utorak, 11.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 25.10.2018. u 12:53 Dorotea Čarnić
ZASTOJ U PROCESU ZA SKANDAL U BELGIJSKOM FUDBALU

Sporan sudija koji vodi istragu „Čiste ruke”

Postupak je u prekidu dok se ne odluči o zahtevu za izuzeće Žorisa Raskina, sudije koji je ujedno i član fudbalskog saveza
Петер Маес (Принтскрин Јутјуб)

Is­tra­ga pod na­zi­vom „Či­ste ru­ke” ko­ju spro­vo­di bel­gij­sko pra­vo­su­đe u po­ku­ša­ju da se ob­ra­ču­na sa ko­rup­ci­jom u ta­mo­šnjoj pr­voj fud­bal­skoj li­gi, tre­nut­no je u za­sto­ju dok se ne utvr­di mo­že li su­di­ja Žo­ris Ras­kin da na­sta­vi da ra­di na ovom slu­ča­ju. Od­bra­na sma­tra da ne mo­že jer je Ras­kin u su­ko­bu in­te­re­sa. 

Pre­ma bel­gij­skim za­ko­ni­ma, žal­be­ni sud u An­tver­pe­nu sa­da ima rok od osam da­na da raz­mo­tri zah­tev od­bra­ne, a po­sle to­ga po­sto­ji i dru­go­ste­pe­ni po­stu­pak pred Ka­sa­ci­o­nim su­dom. Za sa­da je te­ško pred­vi­de­ti ka­da će is­tra­ga, u ko­joj su osum­nji­če­ni i fud­bal­ski me­na­dže­ri De­jan Velj­ko­vić i Uroš Jan­ko­vić, bi­ti na­sta­vlje­na. Bel­gij­ski za­kon čak pred­vi­đa po­stu­pa­nje za­me­ni­ka is­tra­žnog su­di­je ko­ji bi mo­gao da pre­u­zme Ras­ki­nov slu­čaj i na­sta­vi is­tra­gu dok se ne re­ši pi­ta­nje iz­u­ze­ća svog ko­le­ge, ko­je ne­ma ni­ka­kve ve­ze sa slu­ča­jem „Či­ste ru­ke”.

„Osta­vi­ću va­ma da su­di­te da li je nor­mal­no da is­tra­gu vo­di čo­vek ko­ji je član fud­bal­ske aso­ci­ja­ci­je i ko­ji je bio član ko­mi­si­je za li­cen­ce. On sa­da su­di mom kli­jen­tu. Ve­ru­jem da će su­di­je pre­su­di­ti u ko­rist mo­jih kli­je­na­ta”, re­kao je bel­gij­skim me­di­ji­ma Hans Ri­der, advo­kat pri­tvo­re­nog fud­bal­skog su­di­je Bar­ta Ver­ten­te­na i još ne­ko­li­ko okri­vlje­nih u afe­ri sa na­me­šta­njem utak­mi­ca. 

Ver­ten­ten je, pod­se­ća­mo, za­dr­žan u pri­tvo­ru po­sle hap­še­nja 10. ok­to­bra, zbog sum­nje da je pri­stra­sno su­dio u od­lu­ču­ju­ćim utak­mi­ca­ma u do­go­vo­ru sa srp­skim me­na­dže­rom De­ja­nom Velj­ko­vi­ćem. Nje­gov advo­kat je pod­neo zah­tev za iz­u­ze­će su­di­je Ras­ki­na. Ovaj su­di­ja, ko­ga me­di­ji već na­zi­va­ju kon­tro­verz­nim, član je Ko­mi­si­je za iz­da­va­nje do­zvo­la bel­gij­ske uni­je, što bi ga, po oce­ni od­bra­ne, uči­ni­lo i su­di­jom i stran­kom. 

Ras­kin je, ka­ko je ju­če ob­ja­vi­lo tu­ži­la­štvo u Lim­bur­gu, od­lu­čio da se ne po­vu­če sam, što je bi­la pr­va od dve za­kon­ske mo­guć­no­sti u si­tu­a­ci­ji ka­da je za­tra­že­no nje­go­vo iz­u­ze­će. Da je ta­ko uči­nio, po­stu­pak pro­tiv 20 oso­ba bio bi do­de­ljen dru­gom su­di­ji i for­mal­no vra­ćen na po­če­tak, što bi zna­či­lo gu­bi­tak vre­me­na dok se no­vi su­di­ja ne upo­zna sa već po­od­ma­klim po­stup­kom. Ras­kin se opre­de­lio za dru­gu mo­guć­nost pa će od­lu­ku o iz­u­ze­ću do­ne­ti žal­be­no ve­će su­da u An­tver­pe­nu.

Za to vre­me, is­tra­ga sto­ji u me­stu. Nje­gov ko­le­ga Dirk Van­den Ber, bra­ni­lac Pe­te­ra Ma­e­sa, tre­ne­ra Lo­ke­re­na, sa­op­štio je da je nje­gov kli­jent, na­kon hap­še­nja po­sle tre­nin­ga u po­ne­de­ljak, pu­šten da se bra­ni sa slo­bo­de. Klub je ju­če sa­op­štio da će tre­nin­ge vo­di­ti dru­gi struč­njak. Iako je pu­šten, Ma­es tek tre­ba da se iz­ja­sni na op­tu­žbe o pra­nju nov­ca i pri­pa­da­nju kri­mi­nal­noj or­ga­ni­za­ci­ji ko­je mu se pri­pi­su­ju.

 

Komentari0
75a79
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja