ponedeljak, 16.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:49
DAROVI PRIRODE

Čudotvorna svojstva meda

Jedina nekvarljiva namirnica, a uz to i izvrsna poslastica i lek
Autor: R. M.utorak, 06.11.2018. u 23:22
(Фото Пиксабеј)

Pčele su, kažu legende, svete životinje, rajska bića, Božje sluge i njegovi glasnici. Zato se veruje da je greh i nesreća ubiti ove male insekte. Njihov način života u zajednici gde svaka jedinka zna svoj zadatak oduvek je fascinirao naučnike, dok čudotvorna svojstva meda i dalje zadivljuju podjednako stručnjake i laike.

Utvrđeno je da med u sebi sadrži vitamine, minerale, enzime i kiseline. To je jedini prehrambeni proizvod koji nikada ne može da se pokvari, a poznato je da isto svojstvo stiču i namirnice „potopljene” u med.

Pored toga što je izvrsna poslastica, skoro svi narodi koriste ovaj dar iz prirode kao lek. Gotovo da nema boljke koju med ne može da ublaži ili čak izleči. Na primer, koristi se za poboljšanje probave i uklanjanje stomačnih tegoba jer se lako asimilira i ima snažno antibakterijsko dejstvo.

Takođe, primenjuje se u lečenju raznih alergija, kašlja, upale sinusa i disajnih puteva, iscrpljenosti, oštećenja jetre i žučnih tegoba, kao i srčanih oboljenja jer dobro utiče na mišiće ovog organa.

Poboljšava apetit, podiže imunitet, ali i krvni pritisak, smiruje razne upale i leči rane i opekotine. Osobama koje imaju povećan holesterol savetuje se da industrijski šećer zamene medom, a svakako je zdraviji i blagotvorniji zaslađivač u šolji mlakog čaja. Preporučljivo je uzimati kašičicu meda ujutru natašte sa mlakom, a ne hladnom vodom.

Boja ove namirnice zavisi od vrste cveća i polena koje pčele skupljaju. To naravno određuje i ukus meda. Recimo, bagremov je prijatnog mirisa i ukusa, a može biti različite boje, od svetlobele do tamnozelene.

Lipov med miriše na prolećni cvet ovog drveta, a boja mu je vodeno-bela, svetlozelena ili zeleno-žuta. Pčele koje su hranjene šećerom daju sasvim beo ili svetložut med, najčešće bez mirisa i ukusa. Korisno je i znati da gustina meda nije merilo kvaliteta.

Sve u svemu, ukoliko u svoju ishranu uvedete ovu blagotvornu namirnicu, pravo čudo koje nam poklanja priroda, organizam će vam postati zdraviji, jači i otporniji.


Komentari4
b424b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milojko
Pa ti onda pravac u Lidl po Nutelu.
Jordan
Reklamni članak! Med i šećer imaju gotovo identični sastav. Kada su svi krivi onda niko nije kriv. Kad nešto leči sve, ustvari ne leči ništa. Dokazano je da ubodi pčela leče. U Rusiji godinama uspešno rada bolnice koje koriste pčele u lečenju.
Dule Astro
Nije sve što je iz prirode baš toliko zdravo. Med jeste bio koristan i vredan našim precima koji su lovili i bili non stop u pokretu jer im je to bio izvor energije. Med je 82% šećer (ostalo je voda i malo tih hranljivih sastojaka). Plus što kašičica meda je teža od kašičice šećera i time unosite još više šećera u organizam (plus što ima više fruktoze nego dekstroze u medu). Predlažem da neki nutricionista (imate odličnog koji piše za Politiku) napiše tekst o medu, koji će sve ovo mnogo bolje od mene da objasni hranljiva i štetna svojstva meda.
Andreja Analiticar Belosvetski
Narode Srbije, ne zaboravite da je nesto tacno sto je napisano a nesto je reklama. Neko je platio da se napise clanak iz poslovnih razloga.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja