četvrtak, 17.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:52

Štrajk upozorenja počinje večeras

Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, izjavio je juče da će smenjivanje sa te funkcije bez reči prihvatiti, ali da ostavku nema razloga da podnosi
Autor: Borka Golubović-Trebješaninčetvrtak, 08.11.2018. u 10:48
(Фото Д. Јевремовић)

Članovi dramskog sindikata Singlus Narodnog pozorišta u Beogradu juče su u ranim satima doneli jednoglasnu odluku o stupanju u štrajk upozorenja, budući da Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, nije podneo ostavku do utorka uveče u 22 sata.

Štrajk upozorenja Singlus počinje večeras u 19.45 i trajaće 60 minuta u foajeu scene „Raša Plaović” i drugim prostorijama u okviru zgrade nacionalnog teatra. Članovi Štrajkačkog odbora su Darko Tomović, Bojan Krivokapić i Vanja Ejdus.

Neopozivu ostavku Dejana Savića članovi ovog dramskog sindikata traže, kako navode u svom pismu, zbog neprimerenih istupa u sredstvima javnog informisanja kojima su izrečene brojne neistine i uvrede upućene članovima Drame Narodnog pozorišta, zbog čega je položaj upravnika postao apsolutno neodrživ.

Odluku o stupanju u štrajk upozorenja potpisali su u ime sindikata Singlus članovi predsedništva Ivana Nenadović, Pavle Jerinić, Bojana Stefanović, Hadži Nenad Maričić i Jasmina Urošević.

Kao razloge za smenu Savića, iz sindikata navode nesavesno poslovanje kojima je na najgrublji način narušen ugled Narodnog pozorišta u Beogradu, nepreduzimanja bilo kakvih radnji radi sprečavanja nehumanih, nebezbednih i nezdravih uslova za rad.

Ponašanje koje se konstantno čini prema članovima sindikata i ostalim zaposlenima koje za cilj ima povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, što je suprotno Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu. Nedostavljanje odgovora na legitimna pitanja sindikata postavljena dopisom od 30. 10. 2018. godine, odnosno neodgovornog i nezakonitog poslovanja i kršenja načela zabrane zloupotrebe prava...

Iz sindikata Singlus ujedno traže: „Poštovanje i poboljšavanje osnovnih ekonomskih prava svih zaposlenih u Narodnom pozorištu u Beogradu, predviđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, kao i Zakonom o radu, a naročito ispunjenje višegodišnjih zahteva zaposlenih za poboljšanje uslova rada”, kao i poštovanje prava sindikalnih predstavnika tako što će se upravnik i članovi Upravnog odbora Narodnog pozorišta javno izviniti za svoje postupke učinjene na sastanku od 1. novembra 2018. godine…

Na kraju saopštenja Singlus poručuje da imajući u vidu da je glumcima i drugim zaposlenima okupljenim oko sindikata jedini cilj nesmetan, pravilan i kvalitetan rad nacionalnog teatra u Beogradu, kao ustanove kulture od najvećeg značaja, bez bilo kakve politizacije slučaja, zahteva da upravnik Dejan Savić prepozna ozbiljnost situacije, prestane s neistinitim i zlonamernim istupima u javnosti, podnese ostavku i na taj način omogući nesmetan rad pozorišta u jubilarnoj 150. sezoni.

Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, izjavio je juče da će smenjivanje sa te funkcije bez reči prihvatiti, ali da ostavku nema razloga da daje.

– Nikakvog razloga da dajem ostavku nemam, jer ništa pogrešno, ni nezakonito, mimo propisa i ovlašćenja nisam uradio – rekao je Savić, uz napomenu da je njega na tu funkciju postavila Vlada Srbije i da je njeno „pravo da rešava goruće probleme”.

Brnabić: Ne može se reći: „Vlada neka me smeni”

Ne može se reći: „Vlada me je postavila, vlada neka me smeni”, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić povodom situacije u Narodnom pozorištu i zahteva za smenu upravnika Dejana Savića i poručila da, ako neko prihvati funkciju u Upravnom odboru, mora da prihvati i odgovornost.

„Pratim situaciju u Narodnom pozorištu i žao mi je što se sve dešava u mesecu kad obeležavamo 150 godina te ustanove”, rekla je premijerka Brnabić novinarima u hotelu Metropol, prenose mediji. „Žao mi je što se neko obraća Vladi Srbije i ’pere odgovornost sa sebe’ i tu ne mislim samo na direktora, već i na Upravni odbor (UO)”, dodala je ona. Vlada Srbije ne može da rešava sve probleme, ponovila je, ali ljudi treba da snose odgovornost za ono što rade, a to treba da čini i UO.

Ona je naglasila da će Vlada rešiti problem, ali da, ako neko pristane da bude u UO i predsednik UO, onda treba da pristane na odgovornost koju nosi ta uloga. Brnabić je predočila da zbog toga postoje upravni odbori, javna preduzeća, lokalne samouprave, pošto ne može i ne sme vlada da radi sve. „Ako neko misli da ne može da reši problem i da vlada to treba da učini, onda očekujem da taj UO podnese ostavku“, rekla je premijerka.

Va­nja Ej­dus: Upravnik prati i ucenjuje


                                                            (Foto lična arhiva)

Iako ćemo ući u štrajk upo­zo­re­nja za po­če­tak, ali is­pu­nja­va­mo i da­lje sve svo­je rad­ne oba­ve­ze. Pred­sta­va „Va­žno je zva­ti se Er­nest”, ko­ja je ve­če­ras na re­per­to­a­ru sce­ne „Ra­ša Pla­o­vić”, bi­će od­lo­že­na za sa­mo 15 mi­nu­ta. Me­đu­tim, uko­li­ko od na­ja­vlje­nog štraj­ka upo­zo­re­nja ne do­bi­je­mo re­zul­ta­te, pred­u­ze­će­mo i eks­trem­ni­ju me­ru, od­no­sno: štrajk.

Sa uprav­ni­kom De­ja­nom Sa­vi­ćem ni­ti že­li­mo ni­ti smo ima­li bi­lo ka­kav raz­go­vor. Mi smo tra­ži­li nje­go­vu sme­nu zbog na­go­mi­la­nih pro­ble­ma unu­tar ku­će. Imao je pri­li­ku da raz­go­va­ra sa na­ma sve ove go­di­ne, a on nas je oma­lo­va­ža­vao, mal­tre­ti­rao. Ju­če je ko­le­gi­ni­cu iz slu­žbe mar­ke­tin­ga one­mo­gu­ćio da uđe u lift. Pre­ti lju­di­ma, uce­nju­je, na me­sto stal­no za­po­sle­nih ko­le­ga u mar­ke­tin­gu do­vo­di no­ve lju­de. Ko­li­ko vi­dim i ču­jem do­ga­đa­ju se pret­nje, za­stra­ši­va­nja i ma­ni­pu­la­ci­je unu­tar ku­će. At­mos­fe­ra je za­i­sta alar­mant­na. Za­što bi­smo sa ne­kim ko se ta­ko op­ho­di pre­ma svo­jim ko­le­ga­ma ima­li bi­lo ka­kav di­ja­log?

Ha­dži Ne­nad Ma­ri­čić: Bahato ponašanje Savića


                                                              (Foto lična arhiva)

Si­tu­a­ci­ja u na­ci­o­nal­nom te­a­tru je alar­mant­na. Ju­če je na jed­noj te­le­vi­zi­ji naš uprav­nik  De­jan Sa­vić svo­jim iz­ja­va­ma to­li­ko raz­ja­rio glum­ce i za­po­sle­ne u ku­ći da su pred­la­ga­li da od­mah uđe­mo u ge­ne­ral­ni štrajk. Na­rav­no, to ne­će­mo uči­ni­ti, već će­mo u za­kon­skim ro­ko­vi­ma po­ku­ša­ti da da­mo pro­sto­ra Mi­ni­star­stvu kul­tu­re i Vla­di Re­pu­bli­ke Sr­bi­je za po­te­ze.

Tru­di­mo se da za­šti­ti­mo na­ci­o­nal­no po­zo­ri­šte ko­li­ko god je to mo­gu­će. Na­ža­lost, uko­li­ko ovo po­tra­je, mo­ra­će­mo da uđe­mo u ge­ne­ral­ni štrajk, a on­da je ve­li­ka od­go­vor­nost na dr­žav­nim or­ga­ni­ma. Uprav­nik Sa­vić iz da­na u dan me­nja od­nos i ras­po­lo­že­nje pre­ma za­po­sle­ni­ma. Po­kre­nu­te su i tu­žbe pro­tiv nje­ga zbog ba­ha­tog po­na­ša­nja, zna­mo i za mo­bing ko­ji do­ži­vlja­va­ju na­še ko­le­ge. Ni­je ša­la, ovo je za­i­sta zbi­lja, jer svi zna­mo da se to de­ša­va u naj­ve­ćoj na­ci­o­nal­noj ku­ći kul­tu­re.

Jav­nost je pro­te­klih da­na slu­ša­la šta se sve de­ša­va­lo po­vo­dom pred­sta­ve „Plu­to”, pro­jek­ta ko­ji je ra­đen na naj­vi­šem me­đu­na­rod­nom ni­vou u sa­rad­nji sa ko­le­ga­ma iz Ati­ne. Sa­vi­ćev ne­sa­ve­stan od­nos pre­ma tom pro­jek­tu je na­neo ogrom­nu šte­tu naj­vi­še na­šoj dr­ža­vi zbog tra­di­ci­o­nal­nog pri­ja­telj­stva sa Grč­kom. To ne sme da se de­ša­va. Svi smo u ču­du ka­ko sve ovo još tra­je.

 

 

 

 

 


Komentari11
d1274
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Poštovani, U članku "Štrajk upozorenja..." objavili ste sliku poštanskih maraka bez navođenja imana autora, čime kršite član 15.
Poštovani, U članku "Štrajk upozorenja..." objavili ste sliku poštanskih maraka bez navođenja imena autora, čime kršite član 15. Zakona o autorskom i srodnim pravima). Reč je o javnom saopštavanju mog dela i podrazumeva se da moje ime treba da bude navedeno na prigodan način. Molim vas ada ovaj propust ispravite. Boban Savić Geto
Keša
Da li znate, da jedinu prrmijeru u ovoj sexoni koreografiše Kostjukov - direktor baleta! Bez konkursa ili javnog raspisa, čovek sam sebi dodelio projekat!
Draskone
Proletos sam bio u NP posle dužeg vremena. Tuga je i gledati rastakanje jedne takve ustanove. Nekako odmah posle toga sam odgledao jednu melodramski pretstavu u teatru Joakim Vujić u Kragujevcu. Kragujevački teatar je mala čista i skockana građevina čistih wc-a i foajea, uredne garderobe i šminkernice. Sve je bilo za svaku pohvalu. Kao da je Joakimova pozorišna kuća u Beogradu, a ova Beogradska što bi Nušić rekao u Ivanjici. Ružno baš ružno za glavni grad. Pre nekoliko godina devastirani su svi bioskopi u srbiji zarad nonopola koji je doneo kino drekavce i leteća čuda koja vam upadaju u oči kroz 3D naočare. i zvučnike koji vas bacaju iz stolice i od kojih imate ušiju za još jedno pranje. Izgleda da nas niko nije obavestio da su na red došla i pozorišta i svi ostali spomenici kulture, poput jagodinskog bioskopa sa najlepšom akustikčom salom u srbiji, ili kuće Đure Jakšića isto u Kragujevcu koja se provaljenog krova mučila ga padne četvrt veka. I najzad su je buldozeri raskomadali.
Boban Savić
Ukoliko ste već utvrdili da su poštanske marke jedino obeležje slavljeničke sezone, bilo bi lepo da ste spomenuli i ime njihovog autora jer se oko tog izdanja svojski potrudio...
poreski obveznik
Smeniti i Savica i UO i ministra kulture. Svi zajedno se prave ludi i ne resavaju stvari za koje su placeni.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja