ponedeljak, 10.12.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:37

Dobar rod, jabuke ostale neubrane

Za industrijsku jabuku manjka kupaca, a otkupna cena nedovoljna da nadoknadi dnevnice angažovanih radnika
Autor: Aleksandra Isakovponedeljak, 19.11.2018. u 09:59
За индустријску јабуку премало купаца (Фото А. Исаков)

Subotica – U voćnjacima na severu Bačke jabuke leže na zemlji, nema ko da ih sakupi, a trud se i ne isplati. Industrijska jabuka se otkupljuje za četiri dinara po kilogramu, ponegde i za tri, što je cena za koju se ne isplati ni sagnuti se da je pokupe, niti angažovati radnike za sakupljanje u voćnjaku.

Pri tome, kaže Marija Vujić, menadžer prodaje u Hladnjači „Voćko” u Tavankutu, domaći prerađivački kapaciteti Srbije ne mogu da prime svu industrijsku jabuku koja je ostala u voćnjacima.

„Sedmično smo uspevali da pošaljemo tek po jedan, najviše dva kamiona prerađivačima, a imali smo jabuka za dvostruko više”, navodi Vujićeva za „Politiku”. „Voćko” je industrijsku jabuku otkupljivao za četiri dinara, a od toga ostajalo im je 50 para za manipulativne troškove.

Tavankut je naselje pored Subotice koji je izrazito voćarski i povrtarski kraj, a slična situacija je i na severnom obrubu grada, u naseljima Hajdukovo i Bački Vinogradi. Sabolč Galgoci spada u velike proizvođače jabuka u Bačkim Vinogradima, zadovoljan je njenim rodom i kvalitetom, i kaže da je sav rod ubrao.

Međutim, jabuka koja je opala sa drveta i tretira se kao industrijska ostala je da leži ispod stabala. „Spominjali su cenu od četiri i pet dinara, ali nisu hteli ni za toliko da je odnesu. Zato je i propala”, rekao je Galgoci.

Procenjuje se da je ove godine u voćnjacima, i pored dobrog roda, negde i do 30 i 35 odsto jabuke industrijskog kvaliteta. Trud oko nje isplatio se samo onima koji peku svoju rakiju.

Beračima jabuka, koji u Tavankut stižu iz Bosne i Hercegovine i sa juga Srbije, plaćala se satnica od 200 dinara, plus još 30 do 50 dinara na ime troškova prevoza čoveku koji je dovodio radnike. To su troškovi koji su se isplatili samo onima koji su imali jabuke vrhunskog kvaliteta, a i to je uslov koji je sve teže dostići.

Ovogodišnje vremenske prilike pogodovale su rodu jabuke koji je obilan, i mada su proizvođači zadovoljni sa kvalitetom, Rusi koji su gotovo isključivi strani kupci domaćeg rajskog voća, dodatno su zategli uslove pod kojima se jabuka može naći na njihovoj pijaci.

Marija Vujić kaže da su uslovi rigorozni, i da svaka „slabost” jabuke, koja i neće dovesti do njenog propadanja, vraća šleper. Tako navodi da je sorta „greni smit” koja se bere krajem oktobra, zbog nekoliko hladnih dana u septembru dobila pramen crvene boje. Zbog te „mane”, koja uopšte ne utiče na njen kvalitet, naprotiv jabuka je tek u oktobru fiziološki zrela, „greni smit” je obran u septembru dok je još bio zelen.

Hladnjača „Voćko” ima 20 kooperanata i kapacitet od dve hiljade tona, ali uz mini-hladnjače samih odgajivača oni na tržište, pretežno rusko, plasiraju i do tri hiljade tona jabuke i to samo iz Tavankuta.

Međutim, šta sa onim voćem koje nije perfektno, a koje zbog cene ne vredi ni ubrati? Marija Vujić kaže da su od prošle godine počeli sa ceđenjem organskog soka od jabuke i za sada rade male količine koje plasiraju u ovdašnjim prodavnicama zdrave hrane.


Komentari10
ce2e6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Bratislav Zivadinovic
Zivim u Ekvadoru vise od 30 godina. Za to vreme nikada nisam mogao da kupim kilogram jabuka za manje od $1,2. Ako je neko zainteresovan za izvoz u Latinsku Ameriku, neka mi se javi.
Dragana
Kontak adresa?
Preporučujem 0
Vojislav
Privatni sector nema novaca za ozbiljniju preradu voca ,zato je neophodno da Drzava ponudi novac I nadje strucnjake da se zapocne prerada.Vocke su odgajene i sposobne da daju prinos. To je vec pola investicije ulozeno i steta je da propadne. Drzava moze da dobije ulozene pare nazad za nekoliko godina i nadalje prikuplja porez od razvijene proizvodnje.Tako bi barem trebalo da bude ,ako imamo iole pameti.
Леон Давидович
@Држава је своја предузећа за прераду воћа и поврћа уништила. Постоје случајеви да су приватници који су купили фирме упропастили постројења за примарну прераду и продали машине , можда и добар део као росфрај . Приватници само гледају лаку зараду. А то значи направи пуниоцу сокова, нектара освежавајућих пића. Уместо да се бавиш мукотрпним послом где ти треба 9 или 10 кг јабука за килограм концентрата јабуке, купиш из увоза концентрат, додаш, воде , шећера киселине, ароме и упакујеш у Тетра пак амбалажу и ето зараде. Примарном прерадом баве се они који још цене индустрију као на пример кад су у питању јабуке Кинези, Пољаци, Турци итд. Овде код нас привватник само гледа како да што лакше заради новац , неће ти да се баве мукотрпним пословима прооизводње.
Preporučujem 7
MRMila
Ali voce propada diljem Srbije gde svako ima par stabala za svoje potrebe. Zrele jabuke divno se crvene i evo docekale su sneg na grani kao i trulo grozgje na lozu. A sve sto je padalo (celo Gospodnje Leto) na zemlju a rodile su do zemlje savijenih grana, propadale su ispod stabla isred kucnih vrata. Daleka je Evropa ako nismo znali, jer kod njih ne propada ni kap Kise.
Леон Давидович
Ко ће прерадити јабуке када нема више фабрика. Присетимо се колико је некада у Србији било фабрика за прераду воћа и поврћа и које су то количине готових производа биле. Највише јабуке могло би отићи у производњу концентрата, али уместо да се производи домаћи концентрат многе пунионице сокова и нектара радије ће купити увозни итд. Шта се данас све подразумева под фабриком? Није исто имати пунионицу сокова и примарну производњу где се управо прерађују огромне количине сировине до полупроизвода или готовог производа пто би у овом случају од јабуке значило, концентрат или сок.
Sasa Trajkovic
Dokle više taj javašluk u Srbiji kad NE rodi NE valja kad rodi još gore? Dokle ćemo prodavati sirovine umesto sokove ili džem... dajtre nešto naučite od tog zapada kome se toliko divite.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja