ponedeljak, 09.12.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:19
ISHRANA: ULjE (1)

Susam i koštice grožđa

Pomaže kod reumatoidnog artritisa i anemije, ali i snižavaju krvni pritisak
četvrtak, 06.12.2018. u 20:32
(Фото Пиксабеј)

Kada je reč o biljnim uljima, suncokretovo rafinisano ulje ima dominantan položaj na tržištu i gotovo svi ga koristimo. Da li baš moramo da upotrebljavamo ovo ulje kada su nam dostupna i druga biljna ulja koja su mnogo zdravija?

Ako se pita naš novčanik, zadržaćemo se na običnom suncokretovom ulju. Ako su u izboru presudni neki drugi, pre svega zdravstveni faktori, možemo izabrati između čitave lepeze zdravih ulja. Svi smo, verujem, čuli koliko je maslinovo ulje zdravo, a mnogi ga redovno koriste. O njemu je bilo govora i ranije, ali hajde da vam predstavim i neka manje poznata, a isto tako zdrava ulja, koja možete pronaći u najbližoj bioprodavnici.

Susamovo ulje je dobijeno od semena susama. Osim što se koristi za kuvanje u južnoj Indiji, upotrebljava se i kao poboljšač ukusa u afričkim i jugoistočnim azijskim kuhinjama. Ima prepoznatljivu aromu i ukus i popularno je u alternativnoj medicini. Susamovo ulje bogato je linolnom kiselinom i oleinskom kiselinom. Sadržaj vitamina E je 0,2 mg a vitamina Ka 1,8 mg. Ulje ne sadrži nikakve ugljene hidrate, proteine i vlakna. Količina holina je jedan odsto.

Seme susama ima puno vitamina i minerala. Tu su bakar, cink, magnezijum, gvožđe i naravno – kalcijum. Ulje tokom proizvodnje zadržava dosta ovih blagotvornih minerala, posebno cinka i bakra. Ovi minerali pomažu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, cirkulaciji krvi i metabolizmu. Bakar je poznat po svojim antiinflamatornim osobinama i pomaže u smanjivanju artritisnog bola, oticanju zglobova i jačanju kostiju.

Ulja od susama sadrži gvožđe. Zato je ono jedan od najprikladnijih kućnih lekova za anemiju, kao i druge probleme sa nedostatkom gvožđa. Korišćeno je za kuvanje od davnih vremena. Prema istraživanju rađenom u Indiji, susamovo ulje utiče na smanjenje krvnog pritiska i povećava antioksidativan status kod hipertenzivnih pacijenata.

Sadrži aminokiselinu poznatu kao tirozin, koji je direktno povezan sa serotoninskom aktivnošću. Serotonin je neurotransmiter koji utiče na naše raspoloženje. Neuravnoteženost može dovesti do depresije i stresa. Prema istraživanjima, upotreba susamovog ulja u ishrani pomaže u proizvodnji serotonina, što zauzvrat pomaže smanjenju stresa i depresije.

Ovo ulje i ima protivupalna svojstva, pomažete u borbi protiv različitih bakterija.

Neželjeni efekti upotrebe susamovog ulja u ishrani mogu biti povećanje težine, divertikuloza, alergijske reakcije kod osoba koje su preosetljive na susam, anafilaksija, dijareja, pa čak i pobačaj.

Ulje koštice grožđa je nusproizvod u proizvodnji vina. Ukoliko je reč o rafinisanom ulju, ono se zagreva na vrlo visokim temperaturama koje donekle neutrališu njegova pozitivna svojstva. Dobra stvar je ta što ga možete koristiti i za termičku obradu, a ne samo kao salatni preliv. Ulje od koštica grožđa koje je hladno presovano je bolji izbor od rafinisanog, jer bilo koje ulje koje se pregreva – degradira.

Ovo ulje bogato je polinezasićenim masnim kiselinama, a to su uglavnom omega-3 i omega-6 masne kiseline. Omega-3 su korisne za vaše srce i krvotok i treba ih u ishrani češće upotrebljavati nego zasićene masti i transmasti. Suština je u ravnoteži omega-6 masnih kiselina i omega-3 masnih kiselina u vašem telu. Većina ljudi unosi previše omega-6 masnih kiselina, a nedovoljno omega-3.

Ulje koštice grožđa je dobar izvor vitamina E, čak i bolji od maslinovog ulja. Vitamin E funkcioniše kao antioksidant koji rastvara masti, što pomaže zaštiti vaše ćelije od oštećenja slobodnih radikala koji su povezani sa rakom, srčanim oboljenjima i drugim hroničnim bolestima. Vitamin E takođe osnažava imuni sistem. Ovo ulje može biti deo zdrave ishrane kada se konzumira umereno. Ima neutralan ukus i dobro se kombinuje sa mnogim receptima. Takođe pomoći će da vaša koža izgleda mlađe, a da kosa bude jača i bujnija. Nema poznatih neželjenih efekata konzumiranja ulja koštice grožđa, ali ljudi koji su alergični na grožđe ne smeju ga koristiti.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com


Komentari0
9f921
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja