nedelja, 07.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 24.10.2018. u 12:25 Ivana Albunović

Izvoz u Tursku poremetio tržište, junetina postaje luksuz

(Фото А. Васиљевић)

Kilogram junećeg buta trenutno košta od 780 do 810 dinara, što je 20 odsto više nego sredinom prošle godine  Cena junećeg mesa na domaćem tržištu poslednjih pet godina nije bila viša. Junetina u otkupu trenutno košta oko 2,4 evra po kilogramu dok je višegodišnji prosek bio od 1,9 do maksimalno dva evra.

Stručnjaci navode da su dogovoreni izvozni poslovi sa Turskom razlog ovakvog stanja na tržištu, koje odgovara proizvođačima ali ne i kupcima.

U trgovinskim lancima, i mesarama, kilogram junećeg buta juče je koštao od 780 do 810 dinara. To je oko 20 odsto više od cene koju je ova vrsta mesa postizala sredinom prošle godine. Za isti iznos sada je moguće kupiti dva kilograma svinjetine ili tri kilograma pilećeg mesa.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan sa Turskom, omogućio je domaćim proizvođačima izvesnije poslovanje i delimično sigurnu prodaju, koju do sada nisu imali. Dogovorena izvozna kvota je 5.000 tona što bi, prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, moglo da bude ispunjeno već sledećeg meseca. S druge strane, rast cena mogao bi da doprinese smanjenju potrošnje ove vrste mesa na domaćem tržištu. Ona je i u redovnim okolnostima bila mala jer se u Srbiji godišnje, po stanovniku, potroši svega tri do četiri kilograma ove vrste mesa.

Prema najavama, izvozna kvota za Tursku, od naredne godine, mogla bi da bude udvostručena pa je neizvesno dalje kretanje cena u maloprodaji.

Petar Matijević, vlasnik industrije mesa „Matijević” i jedan od najvećih proizvođača junećeg mesa u Srbiji, kaže za „Politiku” da Srbija ima skupu proizvodnju junadi, da otkupne cene nisu bile ni realne ni isplative za proizvođače kao i da nisu menjane punih 10 godina. On ipak smatra da, čak i ako se povećaju kvote za izvoz u Tursku, neće doći do novih poskupljenja.

– Uvozićemo i mi i Evropa iz Amerike, Australije… čim padnu carine. Sve ovo govori koliko smo malo tržište, kada je količina od 5.000 tona uspela da nas poremeti. Kao što nas je sve već poremetilo otvaranje 16 radnji nemačkog lanca – kaže Matijević.

U Srbiji se tovom junadi bavi više od 6.000 gazdinstava, sa godišnjom proizvodnjom od oko 75.000 tona mesa. U posao sa Turskom uključeni su mnogi proizvođači, a za pripremu mesa odabrana je klanica „Čajetina”. Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, nedavno je za naš list rekao da Srbija ima nameru da omasovi ovu vrstu proizvodnje. Već su, kako je dodao, ukinute carine za uvoz teladi, a sledeće godine biće povećane i subvencije za tov.

Komеntari1
ab81b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

milan
Junetina postaje luksuz a mi cemo ovde da jedemo zarazeno poljsko i rumunsko meso.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja