subota, 19.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:38
Konsolidacija bankarskog tržišta Srbije

Samo najjači ostaju

četvrtak, 15.11.2018. u 12:47
(Фото Драган Јевремовић)

Talas preuzimanja, koji je zapljusnuo bankarsko tržište Srbije, očekivan je iz razloga što je 29 banaka previše za zemlju čiji je bruto domaći proizvod prošle godine bio manji od 37 milijardi evra. Prvi potez je povukao Miodrag Kostić, koji je u međuvremenu postao stopostotni vlasnik AIK Banke, da bi ona potom preuzela Alfa banku. Prošle godine AIK Banka je bila prva u Srbiji po neto profitu od 118 miliona evra, četvrta po kapitalu od pola milijarde evra i šesta po ukupno odobrenim kreditima od skoro 1,8 milijardi evra.

Trenutno ima čak 14 banaka sa tržišnim učešćem manjim od 1,5 odsto. Sve one zajedno odobrile su samo 7,5 odsto ukupnih kredita, dok je udeo šest najvećih banaka, Inteze, Komercijalne, Unikredit, Sosijete ženeral, Rajfajzen i AIK Banke osam puta veći - 62,2 odsto. „Nisam siguran da će još dugo moći samostalno da opstane deset patuljastih banaka sa tržišnim udelom manjim od 0,4 odsto, od kojih je čak šest prošlu godinu završilo sa neto gubicima”, zaključuje ekonomski novinar Miša Brkić.

Ako se pogledaju rezultati poslovanja za 2017. najviše novca za kupovinu novih banaka ima AIK Banka. Miodrag Kostić je praktično jedini biznismen iz Srbije koji je u bankarskom sektoru već ušao u EU, kao suvlasnik Gorenjske banke. Saglasnost Evropske i Slovenačke centralne banke za kupovinu većinskog paketa akcija Gorenjske banke za Kostića su potvrda sa najvišeg mesta da je njegova AIK Banka kapitalno jaka, stabilna i likvidna, a to su osobine o kojima i štediše vode sve više računa, posebno od kako su kamatne stope na istorijski najnižem nivou.


Početna / Specijalni dodaci /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja