ponedeljak, 15.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:07

Pro­ra­di­la cer­ska ma­gi­stra­la

Autor: petak, 16.11.2018. u 18:22
Ме­шта­ни Дво­ри­шта на но­вом ас­фал­ту (Фо­то М. Ми­ју­шко­вић)

Ša­bac – Put Dvo­ri­šte–Rum­ska–Mi­lo­še­vac, ko­ji po­ve­zu­je ne­ko­li­ko pla­nin­skih se­la u ša­bač­koj op­šti­ni, a ko­ji je zbog svog zna­ča­ja na­zvan cer­ska ma­gi­stra­la, ko­nač­no je as­fal­ti­ran i pre­dat na upo­tre­bu me­šta­ni­ma. Iako je ova de­o­ni­ca od 3,5 ki­lo­me­ta­ra bi­la pred­met pred­iz­bor­nih obe­ća­nja lo­kal­nih vla­sti, put je za­vr­šen tek ovih da­na za­hva­lju­ju­ći Vla­di Sr­bi­je, ko­ja je za ovu na­me­nu iz­dvo­ji­la vi­še od 37 mi­li­o­na di­na­ra.

As­fal­ti­ra­nje ovog pla­nin­skog prav­ca me­šta­ni­ma Dvo­ri­šta skra­ti­lo je pu­to­va­nje do Mi­lo­šev­ca za čak 20 ki­lo­me­ta­ra, jer su ra­ni­je mo­ra­li da idu oko­lo, pre­ko Var­ne i Po­cer­skog Met­ko­vi­ća. Jed­na­ko kom­pli­ko­va­no bi­lo im je i do hlad­nja­če u – ta­ko bli­zu a ta­ko da­le­kom – Bo­ji­ću, do ko­je su u se­zo­ni pre­la­zi­li po 15 ki­lo­me­ta­ra u jed­nom prav­cu. No­vi put pre­ko Mi­lo­šev­ca otvo­rio im je ve­zu pre­ma  Pet­ko­vi­ci (16 ki­lo­me­ta­ra) a oda­tle iz­la­zak na ma­gi­stral­ni pra­vac pre­ma Lo­zni­ci i Re­pu­bli­ci Srp­skoj.

– Put iz­me­đu Dvo­ri­šta i Mi­lo­šev­ca je „pro­bi­jen” još dav­ne 1948. go­di­ne, ali je de­ce­ni­ja­ma bio ne­pro­ho­dan. Se­dam­de­se­tih je ta­ko­đe bi­lo go­vo­ra o nje­go­vom as­fal­ti­ra­nju, ali je pro­jekt­na do­ku­men­ta­ci­ja ura­đe­na tek 2007. go­di­ne. Ra­do­vi su za­po­če­ti 2012. ali su ubr­zo za­u­sta­vlje­ni, pa je Dvo­ri­šte osta­lo sle­po cre­vo, zbog če­ga je spa­lo na sve­ga 68 ku­ća – ka­že Ži­van Ma­rić, pred­sed­nik MZ u ovom se­lu.

Ova sa­o­bra­ćaj­ni­ca iz­u­zet­no je zna­čaj­na za me­šta­ne sva tri se­la, jer su sa­da po­ve­za­na sa Ma­čvom, ali i pre­ko Te­ke­ri­ša sa Za­vla­kom i op­šti­na­ma  Kru­panj i Lo­zni­ca. Spa­ja­ju­ći se­la ta­ko­zva­ne gor­nje Po­ce­ri­ne, Vla­da Sr­bi­je ulo­ži­la je pre­ko 150 mi­li­o­na di­na­ra.


Komentari1
d1f30
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ВлаДо
Двориште се налази између Румске и Милошевца и не може овако да се наводи правац пута него Румска-Двориште-Милошевац или Милошевац-Двориште-Румска.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja