četvrtak, 21.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 06.12.2018. u 09:08

Stare negotinske kafane

Po­red to­ga što je po­znat po zna­me­ni­tim lič­no­sti­ma: haj­duk Velj­ku Pe­tro­vi­ću, Ste­va­nu Sto­ja­no­vi­ću Mo­kranj­cu, Đor­đu Sta­no­je­vi­ću, mno­gim ugled­nim pro­fe­so­ri­ma, le­ka­ri­ma, in­že­nje­ri­ma, ofi­ci­ri­ma, Ne­go­tin je po­znat i kao grad sa mno­go ka­fa­na. 

U „Grand ho­te­lu”, vla­sni­ka Ma­ti­ća, jed­nom od pr­vih u Ne­go­ti­nu, na Dan uje­di­nje­nja Sr­ba, Hr­va­ta i Slo­ve­na­ca, 1. de­cem­bra, odr­ža­va­ni su ofi­cir­ski ba­lo­vi. Ka­ko je svo­je­vre­me­no za­be­le­ži­la Da­ni­ca Bre­škov­ski, su­pru­ga srp­skog ofi­ci­ra ru­skog po­re­kla, slič­ne za­ba­ve bi­le su i tre­ćeg da­na Bo­ži­ća, na ro­đen­dan kra­lji­ce Ma­ri­je, su­pru­ge kra­lja Alek­san­dra Ka­ra­đor­đe­vi­ća uje­di­ni­te­lja SHS. Dru­gog da­na Bo­ži­ća odr­ža­va­ne su za­na­tlij­ske za­ba­ve, a na Sre­te­nje, 15. fe­bru­a­ra, sla­vi­li su uči­te­lji. 

U ba­šti ho­te­la „Be­o­grad”, u cen­tru gra­da, ko­ji i da­nas po­sto­ji, u let­njim me­se­ci­ma sva­ko­ga da­na bi­la je mu­zi­ka za ples. Jed­ne let­nje ve­če­ri tri­de­se­tih go­di­na Ne­go­tin­ce je za­ba­vlja­la mu­zič­ka po­ro­di­ca iz Be­ča. Me­đu nji­ma bi­la je i mla­da da­ma u ko­ju se za­gle­dao ne­go­tin­ski ju­ve­lir Mi­lan, iz po­zna­te po­ro­di­ce Ca­jić. Mla­da Beč­lij­ka ubr­zo je po­sta­la go­spo­đa Ca­jić, i do kra­ja ži­vo­ta osta­la je u Ne­go­ti­nu, pod­u­ča­va­ju­ći mno­ge mla­de Ne­go­tin­ce kla­vi­ru. „Pa­riz”, vla­sni­ka Spi­re Iva­no­vi­ća, bio je tre­ći ho­tel u gra­du ko­ga su Ne­go­tin­ci ta­ko­đe ra­do po­se­ći­va­li. 

U sta­roj čar­ši­ji su bi­le ka­fa­ne „Na­ci­o­nal” i „Du­cić”. Jed­na od po­zna­ti­jih je ka­fa­na „Fi­li­fe­ro­vić”, u Gro­bljan­skoj uli­ci, u ko­ju su go­sti do­la­zi­li i na par­ti­ju bi­li­ja­ra. U nje­noj bli­zi­ni na­la­zi­la se „Ra­ki­dži­ni­ca” Ili­je Pe­tro­vi­ća, a ma­lo da­lje „Ško­dri­će­va ka­fa­na”. Is­pred ka­fa­ne „Bu­le­var” na­la­zi­lo se sta­ja­li­šte fi­ja­ke­ra, ko­ji su u to vre­me bi­li grad­ski pre­voz. U glav­noj uli­ci bi­la je pre­sti­žna ka­fa­na „Obi­lić” u ko­joj su se sve do pre ne­ko­li­ko go­di­na sa­sta­ja­le ne­go­tin­ske su­di­je i advo­ka­ti. Po­se­ći­va­li su Ne­go­tin­ci i ka­fa­ne „Mak­si­mo­vi­ća” u Ma­lom se­lu i „Bre­gal­ni­cu”, a u let­njim me­se­ci­ma i ka­fa­nu u Bad­nje­vu, iz­le­ti­štu u oko­li­ni gra­da, gde se odr­ža­vao „ker­mes”. 

Vre­me­nom, ka­fa­ne su ne­sta­ja­le a za­me­ni­li su ih ne­ki dru­gi ugo­sti­telj­ski objek­ti sa sa­dr­ža­ji­ma ko­je dik­ti­ra no­vo do­ba. 

Jo­van Po­po­vić

 

Komеntari2
9bd11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Maksimovic
Gospodine Popovicu, puno hvala na ovom lepom tekstu. Praunuk i unuk porodice Maksimovic Živojin Maksimovic
Sinisa Stojcic
Prekrasan tekst o jednom vremenu u jednoj od najlepsih varosi u Srbiji.Sve cestitke gospodine Popovicu

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja