nedelja, 09.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 20.10.2018. u 23:50 Milan Galović
RAZGOVOR NEDELjE: ALEKSANDAR VULIN, ministar odbrane

Više od šest hiljada vojnika na vežbi „Vek pobednika”

Ideji razgraničenja Srba i Albanaca najviše se protive zemlje regiona koje su priznale Kosovo i koje su optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe
(Фотографије Иван Милутиновић)

Po Rezoluciji SB UN 1244, jedina vojna formacija na Kosovu i Metohiji je Kfor. Nažalost, nije prvi put da zapadne zemlje koje su priznale Kosovo krše međunarodno pravo. Uostalom, NATO agresija na SRJ i priznanje Kosova 2008. dokaz su da je sila dovoljno opravdanje kome nije potrebno pravno utemeljenje, kaže za „Politiku” ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Kao što je priznanje Kosova izazvalo talas separatizma u svetu, tako i igranje tzv. vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region. Kome će se suprotstaviti tzv. vojska Kosova? Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji neće, ona se pravi da bi pretila Srbima i Srbiji. Kosovo ima oko 400 osoba koje su se borile ili se bore na strani Islamske države u Siriji. U odnosu na broj stanovnika, Albanaca s Kosova u Siriji ima više nego Iračana ili Libijaca. Na insistiranje međunarodne zajednice na Kosovu je uhapšena teroristička grupa koja je planirala napade na Srbe, a sigurno nije jedina islamistička ćelija koja čeka priliku za napad na Srbe. Veselji je najavio zauzimanje Niša, a Rama, Tači i Haradinaj stvaranje velike Albanije. I u takvim uslovima počinje stvaranje tzv. vojske Kosova. Neosuđenim teroristima dajete teško naoružanje i očekujete da će vladati mir. Posebno je licemerno kada predstavnici velikih sila, koje podržavaju vojsku Kosova, kažu da je to prilika za Srbe da postanu deo multietničkog Kosova, a ne objasne zašto takva prilika nije iskorišćena povratkom Srba na svoju imovinu u Prištini, Đakovici ili bilo kom drugom gradu na KiM. Za nas je formiranje paravojske na KiM neprihvatljivo”, ističe ministar Vulin.

Da li verujete da će, u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji, Kfor biti spreman da zaštiti srpsko stanovništvo? Kakva je, inače, saradnja Vojske Srbije i Kfora?

Kfor bez sumnje ima kapacitete da zaštiti sve na KiM. To mu je i mandat i razlog dolaska. Na KiM se nalazi oko 4.000 vojnika Kfora, dobro opremljenih i obučenih, i pored njih stvara se tzv. vojska Kosova. Kao da ona može da garantuje mir ako Kfor ne može. Ili je međunarodna zajednica nesposobna i nemoćna da na KiM obezbedi mir i vladavinu prava ili je tzv. vojska Kosova nepotrebna avantura koja može da ugrozi miri na KiM ali i u regionu, nema trećeg odgovora. Kada se Kfor drži svog mandata, nepristrasnosti i ne prejudicira statusna pitanja dobro sarađujemo. Razmenjujemo informacije, održavamo redovne sastanke na najvišem nivou i imamo zajedničke patrole duž administrativne linije. Kada pod pritiskom politike počnu da daju političke izjave u kojima odstupaju od statusne neutralnosti, kada pokušaju da u zajedničke patrole uključe pripadnike KPS-a onda naša saradnja postaje teža a nekada i sasvim nemoguća. Bili smo veoma neprijatno iznenađeni kada je Kfor dopustio da se onemogući poseta našeg predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića selu Banje, a posebno kada nije preduzeo ništa da bi se provokacija Tačija na Gazivodama zaustavila. Kfor ima obavezu da deluje preventivno kada je u pitanju ugrožavanje bezbednosti a ne da čeka da se desi incident i tek tada reaguje. Zamislite da je neko od Srba pucao na Tačija i njegovu kolonu, zamislite da je neko tada bio ranjen, ubijen. Počeli bi sukobi za koje niko ne bi mogao da zna kako će se završiti. Samo prisebnošću Srba i porukama koje su stigle od predsednika Vučića izbegnuta je moguća katastrofa.

Poslednjih meseci govori se o „razgraničenju” ili „korekciji granica” kao mogućem rešenju problema na Kosovu i Metohiji, ali i šire u regionu. Da li je to, po vama, mogućnost za rešenja problema u pokrajini i regionu, ili bezbednosni rizik?

Život u kome smo taoci politike različitih delova terorističke OVK je nesaglediv rizik za sav naš narod. Što pre budemo uspostavili jasno razgraničenje s velikom Albanijom pre ćemo moći da zaustavimo njeno širenje i ojačamo naše pozicije. Proces rešavanja nacionalnog pitanja Srba započeće kada se budemo razdvojili od Albanaca. Vreme je da Srbija misli samo o sebi i svom narodu. Ideji razgraničenja se najviše protive zemlje regiona koje su priznale Kosovo i koje su optužile Srbiju da je izazvala sve ratove i sukobe. Danas su uplašeni mogućnošću da ono što su radili Srbiji bude rađeno njima, da velika Albanija počne da se stvara na njihovim teritorijama. Zato se od političara iz Crne Gore i Makedonije traži da Srbija odustane od svojih interesa kao se ne bi dalo opravdanje za promenu granica na njihovim teritorijama. Tu Srbija nema nimalo krivice. Oni koji su priznali Kosovo nemaju više mogućnost da se pozivaju na zaštitu međunarodnog prava, a Srbija treba da misli samo i jedino na sebe. Dovoljno smo puta u istoriji žrtvovali sebe za druge, nemamo pravo da ponavljamo greške. Svako ko je mislio da će veliku Albaniju nahraniti i zadovoljiti samo s KiM pogrešio je, kao što je pogrešila Evropa kada je mirno posmatrala kako na Ozrenu odred „El mudžahedin” seče glave zarobljenim Srbima. Tada je Evropa mislila da će islamski terorizam biti zadovoljen srpskim glavama, a prekasno je shvatila da će to zlo tražiti glave Evropljana. Svako neka brine o sebi, Srbija će razgraničenjem ojačati svoju poziciju, započeti s rešavanjem srpskog nacionalnog pitanja i biti spremna za odbranu mira i stabilnosti.

Najavljena je velika vežba koja će se održati povodom predstojećeg Dana primirja, odnosno stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Možete li nam reći nešto o obimu, scenariju i lokacijama vežbe?

Možda je to za druge bio dan primirja za nas je to bio dan pobede, oslobođenja i zato će se vežba zvati „Vek pobednika”. Nikada do sada se vežbe nisu izvodile na ovaj način, jednovremeno na više lokacija s bojevom upotrebom. Na pet lokacija više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije sa 469 borbenih sistema i 24 vazduhoplova jednovremeno će izvoditi složene prikaze obučenosti. Učestvovaće svi naši vidovi i rodovi. Forsiraće se reke i prebacivati borbena tehnika, avijacija će bombardovati ciljeve, protivvazduhoplovna sredstva će demonstrirati kao bi branila naše nebo, artiljerija će prikazati domet i moć, oklopne jedinice će u velikom broju gađati u pokretu, naša pešadija će pokazati brzinu i obučenost, padobranskim desantom pokazaćemo kao bi se reagovalo na terorističku pretnju i koja sve sredstva imamo za borbu u otežanim uslovima. Vojska Srbije će pokazati kako bi delovala u slučaju jednovremenog napada iz više pravaca i kako bi odgovorila na različite vidove ugrožavanja naše bezbednosti.

Dokle se stiglo s analizom eventualnog ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, ko radi na toj analizi, kakvo je vaše mišljenje o ovom pitanju?

Generalštab i Ministarstvo odbrane rade veoma kompleksnu analizu koja obuhvata više pitanja. Sagledavaju se potrebe vojske za snažnom i obučenom rezervom, finansijski aspekt koji zahteva velike nabavke opreme i oružja, obnavljanje kasarni, spavaonica, učionica, nabavka transportnih sredstava, medicinskih kapaciteta, lekova, hrane. Povećani broj profesionalnih vojnika, podoficira i oficira koji bi izvodili obuku i brinuli o regrutima. Vaspitni aspekt obaveznog služenja u kome se mladost Srbije upoznaje s vrednostima koje naš narod čine velikim. Jačanje patriotskog duha, odnosa prema istoriji i tradicijama naroda. Usvajanje veština koje bi u civilstvu bile dragocene, sticanje radnih navika, bavljenje sportom. Civilna zaštita koja se popunjava iz rezerve i njena spremnost da u slučaju elementarnih katastrofa deluje i zaštiti ljude i imovinu. Sve su to elementi i razlozi za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka i protiv njega, koji će biti predstavljeni vrhovnom komandantu i biće ključni za donošenje odluke. Obavezno služenje nikada zapravo i nije ukinuto već je odlukom Skupštine obustavljeno na neodređeno vreme. Kao i većina stvari od 2000. do 2012, i ukidanje služenja vojnog roka je učinjeno planski da bi se vojska oslabila i umanjila a rezerva sasvim uništila.

Nedavno ste u Novom Pazaru javno pozvali Bošnjake da se priključe Vojsci Srbije. Da li to znači da niste zadovoljni interesovanjem nacionalnih manjina za službu u Vojsci Srbije?

U Vojsci Srbije svi njeni pripadnici imaju mogućnost da ispovedaju svoju veru i čuvaju svoju tradiciju. Nacionalne manjine učestvuju u vojsci u skladu sa svojim ukupnim brojem. Ali u Novom Pazaru deluju i oni koji pokušavaju da Vojsku Srbije prikažu kao stranu i tuđu Bošnjacima. Ova laž ne sme biti prećutana i zato sam u Novom Pazaru pozvao Bošnjake kao većinsko stanovništvo da dođu u svoju armiju.

Kod Mladenovca je, u saradnji MUP-a Srbije i NATO-a, održana vežba reagovanja u vanrednim situacijama. Da li je u planu vojna vežba s Alijansom, čiji bi „domaćin” bila Vojska Srbije, da li je, po vašem mišljenju, vreme za takav korak dve decenije posle NATO agresije?

Mi sarađujemo s NATO-om kroz Partnerstvo za mir i to je optimalni nivo naše saradnje. Vežbe se planiraju godinama u napred i za sada nismo imali planskih aktivnosti koje bi se odvijale na našoj teritoriji.

Najavljena je izgradnja vazduhoplovne baze NATO-a u Albaniji. Kako gledate na širenje kapaciteta Alijanse u regionu?

Mi smo vojno neutralna zemlja i poštujemo izbore drugih.

Uskoro idete u Kinu. Kada će doći do realizacije najavljene saradnje u oblastima obuke specijalaca i sajber ratovanja?  

To će biti jedna od tema mojih razgovora s ministrom odbrane Narodne Republike Kine. Odnos ličnog poštovanja i poverenja koji je uspostavio predsednik Vučić s predsednikom Sijem preneo se i na odnose naših armija. Od takve saradnje Vojska Srbije ima puno koristi, i kada su u pitanju donacije opreme ali i znanja u oblastima u kojima znamo malo ili nedovoljno. Zato smo i osnovali Upravu za sajber ratovanje, da učimo od zemalja kakva je Kina.

Kakva je saradnja s ODKB-om, bezbednosnim savezom koji predvodi Rusija, da li su osim omladinskih skupova u planu i zajedničke vežbe?

Mi vodimo izbalansiranu spoljnu politiku. Kao vojno neutralna zemlja podjednako smo blizu i podjednako daleko od oba velika vojna saveza – i NATO-a i ODKB-a. Ove godine prvi put imamo isti broj aktivnosti sa NATO-om i s ODKB-om.

Zbog čega tako dugo traje proces uvođenja u upotrebu samohodne haubice „nora B52” i oklopnog transportera „lazar 3”, kada će ova sredstva biti u arsenalu Vojske Srbije?

Naše procedure za uvođenje naoružanja u Vojsku Srbije su veoma složene i često veoma duge. Postoji potreba i za njihovim ubrzanjem i skraćenjem, ali ne po cenu kvaliteta. Ovo je rekordna godina po pitanju broja sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja prijavljenih za ispitivanja u Tehničkom opitnom centru. U 2018. godini je uvedeno u naoružanje vojske ukupno 10 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja (modernizovani raketni sistem PVO „kub M”, radar P-40, bataljonsko komandno mesto (UKUV), komplet strelišne opreme s radio-upravljanjem, automobil terenski FAP 2832 BS/AB 9 t 8h8, samozaštitni ometači za opremanje deklarisanih jedinica za učešće u međunarodnim operacijama…). Pored „nore” i „lazara”, do kraja godine se očekuje usvajanje složenijih sredstava naoružanja i vojne opreme, čija su završna ispitivanja u toku: modernizovani raketni lanser „oganj” (digitalizovani „oganj” 128mm LRSVD M17), lanser raketni samohodni višecevni modularni „morava”, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica – UPARS, modernizovani BOV-3 u komandno izviđačko vozilo i komplet zaštitne balističke opreme.

Istovremeno, ta ista „nora B52” je adut odbrambene industrije Srbije na svetskom tržištu. Koliki će ove godine biti izvoz oružja?  

Prošle godina smo izvezli oko 564 miliona dolara a ove godine očekujemo preko 600 miliona dolara. Oko 11.700 zaposlenih zarađuje svoj hleb u fabrikama odbrambene industrije. Država je novim zakonom obezbedila mogućnost za nova ulaganja i nove tehnologije ali i sačuvala kontrolu nad industrijom. Nećemo prestati da je razvijamo i unapređujemo. 

 

Komеntari30
5c67b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Beogradjanin Schwabenländle
Водио сам једну групу немачких новинара у 4 дневну туристичку посету Паризу, било их је око 30 особа, а ја сам био далеко најмлађи, уз то странац, по имену. Један их Хесена ме је похвалио како боље говорим немачки од њега, а ја саму одговорио, па није тешко, ви говорите хесиш, а ја дојч. Сви су се насмејали. После заједничке вечере смо седели у хали хотела прићали и пијуцкали. Рече ми један старији новинар из једне познате издавачке куће у Франкфурту на Мајни; када видите политичара да у говору подигне један кажипрст , то је знак некултуре, агресивности, мимозе, самољубља и неискрености.
Косовка
У праву сте, г. министре, "КФОР без сумње има капацитете", али имао их је и марта 2004! Ако се не сећате како је тада штитио Србе, погледајте документарне снимке!
Matija Soskic
Opet o vojnim vezbama. Da li se Srbija sprema za rat?
Ђорђе С.
Мудра изрека каже: "Ако желиш мир, спремај се за рат". Камо среће да смо 90-тих имали војску уместо дезертера, страшљиваца и пљачкаша и старешине као што је био мајор Тепић! И да смо имали одлучан државни врх!
Слободан човек
Зашто се не врате српски и руски контингенти војске и полиције да заштите народ?
Jovan
Vezbajte samo aktuelni ministre VS, toliko ste bili prisutni na vezbama da ste mogli da naucite da nisanite i rasklopite i skopite pusku. Nije zanemariti to iskustvo .

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja