sreda, 12.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 25.10.2018. u 12:53 Dorotea Čarnić
ZASTOJ U PROCESU ZA SKANDAL U BELGIJSKOM FUDBALU

Sporan sudija koji vodi istragu „Čiste ruke”

Postupak je u prekidu dok se ne odluči o zahtevu za izuzeće Žorisa Raskina, sudije koji je ujedno i član fudbalskog saveza
Петер Маес (Принтскрин Јутјуб)

Is­tra­ga pod na­zi­vom „Či­ste ru­ke” ko­ju spro­vo­di bel­gij­sko pra­vo­su­đe u po­ku­ša­ju da se ob­ra­ču­na sa ko­rup­ci­jom u ta­mo­šnjoj pr­voj fud­bal­skoj li­gi, tre­nut­no je u za­sto­ju dok se ne utvr­di mo­že li su­di­ja Žo­ris Ras­kin da na­sta­vi da ra­di na ovom slu­ča­ju. Od­bra­na sma­tra da ne mo­že jer je Ras­kin u su­ko­bu in­te­re­sa. 

Pre­ma bel­gij­skim za­ko­ni­ma, žal­be­ni sud u An­tver­pe­nu sa­da ima rok od osam da­na da raz­mo­tri zah­tev od­bra­ne, a po­sle to­ga po­sto­ji i dru­go­ste­pe­ni po­stu­pak pred Ka­sa­ci­o­nim su­dom. Za sa­da je te­ško pred­vi­de­ti ka­da će is­tra­ga, u ko­joj su osum­nji­če­ni i fud­bal­ski me­na­dže­ri De­jan Velj­ko­vić i Uroš Jan­ko­vić, bi­ti na­sta­vlje­na. Bel­gij­ski za­kon čak pred­vi­đa po­stu­pa­nje za­me­ni­ka is­tra­žnog su­di­je ko­ji bi mo­gao da pre­u­zme Ras­ki­nov slu­čaj i na­sta­vi is­tra­gu dok se ne re­ši pi­ta­nje iz­u­ze­ća svog ko­le­ge, ko­je ne­ma ni­ka­kve ve­ze sa slu­ča­jem „Či­ste ru­ke”.

„Osta­vi­ću va­ma da su­di­te da li je nor­mal­no da is­tra­gu vo­di čo­vek ko­ji je član fud­bal­ske aso­ci­ja­ci­je i ko­ji je bio član ko­mi­si­je za li­cen­ce. On sa­da su­di mom kli­jen­tu. Ve­ru­jem da će su­di­je pre­su­di­ti u ko­rist mo­jih kli­je­na­ta”, re­kao je bel­gij­skim me­di­ji­ma Hans Ri­der, advo­kat pri­tvo­re­nog fud­bal­skog su­di­je Bar­ta Ver­ten­te­na i još ne­ko­li­ko okri­vlje­nih u afe­ri sa na­me­šta­njem utak­mi­ca. 

Ver­ten­ten je, pod­se­ća­mo, za­dr­žan u pri­tvo­ru po­sle hap­še­nja 10. ok­to­bra, zbog sum­nje da je pri­stra­sno su­dio u od­lu­ču­ju­ćim utak­mi­ca­ma u do­go­vo­ru sa srp­skim me­na­dže­rom De­ja­nom Velj­ko­vi­ćem. Nje­gov advo­kat je pod­neo zah­tev za iz­u­ze­će su­di­je Ras­ki­na. Ovaj su­di­ja, ko­ga me­di­ji već na­zi­va­ju kon­tro­verz­nim, član je Ko­mi­si­je za iz­da­va­nje do­zvo­la bel­gij­ske uni­je, što bi ga, po oce­ni od­bra­ne, uči­ni­lo i su­di­jom i stran­kom. 

Ras­kin je, ka­ko je ju­če ob­ja­vi­lo tu­ži­la­štvo u Lim­bur­gu, od­lu­čio da se ne po­vu­če sam, što je bi­la pr­va od dve za­kon­ske mo­guć­no­sti u si­tu­a­ci­ji ka­da je za­tra­že­no nje­go­vo iz­u­ze­će. Da je ta­ko uči­nio, po­stu­pak pro­tiv 20 oso­ba bio bi do­de­ljen dru­gom su­di­ji i for­mal­no vra­ćen na po­če­tak, što bi zna­či­lo gu­bi­tak vre­me­na dok se no­vi su­di­ja ne upo­zna sa već po­od­ma­klim po­stup­kom. Ras­kin se opre­de­lio za dru­gu mo­guć­nost pa će od­lu­ku o iz­u­ze­ću do­ne­ti žal­be­no ve­će su­da u An­tver­pe­nu.

Za to vre­me, is­tra­ga sto­ji u me­stu. Nje­gov ko­le­ga Dirk Van­den Ber, bra­ni­lac Pe­te­ra Ma­e­sa, tre­ne­ra Lo­ke­re­na, sa­op­štio je da je nje­gov kli­jent, na­kon hap­še­nja po­sle tre­nin­ga u po­ne­de­ljak, pu­šten da se bra­ni sa slo­bo­de. Klub je ju­če sa­op­štio da će tre­nin­ge vo­di­ti dru­gi struč­njak. Iako je pu­šten, Ma­es tek tre­ba da se iz­ja­sni na op­tu­žbe o pra­nju nov­ca i pri­pa­da­nju kri­mi­nal­noj or­ga­ni­za­ci­ji ko­je mu se pri­pi­su­ju.

 

Komеntari0
bae8b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja