utorak, 28.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:36

Vučić osudio naslovnu „Ilustrovane politike”

Ostavka Suzane Vasiljević na članstvo u Nadzornom odboru Politike AD
četvrtak, 01.11.2018. u 14:42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas i kao predsednik Republike i kao građanin naslovnu stranu „Ilustrovane politike”.

„To nije javni diskurs kakav želimo”, rekao je Vučić za Prvu televiziju povodom naslovnice tog nedeljnika sa porukom „Psi su pušteni”.

„Pokušaću da odgovorim bez bilo kakvog 'ali'. Kao predsednik Republike i običan čovek to osuđujem”, rekao je Vučić i dodao da se nada da se tako nešto neće ponavljati, bar ne u medijima u čijem vlasništvu bilo kakav udeo ima država.

Upitan da li će neko biti kažnjen, Vučić je rekao da nije policajac da bi kažnjavao, te da se niko ne kažnjava zbog uređivačke politike, i dodao da se Nadzorni odbor Politike ne meša u uređivačku politiku.

Vučić je ukazao takođe da se stvari vrlo često jednostrano posmatraju, te da tako niko nije reagovao na naslovne strane na kojima je pisalo „Samo snajper Srbina spasava”, prenosi Tanjug.

„Niste me pitali ni danas da li me je uznemirilo to što pojedini političari, slučajno moji politički protivnici, zabranjuju novinarima da budu novinari, i to najtiražnijim novinarima, zato što drugačije misle. Niste se setili da kažete kako to da na javnom servisu, kada narkodiler Sandulović govori o predsedniku republike da je kriminalac, novinar mu kaže 'hvala na tome', a kada potpredsednik najveće stranke pita kako je moguće da ne znamo ko je uplatio sedam miliona dolara Jeremiću i odakle 25 miliona evra Đilasu, novinar ga ućutkuje...”, rekao je Vučić.

Predsednik je primetio da jeste tema „Ilustrovana politika”, a da nije tema RTS, zabrana Draganu Vučićeviću da govori, to što neko traži da novinari idu u zatvor...

„Ja nemam dvostruke aršine. Imam isti aršin i za „Ilustrovanu politiku” i za one koji prete Draganu J. Vučićeviću, Aleksandru Ignjatoviću, za one koji tuku novinarke Pinka... To je potrebno da svi u društvu imamo - da istim aršinima merimo dobre i loše stvari”, rekao je predsednik.

Upitan da li ima utisak da su novinari i mediji u Srbiji podeljeni na „one za i one protiv Vučića”, Vučić je odgovorio pitanjem - da li je nekome zabranjeno da govori protiv njega, da li je neko zbog toga sankcionisan i kome nije na neka pitanja odgovorio.

„Kad je ono što govorim istina, tim gore po istinu”, konstatovao je predsednik kakva je percepcija kada njega mediji napadaju.

Ponovio je da su svi novinari i urednici na RTS postavljeni u vreme DS i da niko od njih nije promenjen, te upitao ko je najnapadanija ličnost u Srbiji, te ukazao na poslednja izdanja i naslovnice nedeljnika Vreme, NIN, Nedeljnik...na koja se, kaže, nije žalio, naprotiv:

„Molim ih da me još više napadaju, jer to snaži demokratiju u Srbiji, mene motiviše još više i pokazuje razliku između ovog i onog perioda, do pre šest godina, kada niste smeli da kazete reč protiv Đilasa, upravo zahvaljujući Šolaku i Dajrekt mediji koji su kontrolisali sve medije. Danas to nije slučaj”, rekao je Vučić.

On je naveo da neke televizije 24 sata na dan vode kampanju protiv njega i istakao da bi želeo da kritika njegovog rada bude još žešća.

„Voleo bih da mi ne diraju decu, a mene tucite kako hoćete, izmišljajte šta hoćete, ne možete da pobedite marljivost, rad, obrazovanje, posvećenost, ljubav prema otadžbini”, rekao je Vučić.

Ostavka Suzane Vasiljević na članstvo u Nadzornom odboru Politike AD

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštila je da danas podnosi ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, nakon naslovne strane najnovijeg broja Ilustrovane politike, na kojoj je natpis „Psi su pušteni”.

Vasiljević se na taj potez odlučila jer, kako navodi u pismu koje je uputila medijskim udruženjima, a u koje je Tanjug imao uvid, ne želi da svojim članstvom u Nadzornom odboru Politike AD daje podršku takvoj uređivačkoj politici, uprkos tome, ističe Suzana Vasiljević, što na nju ne može da utiče.

„Ja danas podnosim ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, jer ne želim da svojim članstvom dajem podršku ovakvoj uređivačkoj politici, na koju, nažalost, ne mogu da utičem, ali ni vama razlog za neosnovane napade na predsednika države”, navela je Vasiljević.

Vasiljevićeva je istakla da razume zabrinutost kolega, kao i da zabrinutost razume i predsednik države, koji je tim povodom reagovao, ali, kaže ona, ne razume da potpisnici saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta.

„Ne razumem da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a da ne znate da Đorđe Martić nije „glavni autor” (šta god to značilo) Ilustrovane politike, da nije čak ni zaposlen u Ilustrovanoj politici (što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim)”, kaže Vasiljevićeva.

Ona je navela da ne razume ni da potpisnici saopštenja ne znaju da Nadzorni odbor nema ingerencije nad uređivačkom politikom, već je, podseća, za nju zadužen i odgovoran jedino i samo glavni i odgovorni urednik.

„Ne razumem kakve veze ima „kraj devedesetih kada je Vučić bio ministar informisanja” sa naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine. Ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću stetu”, istakla je Vasiljević.

Navodeći da je u državnom vlasništvu još nekoliko medijskih kuća, što je, inače nasleđeno, Vasiljevićeva je upitala da li oni zaista misle da svaki od tih urednika, na dnevnom nivou, kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu.

„Sigurna sam da ne mislite”, podvukla je Vasiljević.

Ona je dodala da potpuno podržava i razume osudu naslovne strane Ilustrovane politike, kao i brigu za kolege pomenute u tom sramnom tekstu.

„Da li je osuda bila dovoljna, ili je bilo neophodno da mene lično, a u stvari predsednika posredno, optužite za sve nesreće od 90-tih pa nadalje, politizujete ceo slučaj, namerno ignorišete zakon i zahtevate od države da ga krši? O tome bih sa vama volela da razgovaram na sledećem sastanku Radne grupe 5. novembra”, poručila je Vasiljević.


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja