sreda, 21.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:41
ISHRANA

Kumkvat – japanska pomorandža

Ovo citrusno voće sadrži vitamine A, Be kompleks, Ce i E, a od minerala tu su zastupljeni kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum i cink
petak, 09.11.2018. u 12:20
(Фотографије Пиксабеј)

Kumkvat je voće koje mi je ulepšalo ovo toplo nedeljno novembarsko jutro, pa sam morala da saznam sve o njemu. Verovala sam da se, što se tiče ponude citrusa u našoj zemlji, već sve zna, ali, kao što vidite, nisam bila u pravu. I to na moju sreću. Kumkvat je citrusno voće veličine malo veće masline ili čeri paradajza, a neopisivo liči na minijaturnu pomorandžu, blago ovalnog oblika. Prema činjenici da se ne guli, već ceo jede, kumkvat više liči na paradajzić nego na citruse.

Obično se naziva japanska pomorandža (zlatna pomorandža), pa je sasvim očigledno odakle potiče. Najviše se proizvodi u Kini, Japanu, Koreji, Indiji, Filipinima, dakle jugoistočnoj Aziji. Ovo voće su Evropljani prvi put videli pre neki vek i po. Tek pre 100 godina kumkvat je botanički klasifikovan i zajedničko je ime za nekoliko sličnih vrsta.

Nutritivna vrednost kumkvata je 71 kilokalorija/100g. Ovo citrusno voće sadrži vitamine A, Be kompleks, Ce i E, a od minerala tu su zastupljeni kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum i cink.

U Evropi se kumkvat takođe uzgaja, mahom na Krfu i drugim delovima Grčke. Voli toplu klimu, leta 25–38 stepeni Celzijusa, a izdržava i mrazeve do minus 10 stepeni Celzijusa. Naravno, što su topliji predeli, rod je veći.

Ako pričamo o ovalnom kumkvatu, ovo voće ima slatkokiseo ukus poput nekog miksa limuna, mandarine i pomorandže. Kumkvat ima neobično osvežavajući ukus. Njegovo malo drvo-žbun se na istoku gaji i kao sobna biljka tj. bonsai, a plod daje oko lunarne/kineske nove godine. Ako ste pomislili da je ovo idealno voće za saksiju u vašoj sobi ili na terasi, ipak jedan savet: kumkvat se ne može dobro razmnožavati iz semenki, već se to čini kalemljenjem na stablo drugog citrusnog voća.

Upotreba ovog voća je raznovrsna: od garnirunga kod koktela, do integralnog sastojka voćnih salata i dodatka čajevima. Ja ga preporučujem svežeg, umesto poslastice, kada želite da se osvežite. Sada ga možete naći na pijacama i u hipermarketima, pa za početak – probajte ga.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com


Komentari0
f9a76
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja