunu, to je činjenica. Koje su dalje činjenice pod 1 mora se uraditi pomenuti remont u tekstu zbog hidroelektrane i proizvodnje struje. Po pravilu uvek se uradi analiza korisnika akumulacije dakle elektroprivreda, navodnjavanje itd i bira se neka najbezbolnija varijanta i najpovoljniji mesec u godini.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja