Predstojeći božićni post i slave koje ove godine mahom padaju u sredu i petak obradovali su prodavce ribe na gradskim pijacama, ali koliko god da je ponuda bogata i primamljiva, nije za svačiji džep. Trgovci su saglasni sa mušterijama da im je roba skupa, ali kažu da su zadovoljni kako ide prodaja. Najtraženiji su losos, oslić, skuša i naravno šaran koji slovi za „slavsku ribu”. Kada se kupuje za slavsku trpezu, sugrađani uglavnom pazare već pečeno riblje meso, dok oni koji poste uzimaju ribu koju pripremaju sami, ističu prodavci.
– Narod kupuje, što za slavu, što za post. Najviše idu skuša i oslić, bar kod nas. Skuša je 299, oslić 410 dinara po kilogramu – kažu trgovci sa Kalenić pijace i potvrđuju da se riba najbolje prodaje u toku posta i sredom i petkom cele godine kada mnogi vernici poste.
Izbor sveže i zamrznute, ali i pržene i pečene ribe na ovoj tržnici je raznovrstan. Najskuplji su fileti: kilogram od brancina i orade staje 2.250 dinara, lososa i smuđa 1.990, tune 2.200, pastrmke 1.185. Kalifornijska pastrmka se kreće od 520 do 780 dinara po kilogramu, dok ceo losos, koji teži između četiri i pet kilograma, košta između 5.640 i 7.050 dinara.
– Ne postim, ali kad mi se jede riba za ručak, ne spremam je kod kuće, nego kupim prženu – kaže sugrađanka Danica Đorđević.
U jednoj od ribarnica gde se prodaje gotova riba kažu da se ljudi ovako snabdevaju mnogo češće nego nekad.
Sto grama prženog lososa iznosi 289, skuše 79, oslića 89, a šarana 109 dinara.
– Koju ribu će domaćice izabrati zavisi od budžeta, ali i od recepata, a retko kad se može videti posna slavska trpeza bez šarana ili oslića. Zato ga i volimo – objašnjavaju kupci u jednoj ribarnici.
I kada nisu slave i post ljudi često kupuju lignje, panirane štapiće i druge zamrznute riblje proizvode koji su ukusni i mogu se brzo pripremiti.
– Nekad se najviše isplati kupiti zamrznute proizvode i ne boli te glava, ali tako se slava ne slavi. Ne postim, ali slavim Svetog Nikolu. Mnogo je skuplje i teže pripremiti posnu slavsku trpezu, nego mrsnu. A riba je skupa, naročito uoči posta i slava – kaže sugrađanka Sonja Savić.
I na Bajlonijevoj pijaci cene su gotovo iste kao na Kaleniću: kilogram oslića je 420, skuše 300, šarana 460, soma 750, štuke 960, dimljene pastrmke 1.290 i lososa 2.200 dinara. Tu i tamo se može naći neka vrsta ribe koje drugde nema, ali prema rečima prodavaca, kupci se uglavnom odlučuju za neku „klasičnu” i uobičajenu varijantu, naročito kada je reč o slavi.
• oslić 410
• šaran 460
• pastrmka 520–780
• som 750
• štuka 960
• dimljena pastrmka 1.290
• dimljeni losos 2.200
• fileti brancina 2.250
u dinarima
Srbi, prema procenama, pojedu osam kilograma ove namirnice, što je upola manje od svetskog proseka. Razlozi za to su različiti – nemamo naviku, izbor ribe je mali, ponuda nije zadovoljavajuća... I koliko god da je riblje meso zdravo, i koliko god stručnjaci preporučuju da bi dvaput nedeljno trebalo da bude deo našeg obroka, mnogi i ne mogu da priušte sebi da ga češće uključe u jelovnik.
– Znamo svi da je riba zdrava i da je treba jesti, ali to je veoma skupo. Danas je gotovo nemoguće da se hranite zdravo jer košta. A posle vas pitaju što ste bolesni! – žale se dva starija sugrađanina koja smo sreli na Kalenić pijaci.
Kako savetuje nutricionista Milka Raičević, oni koji se odluče na uzdržavanje od određenih namirnica, trebalo bi da se posavetuju sa lekarom i nutricionistom. Jer, kako ističe, „post je zdrav koliko smo mi zdravi”.
– U pitanju je vrsta detoksikacije. Čistimo se tako što unosimo više vlakana, vitamina, minerala, lakše svarljive hrane, zdravih masnoća... – objašnjava Raičević. Ona dodaje da osim ribe, koja je zamena za meso, tokom posta treba jesti i koštunjavo voće, pasulj, geršlu, nezaslađene kompote...
– Ribu treba unositi dva puta sedmično jer sadrži omega tri masne kiseline koje čiste krvne sudove, čuvaju srce, utiču na nivo holesterola… Najbolje vrste su losos koji ujedno ima najveći procenat masnih kiselina, ali i zadovoljava količinu belančevina neophodnih u jednom obroku. Zdravi su i inćuni, pastrmka, haringa... Sa skušom nikada nećete pogrešiti jer se hrani isključivo planktonom, pa u njenom mesu nema žive, tragova nafte i mulja koji se mogu naći kod ribe koja živi u nečistim vodama – preporučuje Raičević.
Najbezbednije u prodavnicama i na tržnicama
Da bi uštedeli, mnogi Beograđani će tokom predstojećeg posta zaobilaziti prodavnice i proverene pijačne tezge, pa će svežu ili dimljenu ribu pazariti na ulici ili kod nepoznatih alasa. Zato stručnjaci apeluju da prilikom izbora namirnica koje ćemo izneti na porodičnu trpezu ipak biramo očima, a ne novčanikom.
Sveža riba prepoznaje se po crvenkastim škrgama, svetlim krljuštima koje su čvrste i ne otpadaju, po bistrim očima... Kada se pritisne prstom, riblje meso ne sme da se lepi, već mora biti čvrsto i elastično, i nikako ne sme imati neprijatan miris.
Najbezbednije je ovu namirnicu kupovati u samoposlugama, prodavnicama delikatesa i ribljeg mesa, ugostiteljskim objektima i na pijacama koje su pod budnim okom nadležnih i teško im se može „provući” riba koja nije za upotrebu.
Uzdržavanje od loših misli, reči i dela
Božićni post koji je, kako kaže voždovački paroh Gligorije Marković, priprema za slavlje Roždestva Hristovog, počinje u sredu i trajaće do 7. januara. Četrdeset dana do najradosnijeg hrišćanskog praznika vernici će provesti uzdržavajući se od mrsne hrane, ali i loših misli, reči i dela.
– Sredom i petkom se posti na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a na praznike se uzimaju riba i vino. Post ne čini jelovnik sam po sebi, već je sve to povezano sa dolaskom u crkvu, odnosom čoveka sa Bogom i sa samim sobom – objašnjava Marković i dodaje da je najbolje da vernici sa sveštenicima razgovaraju o tome kako će postiti narednih dana. Važno je, kako kaže, da prema drugima pokažemo ljubaznost, dobra osećanja, postupamo bez osude i prezira i gajimo milosrđe i čovekoljublje.
– Naš post je naš sjaj, odnosno sjaj neba koji smo na sebi poneli – kaže sveštenik Marković podsećajući da smo na svetu jedni zbog drugih, a ne zbog samih sebe.