subota, 04.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 12.10.2018. u 17:00
ISHRANA

Zlatni plod jeseni

Dunja je simbol ljubavi, sreće, braka, plodnosti, lepote, pameti i bezvremenosti
(Фото: Пиксабеј)

Dunja je voće koje izgledom najviše podseća na jabuku i krušku, ali se za razliku od njih znatno manje upotrebljava.

Miris dunje sa ormara nekada davno budio je naše bake i mame. Ovo slasno voće jedan je od simbola jeseni i ako malo pažljivije potražite, naći ćete ga i na svojoj pijaci.

Dunja potiče iz područja drevne Mesopotamije i Mediterana, gde se i danas najviše uzgaja, a lider u proizvodnji dunje je Turska. Danas se ova voćka uzgaja od Južne Amerike do severne Afrike i srednje Azije. Srbija je u svetskoj proizvodnji dunja na 9. mestu, pa zaista nemamo izgovor što je toliko malo konzumiramo.

Dunja je simbol ljubavi, sreće, braka, plodnosti, lepote, pameti i bezvremenosti, a u stihove su je uobličili Đorđe Balašević i Isidor Bajić. Naravno, pesme govore o ljubavi koja je nežna i aromatična poput mirisa dunje. U staroj Grčkoj, na primer, dunju su delili mlada i mladoženja kako bi im bračni život bio skladan i srećan. U starogrčkoj mitologiji dunja se povezuje sa Afroditom, boginjom ljubavi, kojoj je Paris dao zlatnu jabuku za koju se smatra da je upravo dunja.

Bilo kako bilo, dunja je veoma zdravo voće i obiluje vitaminom Ce i mineralima: kalijumom, natrijumom, cinkom, bakrom, gvožđem i manganom. Pored toga, u dunji ćete naći i pektin i organske i neorganske kiseline. Seme dunje se ne koristi kao takvo, već se prilikom konzerviranja ili kuvanja odbacuje, a seme, baš kao i celo voće se kao sirovina koristi za proizvodnju sirupa protiv kašlja. Seme obiluje sluzima (oko 20 odsto) i masnim uljima (15 procenata), a pored toga i cijanid glikozidom, pa se zato ne konzumira. Dunja je slatka i zbog visokog sadržaja šećera, oko osam odsto, a sadrži i nešto malo amigdalina, tanina, emulzina i protida. Dunja sadrži i voćne kiseline, u prvom redu jabučnu (oko 1 procenat).

Prava je šteta što dunju više ne jedemo, kao svežu, u okviru nekih jela (termički obrađenu) i kao zimnicu (kompot, slatko), kao sok ili žele. Obično se dunja oguli kada se koristi, ali neki recepti ni to ne zahtevaju, već je samo dovoljno izvaditi semenke, naravno ako je koža tanja. Kada se dunja sporo termički obrađuje, ona menja boju i od kremasto žute postaje ružičasta, a ako je koža ostavljena – boja ide i do crvenkaste. Pre termičke obrade dunja je kiselkasta, dok posle nje postaje sladunjava i jako ukusna.

Pita od dunje? Probajte i kombinaciju dunje sa junetinom, svinjetinom, pačetinom ili jagnjetinom. Veliki broj recepata koji u sebi sadrže jabuke mogu se prilagoditi dunjama.

Kao drevni lek dunju su koristili stari Grci i Rimljani, pogotovo u terapiji protiv dijareje, a danas se u farmakologiji, kozmetici i industriji dunja znatno više koristi. Sok od dunje možete naći u svakom bolje snabdevenom marketu, a on je odličan protiv dosadnih i upornih proliva kod dece, ali i odraslih. Sok od dunje se relativno lako pravi i u kućnoj varijanti, dovoljno je da imate rende i nekoliko slojeva gaze. Bilo da pijete ovakav ili industrijski sok od dunje, on osvežava usta i sluznicu želuca i creva. Zato… uzdravlje!

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari0
a9782
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja