subota, 17.08.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:59

​Za­ča­ra­ni krug „dvoj­ke”

četvrtak, 11.10.2018. u 09:23

Krug dvoj­ke či­ni deo gra­da opa­san tram­vaj­skim ši­na­ma. Ne­ka­da ga pro­gla­si­še za elit­ni deo gra­da. U ur­ba­na vre­me­na, pe­šač­ki pre­la­zi su bi­li obe­le­že­ni be­lom bo­jom, što su po­što­va­li i pe­ša­ci i vo­za­či. Da­nas ni­je ta­ko. Na ras­kr­sni­ca­ma Gun­du­li­će­vog ven­ca i okol­nih uli­ca „ze­bre” su iz­bri­sa­ne ili po­sto­je sa­mo ble­di tra­go­vi. Pre­la­zi­mo ih na do­bru vo­lju i na mi­lost sa­ve­snih vo­za­ča. Na neo­be­le­že­noj ras­kr­sni­ci Gun­du­li­će­vog ven­ca i Knez Mi­le­ti­ne 29. 8. 2018. do­go­di­la se sa­o­bra­ćaj­na ne­zgo­da. Pri­sut­ni sa­o­bra­ća­jac mi je po­tvr­dio da je za obe­le­ža­va­nje nad­le­žan Se­kre­ta­ri­jat za sa­o­bra­ćaj. Se­kre­ta­ri­jat ni­je po­stu­pio po svo­joj nad­le­žno­sti, ni pre ni po­sle ove ne­zgo­de. 

Na pro­met­noj ras­kr­sni­ci Ce­tinj­ske i Du­ša­no­ve, po­sle du­žeg če­ka­nja, pa­li se trep­ću­će ze­le­no sve­tlo za pe­ša­ke, ko­je se me­nja u cr­ve­no pre ne­go što pe­ša­ci stig­nu do sre­di­ne uli­ce, pa im ne pre­o­sta­je ni­šta dru­go već da se uki­pe, na sun­cu ili ki­ši, ili da pre­tr­ča­va­ju na cr­ve­no, što i či­ne. Sve se to de­ša­va pred ula­zom na Baj­lo­ni­je­vu pi­ja­cu, ko­ju, ma­hom, po­se­ću­ju sta­ri­je oso­be ko­je ho­da­ju sa po­ma­ga­li­ma. Slu­čaj sam pri­ja­vio „Be­o­kom” ser­vi­su. Re­ko­še da će pri­ja­vi­ti „Be­o­grad pu­tu”. I osta­de na pu­kom obe­ća­nju, iako se­ma­for po ovom re­ži­mu ra­di već me­sec da­na. 

Na uglu Knez Mi­le­ti­ne i Uli­ce Đor­đa Jo­va­no­vi­ća go­di­na­ma sto­je ne­u­gled­ni sa­o­bra­ćaj­ni zna­ci, na vi­si­ni od jed­nog i po me­tra. Ova­ko po­sta­vlje­ni, ni­ti upo­zo­ra­va­ju, ni­ti oba­ve­šta­va­ju, jer je ve­ći­na nas vi­ša od me­tar i po, već pred­sta­vlja­ju opa­snost za pe­ša­ke. Na je­dan od tih zna­ko­va sam, pre vi­še go­di­na, ras­kr­va­vio gla­vu, ko­ja me i sa­da bo­li zbog ne­či­jeg ne­ma­ra i neo­d­go­vor­no­sti. 

Iz ras­hlad­nih ure­đa­ja sa fa­sa­de u Knez Mi­le­ti­noj nas go­di­na­ma za­si­pa pr­lja­va vo­da. Ve­ro­vat­no iz Na­ci­o­nal­ne slu­žbe za za­po­šlja­va­nje, ko­joj ure­đa­ji pri­pa­da­ju, že­le da ne­volj­ni­ke ras­hla­de pre ne­go što za­tra­že po­sao. Na vid­no obe­le­že­nom me­stu za in­va­li­de, u is­toj uli­ci, naj­če­šće su par­ki­ra­ni bo­lji auto­mo­bi­li sa za­tam­nje­nim sta­kli­ma. Iz pre­pu­nih kon­tej­ne­ra, pred zgra­dom po­me­nu­te slu­žbe, ovih let­njih me­se­ci se ši­rio ne­sno­san smrad. Sa­ku­plja­či se­kun­dar­nih si­ro­vi­na ih re­dov­no po­se­ću­ju, a po­sle pre­tra­ži­va­nja iza se­be osta­vlja­ju ono što im ni­je po­treb­no. 

Kru­gu dvoj­ke bi tre­ba­lo od­u­ze­ti ne­za­slu­že­ni epi­tet elit­nog de­la gra­da, ili, što bi bi­lo po­želj­ni­je, da grad­ske slu­žbe ov­de poč­nu da va­lja­no oba­vlja­ju po­ve­re­ne im du­žno­sti, jer je ovo epi­cen­tar jed­ne evrop­ske pre­sto­ni­ce. 

 

Mi­ro­slav Sre­da­no­vić, Be­o­grad


Komentari5
bfad8
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Ivan Zgrozeni
Na svakoj raskrsnici je pesacki prelaz koji moze biti obelezeni ili neobelezeni. Pesaci imaju prednost. Ulicu mozete preci i na mestu koje je udaljeno od najblizeg pesackog prelaza vise od 150 metara pod uslovom da propustite vozila. Vozacki ispit sam polagao pre 45 godina i jos uvk se secam. Ako se svetlo na semaforu promenio nakon sto ste stupili nogom na kolovoz, nastavite, bez brige. Semafor je programiran tako da cete imati dovoljno vremena da predjete kolovoz.
sloba car
ovo su sve tacne stvari, ALI, koje se ne vide ako se vozite automobilom. preporucujem gradskim rukovodiocima I prethodnim I sadasnjim, da jedno mesec dana koriste samo usluge GSP I idu peske, drukcije ce im grad izgledati. Kad se vozas kolima, brzo prodjes pored rusevina u izgradnji I nema sanse da osetis miris mokrace koji pesaci stalno osecaju, a I ne mozes se spoticati na rupe, neravnine I ispupcenja na trotoarima.....
davno
...je Tirnanić pisao da je Beograd kao izvrnuta rukavica, lepši je spolja nego unutra, tojest periferija se gradi a centar propada.
Miroslav
Grad je koncentrisan na uređenja oko tržnih centara velikih investitora, udovoljenja "krupnim" projektima ... Građani su ostali u drugom planu, kulturna baština takođe. One stare zgrade koje se i uređuju, većinom se rade, da ne ruže velike investicije. Za građanina su vitalna otvaranja mahom pred izbore.
Mara M.
Svaka reč je na mestu a situacija je zaista loša u celom gradu. Oni koji su plaćeni za posao koji obavljaju platu primaju redovno ali posao - preskaču. . Celo društvo je u rupi i plašim se skorog kraja... Vlast se ponaša osiono i bahato i to se oseća na svakom koraku. Dokle???

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja