nedelja, 22.09.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:20

Svetkovina čvaraka i kobasica u Novom Sadu

subota, 24.11.2018. u 14:31
Спремање чварака (Принтскрин Јутјуб)

NOVI SAD  - U Gastro hali 6 Novosadskog sajma održava se prvi Novembar fest, prava svetkovina čvaraka, kobasica, džigernjača i švargli, kao tradicionalnih vojvođanskih delikatesa.

A sve to praćeno zvucima tamburaških orkestara i folklorom - to je slika prvog Novembar festa.

Na jednom kraju tope se čvarci, na drugom nastaju domaće kobasice koje odmah idu na roštilj na zadovoljstvo svih posetilaca.

Slavko Subičin iz Idvora, rodnog mesta našeg proslavljenog naučnika Mihajla Pupina, kaže da ne postoji tajna pravljenja vrhunskih čvaraka, ali da su najbolji oni od domaćih svinja koje se hrane zdravo i prirodno.

„Svinjska mast, umerena vatra i stalno mešanje i posle sat i po čvarci su gotovi. Naravno dodaje se malo mleka koje im da onu lepu, crvenu boju, eto to je sva filozofija”, priča nam Slavko.

Svi znaju za turijsku kobasicu, ali i za čuveni petrovački kulen. Jan Lačok iz Bačkog Petrovca kaže da svako domaćinstvo u tom mestu pravi najmanje 100 kilograma kulena za svoje potrebe. A oni koji ga prodaju imaju unapred naručene kobasice jer ljudi iz svih krajeva Srbije obožavaju ovaj ljuti delikates.

„Sve je to prirodno. Najbolje je praviti kobasice od svinja koje imaju godinu dana, a tajna je i u vodi iz naših bunara koje svako ima u svom dvorištu”, tvrdi Lačok.

I stara Novosađanka, sada predsednica srpskog parlamenta, Maja Gojković, nije odolela da obiđe ovu manifestaciju i da kupi nešto od proizvoda u kojima uživaju generacije u njenoj porodici.

„Sve više se ljudi vraćaju tim pravim vovođanski, tradicionalnim specijalitetima. Pokušavali su da nas ubede da nisu zdravi, a naprotiv neuporedivi su sa industrijskom hranom. Ja sam zagovornik pokreta jesti polako i uživati u tome”, rekla nam je Maja Gojković.

Organizator manifestacije je Kolor pres grupa, a njen predsednik Robert Čoban kaže da su u Novi Sad dolazili ljudi iz raznih krajeva i da je svako sa sobom doneo i nešto od tradicije koju su manifestacijom želeli da prikažu.

„U mom se kraju govori svinjokolj, u drugima je karabinje ili zabijačka, ali sve je to naša tradicija koja se održava krajem novembra i mi smo hteli da prikažemo ne samo hranu, već i muziku i kulturu tih naših krajeva”, ističe Čoban.

U izradi kobasica na Novembar festu organizovano je i takmičenje. Da ne bi bilo neravnopravne borbe postojale su kategorije, od profesionalaca, preko amatera iz starih novosadskih naselja, do sportista i novinara. Za žiri su neke bile bolje, neke malo manje, ali su svi bili zadovoljni i svi su, kažu, pobedili, prenosi Tanjug.


Komentari4
98e19
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Nedim
Previše je to holesterola,treba zimi jača hrana ali sada idu slave pa Nova godina,Božić,Pravoslavna Nova Godina,pečenje praseće,jagnjeće,kolači,torte,vina...povećan holesterol u krvi nije dobar a crvena mesa kažu da izazivaju i kancer.Dijeta pa sok od cvekle,ne mora sve da bude masno,nije dobro za želudac i žuč.Gojkovićeva ne čeka dugo kod lekara ako joj zatreba ali običan svet nijeVIP.
Juraj
Retko kad "stara Novosadjanka" kaže nešto suvislo. Ovoga puta se sa njom slažem u potpunosti.
Метузалем
Само кад погледам ову слику пође ми вода на уста.
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Српски крекери!
Preporučujem 13

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja