nedelja, 07.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
petak, 09.11.2018. u 12:20
ISHRANA

Kumkvat – japanska pomorandža

Ovo citrusno voće sadrži vitamine A, Be kompleks, Ce i E, a od minerala tu su zastupljeni kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum i cink
(Фотографије Пиксабеј)

Kumkvat je voće koje mi je ulepšalo ovo toplo nedeljno novembarsko jutro, pa sam morala da saznam sve o njemu. Verovala sam da se, što se tiče ponude citrusa u našoj zemlji, već sve zna, ali, kao što vidite, nisam bila u pravu. I to na moju sreću. Kumkvat je citrusno voće veličine malo veće masline ili čeri paradajza, a neopisivo liči na minijaturnu pomorandžu, blago ovalnog oblika. Prema činjenici da se ne guli, već ceo jede, kumkvat više liči na paradajzić nego na citruse.

Obično se naziva japanska pomorandža (zlatna pomorandža), pa je sasvim očigledno odakle potiče. Najviše se proizvodi u Kini, Japanu, Koreji, Indiji, Filipinima, dakle jugoistočnoj Aziji. Ovo voće su Evropljani prvi put videli pre neki vek i po. Tek pre 100 godina kumkvat je botanički klasifikovan i zajedničko je ime za nekoliko sličnih vrsta.

Nutritivna vrednost kumkvata je 71 kilokalorija/100g. Ovo citrusno voće sadrži vitamine A, Be kompleks, Ce i E, a od minerala tu su zastupljeni kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum i cink.

U Evropi se kumkvat takođe uzgaja, mahom na Krfu i drugim delovima Grčke. Voli toplu klimu, leta 25–38 stepeni Celzijusa, a izdržava i mrazeve do minus 10 stepeni Celzijusa. Naravno, što su topliji predeli, rod je veći.

Ako pričamo o ovalnom kumkvatu, ovo voće ima slatkokiseo ukus poput nekog miksa limuna, mandarine i pomorandže. Kumkvat ima neobično osvežavajući ukus. Njegovo malo drvo-žbun se na istoku gaji i kao sobna biljka tj. bonsai, a plod daje oko lunarne/kineske nove godine. Ako ste pomislili da je ovo idealno voće za saksiju u vašoj sobi ili na terasi, ipak jedan savet: kumkvat se ne može dobro razmnožavati iz semenki, već se to čini kalemljenjem na stablo drugog citrusnog voća.

Upotreba ovog voća je raznovrsna: od garnirunga kod koktela, do integralnog sastojka voćnih salata i dodatka čajevima. Ja ga preporučujem svežeg, umesto poslastice, kada želite da se osvežite. Sada ga možete naći na pijacama i u hipermarketima, pa za početak – probajte ga.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari0
de01a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja